10 látnivaló Bakonybélen, a Bakony apró mesebeli településén

10 látnivaló Bakonybélen

Erdei útvonalakkal, forrásokkal, történelmi és vallási értékekkel, színes programkínálattal és páratlan vendégszeretettel csalogat Bakonybél, az 1000 éves település. Töltődj fel a Bakony szívében, annak legmagasabb hegyei között, mi pedig mutatjuk, melyik az a 10 látnivaló Bakonybélen, amiért érdemes útra kelni.

10 látnivaló Bakonybélen

Szent Mauríciusz Monostor

Bakonybél Veszprém vármegyében, a Zirci járásban fekszik. A település immár több mint 1000 éves, tekintve, hogy Szent István király 1018-ban alapította a Szent Mauríciusz Monostort, melyet mai napig bencés szerzetesek lakják.

A monostor Bakonybél központjában, a Szent Gellért téren található, napjainkban is látogatható. A barokk templom egy kiállító-, és vetítőteremmel kiegészülve mutatja be a monostor több száz évre visszatekintő történelmét.

A monostor varázskertje

A monostorhoz tartozó látogatóközpontnak több része is van, mindegyik kihagyhatatlan látnivaló Bakonybélen. A kiállítótermen kívül bejárhatjuk az 5 hektáros angolkertet, amely valóságos varázskert az ősfákkal, illatozó cserlyékkel körülvett ösvénnyel.

Séta közben megállhatunk a kihelyezett padoknál egy kicsit gyönyörködni a természetben, az itt élő lepkék táncában és a halkan csörgedező patakban.

A füveskertben és gyümölcsösben a szerzetesek kizárólag organikus módszerekkel termelnek és dolgoznak fel gyógynövényeket és gyümölcsöket. A látogatóközpont ajándékboltjában vásárolhatunk is az általuk készített teából, lekvárból, kekszből és sörből.

A látványműhelyekbe szintén érdemes ellátogatni, mi a könyvkötő műhelyben folyó munkákba kaptunk egy kis betekintést.

10 látnivaló Bakonybélen

Millenniumi harangjáték

A monostortól csupán 2 perces sétára, a 2021-ben felújított Szent Gellért téren áll a 60 harangból álló millenniumi harangjáték. A számítógépes vezérlésű, több dallamot is játszó harangok hangja szombaton és vasárnap 16 órakor hallható.

10 látnivaló Bakonybélen

Szentkút-kápolna és a Borostyán-kút

A bakonybéli apátságot már egy 14. századi oklevél is említi, mint a béli három forrás apátságát. A kis tó három forrás összeköttetéséből jött létre, a 17. században Borostyán-kútnak, majd Hármaskútnak is nevezték a ma Szentkút néven ismert kirándulóhelyet.

A Szentkút kápolna, melyet 1824-ben építettek egy közel 1000 éves kápolna alapjaira, 10-15 perces sétára fekszik Bakonybél központjától. A tavat körbe lehet sétálni, sőt, a kútba is lehet menni a lépcsőkön.

Tájház

Bakonybél Tájháza két lakóházból és a hagyományostól eltérő, úgynevezett torkospajtából áll. A két házat boltíves kapuval kötötték össze, a kiállításon egy vagyonos család 1920-as évekre jellemző élet- és lakókörülményei láthatóak.

Mi a kedves felajánlásnak köszönhetően elfogadtuk az ingyenes tárlatvezetést, amit mindenkinek ajánlunk, mert nem csak alapos, de olyan történeteket és tárgyakat ismerhettünk meg, amelyek még közelebb hozták hozzánk a települést.

TAKI Játék és Nosztalgia Múzeum

A Tájház udvarában álló torkospajtát az önkormányzat és Takács János magángyűjtő közös erővel alakította át kiállítóhellyé. A Nosztalgia Múzeumban az 1960-80-as évek jellegzetes kerékpárjait, játékait, berendezési és használati tárgyait ismerhetjük meg.

Elsősorban a budapesti és győri lemezárugyárak közkedvelt autói, játékai alapozták meg a mára már sokezressé bővült gyűjteményt. A játék számos egyéb műfajával is találkozhatunk, társasjátékokkal, fajátékokkal hadijátékokkal, könyvekkel, triciklikkel és pedálos autókkal.

Pannon Csillagda

A Pannon Csillagda minden korosztály számára kihagyhatatlan látnivaló Bakonybélen, még a gyerekek is találnak olyan kiállítási tárgyat vagy fotót, ami érdekelni fogja őket. A csaknem 800 négyzetméter területű Pannon Csillagdához tartozik a csillagászati távcsőpark, a digitális Plenetárium, valamint az egyéb csillagászati és űrkutatási kiállítások.

A csillagda Planetáriumában 54 IMAX, döntött háttámlás moziszék található, amiben kényelmesen ülve tekinthetjük meg a 8 méter átmérőjű kupolafelületre optimalizált, 4K felbontású ismeretterjesztő filmeket, melyeket a NASA legfrissebb űrfelvételeiből készült animációk tesznek különlegessé.

Bakonyi Erdők Háza

Bakonybél központjában található a Bakonyi Erdők Háza, bejárata közvetlenül a csillagda mellett nyílik.

A gyűjtemény földszinti terme a Bakony földtörténeti múltját, főbb kőzeteit, ásványait, érdekes földtani jelenségeit mutatja be, míg az emeleti terem a természetben élő, dolgozó erdész, vadász és a faműves mesterségek tevékenységével ismertet meg.

Köves-hegyi Terasz Kilátó

A Köves-hegyi Terasz Kilátó – ahogyan a neve is mutatja – a Köves-hegyen áll, innen tekint le Bakonybélre, de megszemlélhetjük a környező hegyeket is. A kilátó előtt egy ösvény vezet a Bakonybél 1000 felirathoz, oda is érdemes felkapaszkodni.

Tudtad? A helyiek Kívánságok kilátójának is nevezik a pici teraszt, mert sokak szerint az itt elsuttogott kívánságok valóra válnak.

10 látnivaló Bakonybélen

Hubertlaki-tó (Gyilkos tó)

A Magas-Bakony erdeinek mélyén rejtőzik a Gyilkos-tó néven emlegetett Hubertlaki-tó, amelynek különleges ismertetőjegye a vízből kiálló, ég felé mutató facsonkok sokasága. Bakancslistás látnivaló Bakonybélen.

A Hubertlaki-tó mesterséges tó, ami eredetileg vaditatónak készült Eszterházy gróf vadászkastélyához, ám a kastély egy tűzvészben sajnos elpusztult, azóta pedig a tavat átvette a természet. A tó környéke népszerű kirándulóhely, túrához szokott gyerekeknek ajánljuk.

Foglalj szállást Bakonybélen!

Bakonybél környékére érdemes több napot szánni, mert 1-2 nap alatt lehetetlen bejárni az összes látnivalót. A változatos programok sorát kerékpáros élmények is színesíthetik, a bakonyi kikapcsolódást családoknak, baráti társaságoknak és pároknak is szívből ajánljuk.

Még több látnivaló és program a Bakonyban

Bakonybél környékén kirándulnál? Remek úti cél a Boroszlán tanösvény, a Pörgöl-barlang, a Kőris-hegy és a Vajda Péter kilátó is. Kipróbálhatod a városnéző kisvonatos kirándulást is, ha pedig még több élményre vágysz, böngéssz bátran az alábbi gyűjteményünkből:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.