Kígyósi tanösvény – Túra és kastélylátogatás a Viharsarok eldugott szegletében

Kígyósi tanösvény

Szabadkígyós, az ország délkeleti határában lévő rejtett, alföldi község megannyi szépséget rejt magában. A Wenckheim-kastély és parkja, az Ókígyósi Lipicai Aranyménes, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kígyósi-puszta és a Kígyósi tanösvény mind olyan látványosság, amiért megéri útra kelni a Viharsarok eldugott kis szegletébe.

A Kígyósi-puszta túraútvonala

A Szabadkígyós határában elterülő Kígyósi-puszta 1977 óta törvényes védelem alatt áll, 1997 óta pedig a Wenckheim-kastéllyal együtt a Körös-Maros Nemzeti Park területéhez tartozik.

A védett területen kialakított 5 km-es Kígyósi tanösvény bemutatja a Kígyósi-puszta területi egységeinek jellegzetes élőhelyeit. A Nagyerdőben létrehozott tanösvény és az erdő szélén felállított megfigyelőtorony (kilátó) a növény- és állatvilág megismerését segíti.

A túra a Nagyerdő északi részéről indul (a Virág utcához esik legközelebb a kiindulópont), ahol már láthatóak az erdő szélén elhelyezett információs táblák. A tanösvény útvonalát állított farönkökön sárga T betű és nyíl jelzi.

Kígyósi tanösvény állomásai

Az információs táblán 4 állomás van feltüntetve, de az útvonalon valójában 7 állomás található. A tanösvény állomásai:

  1. Nagyerdő élővilága
  2. Szikes puszta élővilága
  3. A puszta madárvilága a megfigyelőtoronyból
  4. Mocsarak élővilága
  5. Erdei tisztás
  6. Öreg tölgyek
  7. Vízpart

A Nagyerdő XIX-XX. századforduló táján végzett telepítése nem volt mindenhol egységesen sikeres. Az egykori terület lecsapolásával többnyire már megszűnt kisvízfolyások medrét jelzik azok a tisztások, melyeken az elültetett fák nem érezték jól magukat és kipusztultak.

A kötött, sós talaj a mai napig meghatározza a terület élővilágát. Az időszakos vízállások, sásos, gyékényes területek menedéket adnak a vízi életmódhoz kötött növény- és állatvilág számára.

Az erdőben sétálva megfigyelhető, hogy több helyen is alagutat képezve borulnak egymásra a fák lombjai a tanösvény útvonala felett.

A túra útvonala változatos, erdős, mocsaras és szikes-rét területeket is érint. A megfigyelőtoronyból pedig igazán pazar kilátás nyílik az alföldi szikes pusztára.

A tanösvény tavasszal és ősszel mutatja a legszebb arcát, hiszen az itt őshonos növényeket ezekben az évszakokban szemlélhetjük meg a legcsodálatosabb pompájukban.

A Kígyósi tanösvény állat- és növényvilága

A Kígyósi-pusztán a szikes pusztai növényzet az uralkodó, melynek jellegét a szikesedés mértéke, a vízellátás és a vízborítás mértéke határozzák meg.

A pusztát megszakító kurgánok (gödörsír feletti halmok) sztyeppe jellegű növényzetének védelme különösen fontos, hiszen számos, tipikusan kontinentális növényfaj még fennmaradt utolsó élőhelyei.

A szikeseken az erdélyi útifű, a sziki varjúháj, a szikes erdei réten az őszirózsa és a sziki kocsord, a löszgyepeken a vetővirág, a selymes boglárka, a pécsvidéki aszat, a kék atracél és a tavaszi hérics a terület ritka, védett növényfajai.

Ősszel érdemes egy szervezett őszirózsa túrára elmenni a tankerület vezetőjével (Boldog Gusztival), aki részletekbe menően mutatja be a terület kiemelkedő élővilágát, a tanösvény állomásait végigjárva.

A Kígyósi-puszta szikes, tocsogós rétjei az ilyen vizes helyekre jellemző növény- és állatfajok otthona. Madarak közül gyakori a bíbic, a piroslábú cankó és a sárga billegető, a mocsaras terület pedig a vöröshasú unka és az erdei béka közkedvelt lakóhelye.

Az erdőben borzzal, vörös rókával és akár denevérekkel is találkozhatunk.

A legendás három hölgy

A mintegy 150 hektár kiterjedésű Nagyerdő részben telepített, részben természetes uralkodó fái a kocsányos tölgy, a mezei juhar, a magas kőris és a mezei szil.

Az erdő nagytiszteletű tölgyei közül már csak néhány tanúskodhat a múltról. A térség talajának szerkezete az elmúlt két évszázadban jelentősen megváltozott.

A vízviszonyok ma már nem teszik lehetővé azt, hogy az egykor ide ültetett fák a beléjük kódolt életkor végére érjenek, a 200. születésnapjukat már nem érik meg.

A legendás három hölgy tölgy közül sajnos az egyik, már ennek a változásnak az áldozata: ma már csak a kidőlt fa látható a még megmarad két méltóságteljes tölgy között.

A gyengülő és kidőlt fákba azonban bogarak költöznek, melynek lárvái éveket is eltöltenek a külvilágtól elzárt járatokban, hogy végül csillogó hátú bogárként jelenjenek meg a fák kérgén és a fák lassan elfogyó életerejét egy másik létformában vigyék tovább.

A tisztásokat az egykori telepítések során a területre behurcolt idegenhonos cserjefajok jellemzik (pl. keleti tamariska, gyalogakác). Cserjeszintben előforduló növények közül a kökény, a fekete bodza, a vadrózsa (termése a csipkebogyó) és a vadkörte is őshonos ezen a területen.

Termésük emberi fogyasztásra alkalmas. Ősszel az áfonyára hasonlító sötétlilás-kékes kökény és a piros csipkebogyó, ami kiemelkedik a terület színeiben.

A tanösvény végén egy kisebb vízzel teli árokkal találkozunk. Az erdőben mindössze ezen a tenyérnyi területen maradt meg szinte egész évben a nyílt vízfelület, mely a kétéltű fajok szaporodásának biztosítása mellett ivóhelyként is szolgál a környék állatai számára.

A tanösvény az Ady Endre utcához közeli részen végződik, mely körülbelül 150 méterre található a kezdőponttól.

7. állomás – Vízpart

Hasznos tudnivalók

  • A túra jellege könnyű, a terep sík, szintemelkedéssel nem kell számolni. 2 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.
  • A tanösvény kisgyermekkel, nagyobb gyermekkel és négylábú kedvenccel is teljesíthető.
  • Tavasszal és melegebb őszi napokon kullancsirtó használata javasolt a túrához.
  • A Békéscsabától 11 km-re, Gyulától 17 km-re található kis községet személygépkocsival és helyijáratos buszokkal is könnyen meg lehet közelíteni.
  • Parkolni a tanösvény bejárata melletti sportpályánál lehet.

Séta a kastélyparkban ősszel

Az őszi séta kihagyhatatlan része a Wenckheim-kastély parkjának meglátogatása, mely a tanösvénytől körülbelül 1 km-re található. A kastély tárlatvezetéssel, kiállításokkal és izgalmas VR élményekkel várja a felfedezni vágyó turistákat.

Tipp: Innen csupán 30 perces autóútra fekszik a Pósteleki Szabadidőpark, ahol állatsimogató, mini vadaspark, egy kis tó, és az egykor fényűző Wenckheim-kastély romjai rejtőznek.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.