Túra a gemenci erdő vadregényes birodalmában

gemenci erdő

A Gemenci Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre 17.799 hektár területen. A Kárpát-medence és egyben Közép-Európa legnagyobb ártéri erdőterülete 1996 óta (Gemenci Tájegység néven) a Duna-Dráva Nemzeti Park része. A terület különleges hangulatát és egyedülálló szépségét a víz közelségének köszönheti: a gemenci erdő birodalmát természetes és mesterséges holtágak, mellékágak szövik át.

Milyen élményeket tartogat a gemenci erdő?

A folyó botanikai ritkaságokkal is büszkélkedő ártéri növényvilágát bokorfüzesek, fűz és nyár alkotta puhafaligetek, valamint keményfa-ligeterdők jellemzik. Állatvilágának kiemelkedő értéke a jégmadár, a rétisas, a békászó sas és a barna kánya.

Itt található a világ legsűrűbb fekete gólya állománya is. Gemenc híres a kiváló gímszarvas és vaddisznó állományairól, ezért hazánk egyik legjelentősebb vadászterülete.

A természetvédelmi oltalom alatt álló védett és fokozottan védett területek növény- és állatvilága a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakembereinek köszönhetően erősödik, gyarapszik. 

Az erdőgazdaság munkatársai által létrehozott és fenntartott kiállításokat, tanösvényeket és túraútvonalakat, a pörbölyi Ökoturisztikai Központ, a Gemenci Állami Erdei Vasút és a Gemenc Erdészeti Erdei Iskola hivatott megismertetni a turistákkal.

A Pörbölyön található Ökoturisztikai Központ a kezdő- és végpontja a legtöbb szervezett túrának, és innen indul a Gemenci Állami Erdei Vasút is. Itt lehet megtekinteni az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítást, valamint Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, újjáépített, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját, amelyet 1896-ban a városligeti Ezredéves Kiállításon is felállítottak. Ez az épület ad otthont a „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” című kiállításnak is.

Túra a gemenci erdő berkeiben

Az Alföldi Kéktúra első (vagy utolsó) szakaszának egy részét tettük meg október 14-én, a Kéktúrázás Napján. Az AKT 100. szakaszának egyedisége, hogy az egész Országos Kékkörön ez az egyetlen rész, amely gyalogos átkelést kínál a Dunántúl és a Duna-Tisza köze nagytájai között.

A túra kiindulópontját, az Ökoturisztikai Központot elhagyva a kék sávjelzésen, a nagyvasúttal párhuzamosan indultunk a rengetegbe a gáton, Baja felé.

Ahogy egyre mélyebbre hatoltunk az erdőben, a terület jellegzetessége, a gemenci ártér, és az őszi színekbe borult táj is megmutatta festői szépségét.

Gemenc területén számos dunai holtág és több sziget található, melyeket zömmel természetes úton alakított ki a terület csekély szintesése miatt itt erősen lelassuló Duna folyása.

A buja vízparti vadonok hosszasan megfigyelhetők a vándorlás során, hiszen nagyrészt holt- és mellékágak mentén sétáltunk. A Kerülő-Duna holtága egyben Bács-Kiskun és Tolna vármegye határvonala is.

gemenci erdő
Duna holtága – Kerülő Duna

A túra során több helyen vízzel telített és víz nélküli medrekkel találkoztunk, melyek helyenként öreg fahidakon haladtunk át. A Kerülő-Duna holtága után a Kisrezéti-Duna mellékágán keltünk át, majd vele párhuzamosan sétálva jutottunk el a Cserta-Holt-Dunához.

A Rezéti-Duna holtága – melybe a Kisrezéti-Duna mellékága is torkollik – a gemenci erdőben található mellék- és holtágak közül a leghosszabb és a legnagyobb kiterjedésű. Több fok és belső víz torkollik belé a mélyebb ártéri területekből.

Rendkívül közkedvelt a kenusok és a csónakázók körében, több szervezett és egyéni túra is vezet a holtágon.

Kikötni azonban csak a kijelölt helyeken lehet, mivel a teljes terület fokozottan védett természetvédelmi oltalom alatt áll.

Cserta-parti kirándulóerdő

A Cserta-parti kirándulóerdőben több tűzrakóhely is található, ahol akár fedett, esőtől védett helyen is elfogyaszthatjuk a szabadban készített ételeket. Az üdülőövezettől 1,5 km-re található pihenőhelyen lévő korszerű játszótéren a gyerekek is jót játszhatnak.

A Cserta-Duna és a Vén-Duna találkozásánál lévő napos üdülőhelyen több portán is banánfákat találunk, ami hazánkban korábban még különlegesnek számított, ma már azonban a klímaváltozásnak és a hely déli fekvésének köszönhetően egyáltalán nem szokatlan.

A nyárias időben a Duna is az egyik legszebb arcát mutatta a Türr István hídon történő átkelés során. A méltóságteljes folyó bal partján Bajára érkeztünk, ahol a Gemenc Vándorponton lehetőségünk volt újabb pecsétet begyűjteni az Alföldi Kéktúrás füzetünkbe.

Aki szeretné felfedezni a gemenci erdő szépségeit, annak kifejezetten ajánljuk ezt a rövid, könnyű kéktúra szakaszt, mely száraz időben akár kerékpárral is gond nélkül teljesíthető.

Hasznos tudnivalók

  • A túra hossza: 9,2 km
  • Szintemelkedés: 25 m
  • A túra jellege könnyű, a terep sík, a szintemelkedéssel elenyésző, 3-3,5 óra alatt kényelmesen végig lehet járni.
  • A szakasz gyermek(ek)kel és négylábú kedvenccel is teljesíthető.
  • Ősszel, a vadászidényben, figyelni kell a felhívásokat és a kiírásokat, hogy mikor és pontosan hol engedélyezett az erdőben való tartózkodás és kirándulás.
  • A túra Bajától Pörböly felé és Pörbölytől Baja felé is teljesíthető a kék jelzést követve.
  • Baja és Pörböly között sűrűn járnak vonatok és buszok is (ha Bajáról tömegközlekedéssel érkezel a kiindulóponthoz, ajánlott a helyijáratos busszal menni, ugyanis a busz megállója közelebb van az Ökoturisztikai Központhoz, mint a pörbölyi vasútállomás).

Egy kis ízelítő a bajai látnivalókból

Ha a gemenci erdő környékén kirándulsz, Baján mindenképpen érdemes eltölteni egy kis időt (akár egy napot is) városnézéssel és elfogyasztani egy tányér finom bajai halászlevelet.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.