Szob-Márianosztra túra a Dunakanyar és a Börzsöny határán

Márianosztra túra

Márianosztra a Börzsönyben fekvő kis község, amely Budapesttől csupán 70 km-re található. A környéken mesés panoráma, erdei környezet és számos túraútvonal várja azokat, akik a Börzsönyben kirándulnának. Túránkon a Pálos 70 gyalogos útvonalának Magyarok Nagyasszonya útszakaszát jártuk be.

Mit érdemes tudni Szobról?

A körülbelül 2500 fős lékszámú Szob a Duna bal partján, az Ipoly torkolatnál, a szlovák határ mellett fekszik. Szob városa a Dunakanyar régiójához tartozik, a közelben számos túraútvonal és program várja a kikapcsolódni vágyókat.

Zebegény és Nagymaros 15 percen belül megközelíthető (autóval és vonattal is), de Dömös, Visegrád és Esztergom is könnyen elérhető távolságban fekszik.

A sokak által ismert Szobi Szörp gyár a környéken termesztett bogyósgyümölcsöket (elsősorban málnát) dolgozta fel itt, majd szörp, és gyümölcslé formájában forgalmazta. A gyárat 2007-ben zárták be, és áthelyezték a gyártást Nyárlőrincre.

A Pálos 70 útvonala

A Pálos 70 gyalogos útvonala két élő pálos kegyhely, a budapesti Sziklatemplom és Márianosztra között vezető jelölt útszakasz. Az út különböző szakrális és történelmi helyszíneket érint, így például a budaszentlőrinci, klastrompusztai és pilisszentléleki kolostorokat is.

Az út hossza 75,7 km, mely minden évben október elején egynapos rendezett teljesítménytúra keretében is teljesíthető.

A túra a természetjáráson túl egy belső utazásra is inspirálja mindazokat, akik nekivágnak az 1940 méteres szintkülönbségnek. A „Lélek ott fúj, ahol akar” mottóval jelzett zarándoklat bármelyik szakasza világnézettől függetlenül bármikor egyénileg is teljesíthető.

Zarándoklat Szobtól Márianosztráig

A Magyarok Nagyasszonyának nevezett útszakasz bejárását a vasútállomásról indítottuk a kék sávjelzésen. 700 méterre balra fordulva, a Tompa Mihály utcán csatlakozik be a Mária út jelzése.

Márianosztra felé vezető úton

Idén kicsit később, október közepén kezdtek pompázó színeket ölteni a fák, így október elején még csak a csipkebogyó termése emlékeztetett minket arra, hogy közeleg az ősz.

A kék sávjelzés a Sukola-kereszt után pár lépésnyire leválik balra, így Márianosztrára, a Mária-út jelzésen kell tovább haladni.

Az út során előttünk a Visegrádi-hegység, mögöttünk a Pilis vonulatait csodálhattuk meg. A Pilis lábánál a Duna vize is megcsillan az őszi napsütésben.

Kopasz-hegy látképe Márianosztra felett

Az 538 méter magas Kopasz-hegy, egyedülálló panorámájával a Dunakanyarra és Márianosztrára, csodálatos, tömegmentes kirándulóhelynek számít. Tetején egy 1973-ban helyreállított kereszt áll.

Márianosztra felé vezető úton

A Nagy-Galla látképe

A Nagy-Galla meghódítása is bakancslistás úti cél lehet azok számára, akik szeretik a csendesebb, elvonulósabb túrákat. A 479 méter magas szabályos vulkáni kúp csúcsa lélegzetelállító kilátást ígér a Dunakanyarra és a Börzsöny hegyláncaira.

Márianosztra előtt egy feszület is emlékeztet minket arra, hogy nemsokára megérkezünk a kegyhelyre. Itt, a Kossuth Lajos utcára balra fordulva, nemsokára elérjük a község határjelző tábláját.

Útközben bekukkantottam a néprajzi értékeket bemutató Faluházba, ahol a helyi, amatőr néprajzkutatók gyűjteményét lehet megtekinteni. Az udvaron a vízimalom részeit és a börzsönyi kőbányászatot bemutató kiállítás látható, illetve a hajdani szőlőművelésre utaló prés is szemügyre vehető.

A Faluház egész évben látogatható.

I. Nagy Lajos király 1352-ben, kolostort és templomot építtetett a remeték számára, a Szűzanya iránti feltétlen hódolata jeléül, melyet a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szenteltetett fel. A pálos kolostorokhoz hűen a tömegtől távol, csendes helyen, hegyvidék és erdők ölelésében épült fel a nostrai kolostor. 1711-1729 között a gótikus szentély meghagyásával barokk stílusban épült újjá a templom. 1786-ben II. József magyar király, derékba törte a pálos rend működését, így a gyönyörű kolostor évtizedekig üresen tátongott. 1848-tól női börtönként, majd 1949-tól férfi börtönként működött a kolostor épülete, itt tartották fogva a koholt vádak alapján elítélt egyháziakat is. 1989-ben a pálos rend visszakapta a templomot, majd visszavásárolták a templom melletti épületet is, amely ma is fegyházként és börtönként működik. A Magyarok Nagyasszonya templom 2012. május 4-én nyerte el a Bazilika minor címet XVI. Benedek pápától.

A Márianosztrai Fegyház és Börtön a felnőtt korú férfi elítéltek szabadaságvesztés – büntetés-végrehajtásával kapcsolatos feladatokat látja el. A fogvatartottaknak lehetőségük van dolgozni, az intézmény ellátásában, üzemeltetésében közreműködni, továbbá oktatáson és szakmai képzéseken is részt vehetnek.

A Pálos 70 szervezett teljesítménytúrájának miséje után a fogvatartottak szoktak zenés koncertet adni.

Hasznos tudnivalók

  • Szobot közúton, Vác felől a 12-es főúton lehet a legkönnyebben megközelíteni személygépkocsival. A Budapesttől 75 km-re fekvő városba, a Nyugati Pályaudvarról gyakran indulnak vonatok is. Szob egyben nemzetközi vasúti határátkelő is északon, Szlovákia felé.
  • A túra nehézségi foka: könnyű
  • Szintkülönbség: 240 m
  • A túra hossza: 7,2 km
  • A túrát gyermekek és négylábú kedvencek is könnyedén tudják teljesíteni.
  • Ha szerettek erdei környezetben kisvasutazni, akkor ne hagyjátok ki a Bezina-völgyi Erdei Vasutat, Nagyirtáspusztán pedig lehetőség van átszállni a Nagybörzsönyi Erdei Vasútra.

Látnivalók és túrák Márianosztra környékén

Felfedeznétek a környék rejtett kincseit? Ezeket a túrákat és látnivalókat ajánljuk:


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: csodahelyek.hu

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.