Kopasz-hegy és Nagy-Galla – lélegzetelállító panorámák Márianosztra felett

Kopasz-hegy és Nagy-Galla túra - lélegzetelállító panorámák Márianosztra felett

A Márianosztra feletti kilátások titka, hogy a Börzsöny-hegység déli részén helyezkednek el, ezért nem csak a falura és azt körülölelő egykori vulkánok kúpjaira lehet rálátni, hanem megjelenik a látómezőben már a Dunakanyar is. A lélegzetelállító panorámával rendelkező csúcsok közül kettőt is felkereshetünk a településről indulva könnyű túrával, s egyik sem lesz 12 kilométernél hosszabb.

Márianosztra településről a Kopasz-hegyre

A Kopasz-hegyre legegyszerűbben a Márianosztráról induló zöld jelzésen tudunk feljutni.

A falut elhagyva már megjelenik a látómezőben a hegycsúcs és az alig kivehető kereszt. Az enyhén emelkedő turistaútról visszanézve a település apró medencéjét is megcsodálhatjuk. A túránk neheze a zöld háromszög elérését követően vár ránk, ugyanis a pár száz méteres csúcsra vezető út igencsak meredek.

Kopasz-hegy és Nagy-Galla túra - lélegzetelállító panorámák Márianosztra felett
Szerzőnk a Kopasz-hegyen

Az 539 méter magas hegyre felérvén a szenvedéseinkért cserébe megkapjuk a Börzsöny egyik legszebb panorámáját. A csúcson zuzmós, torz sziklaalakzatok láthatóak és egy öntöttvas kereszt társul az erdőhatár fölé érő kilátáshoz. Az itteni egykori vulkán pereméről pedig ámulatba ejtő kitekintő nyílik a hegység déli szirtjeire, és a mesés Dunakanyarra.

Bükkös-árok és a Bezina-patak

A zöldön tovább indulva a Bükkös-árok bejáratához érünk, innen indul a zöld keresztjelzés völgyhódító útjára. A Márianosztra között futó turistautak egyik legszebbje a kőgörgeteges Bezina-patak mellett halad a sötét szurdokhangulatú völgyben. Az útvonal végét a Márianosztra – Nagyirtás között közlekedő erdei vasút sínpárja jelzi. Ha szeretnénk, akkor kisvasúttal is visszatérhetünk a kiindulópontra, ugyanis a vonat Füstös-forrás megállója csak 500 méterre található a turistaút csomóponttól a zöld négyzeten. Ha maradnánk a sétánál, akkor a piros keresztjelzés fog majd vissza kísérni bennünket a településre.

A Nagy-Galla meghódítása

Ha a Nagy-Gallát szeretnénk meghódítani, akkor a falu központjából a Zuvárhoz vezető piros romjelzést válasszuk. (A panorámát nem adó hegycsúcson álló romokat ez a túra nem érinti!)

A gyaloglásunk második kilométerénél elérjük a vár alját, innen a kék romjelzés vezet át a „Börzsönyi Kék” jelzett útjára. Továbbiakban az egykoron kőszállításra használt kisvasútpálya töltésnél vezet majd az utunk. A Nagy-Galla tetejére a kék háromszögjelzés visz fel, a turistaút elágazásban pad és egy kereszt is található.

A meredek ösvényt megmászva a Börzsöny 479 méter magas szabályos vulkáni kúpjára érkezünk meg, amelyről lélegzetelállító kilátás nyílik. A körpanorámás kopár hegycsúcsról tiszta időben a Dunakanyar nagy része belátható, sőt az Esztergomi Bazilikát is kiszúrhatjuk a látóhatárban.

Koldus-árok és a Misa-réti-patak

A Széles-hegy aljáig kövessük a kék jelzéseket, majd itt térjünk át a zöld sávra, amely egészen Márianosztráig kalauzol bennünket.

A piros jelzéssel való találkozást követően érjük el a Koldus-kút vadregényes szurdokvölgyét. A Misa-réti-árokban a patakocska csodálatos kanyarokat hozott létre „tájképrendező” munkája során. Túránk során egy helyen a vízben lévő nagyobb köveken vagy fadarabokon kell átkelni a vízen.

Az erdőből kiérvén pedig Márianosztra híres barokk templomát, a Magyarok Nagyasszonya-bazilikát csodálhatjuk meg több szemszögből is.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

A Kopasz-hegy túra útvonala

Márianosztra (Z) – Galambos-rét – Kopasz-hegy – Bükkös-árok (Z+) – Bezina-völgy (P+) – Márianosztra

  • Táv: 9 km
  • Szintemelkedés: 335 m

A Nagy-Galla túra útvonala

Márianosztra (PL) – Zuvár alja (KL) – Börzsönyi Kék (K) – Hosszú-völgy – Nagy-Galla – Pribék-tisztás (Z) – Koldus-árok – Márianosztra

  • Táv: 11 km
  • Szintemelkedés: 400 m
Kopasz-hegy és Nagy-Galla túra - lélegzetelállító panorámák Márianosztra felett
Börzsönyi Kék

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.