Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor – Mártély mocsárvilága

Tisza-holtág tanösvény

A mártélyi Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor hangulatos kirándulóhely azok számára, akik kedvelik a cölöpsétányokat, a vizes élményeket és szívesen megismerkednének a középkori halászfalu élővilágával. A családbarát kirándulóhely 2,5-3 órás kikapcsolódással várja a természeti kincsek és a fotózás szerelmeseit.

Mártély, a középkori halászfalu

Mártély a Tisza folyó partján található, mindössze 10 km-re fekszik Hódmezővásárhelytől. A Tisza a középkorban bővelkedett halakban, a lakosság ősidők óta a halászatból élt. Árpád-házi királyaink is nagyra értékelték a halászóhelyet, ezért a zalavári apátságnak ajándékozták.

A település létezésének első írásos nyomai a XI. századig követhetők vissza.

Tisza-holtág tanösvény

A Tisza szabályozásával, 1887-1892 között a falu mellett, illetve határában két levágott holtág keletkezett.

Napjainkban a csendre és nyugalomra vágyó kirándulók pihenéshez és nyaraláshoz előszeretetettel választják ezt a területet. A Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor

Szeged környékén hangulatos természetközeli programot kínál a mártélyi Tisza-holtág tanösvény, amelynek 2,6 kilométeres útvonala minden évszakban különleges látnivalókat tartogat.

Az ártéri erdőben kezdődő tanösvény 8 állomáson keresztül mutatja be a Körtvélyesi és az Ányási holtágak életét, a 19. századi folyószabályozásokat,az árvíz elleni védekezés történetét és módszereit, illetve a helyi élővilágot.

A holtág elmocsarasodott déli végén egy 300 méter hosszú pallóút is található, amely hangulatos mocsárvilágba kalauzolja el a látogatókat.

A pallósorról megfigyelhetjük a szürke gémeket, bakcsókat, kis kócsagokat és a fekete gólyákat is. A több mint kétszáz madárfaj közel fele költ is a területen, nyár elején pedig a tiszavirágzásban, azaz a kérészek násztáncában is gyönyörködhetünk.

Szállástippek Mártély környékén >>

Hasznos tudnivalók

  • A tanösvény egész évben ingyenesen és szabadon látogatható.
  • Az ösvény hossza csupán 2,6 km, így gyerekekkel is érdemes célba venni.
  • Az útvonal nem babakocsibarát.
  • Az ártéri erdőben rengeteg a szúnyog, szúnyogriasztót érdemes becsomagolni a hátizsákba.
  • A pallósor néhol csúszós lehet, célszerű megfelelő tapadást biztosítő cipőben érkezni.

Tipp! Nézd meg olvasóink fotóit a tanösvényről a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban!

Olvasónk, E. Irén így írt a kirándulóhelyről: „A mártélyi Tisza-holtág mindig is a kedvenc helyeim közé tartozott. Minden évszakban varázslatos, de talán így, ősszel a legszebb. Legismertebb része a strand, illetve a Tisza-holtág tanösvény. Hosszú, kellemes, akár egész napos sétát lehet tenni végig a parton, majd rákanyarodva a tanösvény pallósorára, ami egy elvarázsolt világba vezet, innen tovább le az élő Tiszáig, és még tovább. A fárasztó nap után pedig betérhetünk a Hullámtér vendéglőbe egy isteni harcsapaprikásra. Mártély az én szememmel csodahely. Nagyon várom, hogy jó idő legyen és egy SUP deszkán evezve a vízről látható, csendesebb, eldugottabb helyeit is felfedezzem. Erről jut eszembe:SUP bérlésre is van lehetőség a strandnál.”

Látnivalók a Tisza-holtág tanösvény környékén

Mártély környékén töltenél néhány napot, de nincs ötleted, merre kirándulj?

Ha városnézést tervezel, Szegedet mindenképpen vedd fel a listádra. Mórahalom bivalyrezervátummal, Ópusztaszer hatalmas sövénylabirintussal, Makó pedig hazánk egyik leghosszabb lombkoronasétányával csalogat.

10+ cölöpsétány Magyarországon >>


Képek: Tóth Gabriella

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.