Bivalyrezervátum, makettpark, töltött rétes – 8+1 látnivaló Mórahalom környékén

Mórahalom, a magyar Alföld különleges települése főként a gyógyfürdőjéről nevezetes, azonban számos olyan kirándulási lehetőséget is kínál a város, amelyeket nem érdemes kihagyni. Mutatjuk, milyen élményekkel vár az alábbi 8+1 program és látnivaló Mórahalom legszebb részein.

Mórahalom – Tanyából város, 100 év alatt

A Szeged határában található tanyaközpont először kis faluvá fejlődött, majd az önállóvá vált település a Mórahalom nevet kapta, nem sokkal később pedig városi rangra emelték. Nincs még egy ilyen település a magyar Alföldön, amely kevesebb, mint egy évszázad alatt ilyen különleges utat járt be.

Tipp: Szeged csupán 20 perces autóútra fekszik Mórahalomtól, egy többnapos kikapcsolódás során érdemes felfedezni a napfény városának kincseit is!

8+1 program és látnivaló Mórahalom legszebb részein

A fővárostól nagyjából 2 óra alatt elérhető a város, amely a csend, a nyugalom és a csodálatos természeti értékek miatt egyaránt népszerű úti cél. Az alábbi 8+1 látnivaló Mórahalom környékén családbarát programokkal és kulináris kalandozással ajándékozza meg a látogatókat.

Kikapcsolódás a varázslatos Madarász-tónál

Mórahalom központjától 4 km távolságra található a közel 75 hektáron elterülő Madarász-tó. A jelenleg halastóként hasznosított természetvédelmi terület bámulatos madárvilággal rendelkezik.

Értékes állat-és növényei között megtalálható a víz felszínén fehér virágszőnyeget alkotó tündérrózsa, a ponty, a csuka, az amur, a süllő és a fokozottan védett madarak, mint a gém- és vöcsökfélék, a bölömbika, a gyurgyalag, a gulipán, a fattyúszerkő, a gólyatöcs és a piroslábú cankó. A tó a horgászok és a természet rajongói számára is páratlan élményt nyújt.

Egyedülálló látványosság, a Bivalyrezervátum

A Mórahalom közelében található Nagyszéksós-tó idilli környezete a védett madarak kedvelt élőhelye, valamint itt találjuk az egyedülálló látványosságot, a Bivalyrezervátumot is. Nagyszéksós-tóra a nád túlszaporodása miatt telepítettek bivalyokat, így alakult ki a dél-alföldi régió első bivalyrezervátuma.

látnivaló Mórahalom
Nagyszéksós-tó (Fotó: Deák-Ember Ágnes)
látnivaló Mórahalom
(Fotó: Deák-Ember Ágnes)

A magyar Alföld különleges, fenséges állatait, a dagonyázó, legelő, vagy épp hűsölő bivalyokat akár meg is simogathatjuk, ha szerencsések vagyunk.

Fantasztikus fotókat készíthetünk a védett madarainkról, a bölömbikákról, a héjákról és a nádi énekesmadarakról. A természet lágy ölén a csend és a táj is páratlan, olyan mintha a nyugalom szigetére érkeztünk volna meg.

Tudtad? Kiépített kerékpárúton is eljuthatsz a mesébe illően gyönyörű kirándulóhelyre.

látnivaló Mórahalom
Kerékpártúra Mórahalomra (Fotó: Deák-Ember Ágnes)

Bölömbika tanösvény

A 3 km hosszú Bölömbika-tanösvény bemutatja a Nagyszéksós-tó természeti értékeit, a létrehozott bivalyrezervátumot és a környék sokszínű, mozaikos élőhelyeit, a nádas, gyékényes vízparti társulásokat, sásréteket.

A víz felszínére is benyúló kilátóból és tanösvényről is megszemlélhetjük a térség fészkelő és vonuló madarait, illetve az immár 150 egyedből álló bivalycsordát.

A Bivalyrezervátum és a Bölömbika-tanösvény is egész évben ingyenesen látogatható.

A Csipak-semlyék és a Tanaszi-rét felfedezése

A Duna-Tisza köze mély fekvésű rétjeinek maradványa a Csipak-semlyék és a Tanaszi-rét, amelyek még őrzik a ma már ritkává vált, védett növények fajait. A kiszáradó, szikesedő vizenyős területeket nevezik semlyéknek. Fontos szerepük volt a tanyasi állattartásban, hiszen itt az év szárazabb időszakaiban is legeltetni lehetett. A csatornázás után megmaradt területek őrzik a ma már ritkává vált védett növényfajokat és a közeli tóvidékek költőmadarainak fontos táplálkozó helyéül szolgálnak.

A Csipak és Tanaszi semlyék mozaikos, változatos területe mai állapotában legjobban hasonlít a Duna-Tisza köze természetes növénytakarójához. A védett növényfajok közül kiemelkedő a kornistárnics, mocsári kosbor, a tarka sáfrány, a szibériai nőszirom és a fokozottan védett pókbangó is.

Séta a virágoktól pompázó Csodaréten

A Mórahalom és Ásotthalom között elhelyezkedő kis szigetnyi területet Csodarétnek nevezték el. Valóban egy csoda vár ránk, ha végigsétálunk a tanösvényen, ahol február végétől kezdve minden héten újabb szépséges virágok pompáznak.

A sás gyepjéből egymás után bújnak elő az apró hagymások és augusztusig váltogatják egymást az epergyöngyikék, a mezei tyúktaréjok, a törpe veronicák, az apró árvácskák, a kosborfélék, a pókbangók, az orchideák, a réti kardvirágok, az ágas homokliliomok és még sok elbűvölő társuk. A rét homokosabb területén árvalányhaj selymét is lengeti a szél. A leghosszabb ideig a pacsirtafű, a kakascímer és a mezei zsálya virítanak.

Miközben a növények szemet gyönyörködtető sokaságában sétálunk, megfigyelhetjük a sok száz kabóca- és bogárfajt és még több különlegességről olvashatnak a Csodarét tanösvényen tájékoztató tábláin. Járjuk be a Csodarétet és élvezzük a terület varázsát!

További túraútvonalak és több információ a Móra-túra útvonalról elérhető ide kattintva.

Ezer Év Parkja – Kihagyhatatlan látnivaló Mórahalom területén

Az Ezer Év Parkja egy szabadtéri makettpark, ahol a történelmi Magyarország építészeti remekeit, kulturális örökségeinket tekinthetjük meg. „Kicsiben a legnagyobb” a jelmondata a mórahalmi parknak, ahol 1:25-ös méretarányú műemlék-, templom-, kastély- és vármakettek között sétálhatunk.

A szépen kialakított parkban, zöld környezetben az épületek mellett a Balaton, a Fertő-tó, a Duna és a Tisza folyók kicsinyített mása is helyet kapott.

látnivaló Mórahalom
Ezer Év Parkja (Fotó: Deák-Ember Ágnes)

A régmúlt történelmét is megismerhetjük, miközben önállóan, szakvezetéssel vagy játékos idegenvezetéssel bejárjuk a parkot. Elérhetőek tablet eszközök és témavezető füzetek (8 különböző témában) hozzájuk tartozó kvízekkel, így még emlékezetesebb lesz a makettpark látogatása.

Korhű ruhákba is bújhatunk, így igazi lovagként, vitézként, vagy akár hercegnőkként sétálhatunk a parkban.

A fogadóépületben beltéri kiállítóterem várja az érdeklődőket, olyan kurióziumokkal, mint a gyulai vár egy eredeti, középkori téglája, II. Rákóczi Ferenc korabeli szablyája, vagy Damjanich tábornok halála előtt írt levele. Továbbá Hungarikumokat, például egy 1901-ben palackozott tokaji aszút is megtekinhetünk.

A Patkó Lovas és Szabadtéri Színház előadásai

A Futó-Dobó Lovasközpont fedett lovardája ad a helyet a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház előadásainak. Szabadtéri színházélményt nyújt a látogatóknak, akik a nyári hónapok folyamán olyan színházi előadásokat tekinthetnek meg, melyeknek fontos szereplői a lovak.

A színház célja ápolni a történelmi örökségünket, hogy ne merüljön feledésbe a régi magyar lovas hagyományunk.

Ismerkedés a hagyományosan készített Rózsa rétessel

Mórahalom központjában található a Mórahalmi Rétesház, ahol a Rózsa család készíti a réteseket. A rétesről úgy tartják, hogy a sütemények királynője, régen csak ünnepek alkalmával lehetett megkóstolni. Manapság hagyományos réteseket és különleges töltelékkel töltött réteseket is vásárolhatunk Mórahalmon.

A híres Rózsa rétes számos elismerésben részesült már, köszönhető ez annak is, hogy minden esetben a hagyományokhoz ragaszkodva, tartósítószermentes alapanyagokból készülnek a finomságok.

Akár a tökös, a káposztás, a sós-túrós, a barackos-túrós vagy a meggyes-túrós rétest választjuk, érezni fogjuk, ahogyan a finom tölteléket körülöleli a könnyű, hajszálvékony rétegekből álló tészta. Ez szintén a mórahalmi családi recept alapján készült rétes titka.

látnivaló Mórahalom
Fotó: Mórahalmi Rétesház

Pihenés a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben

Minden korosztály számára hangulatos szórakozási lehetőségeket kínál a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő. Magyarország egyik legkiválóbb fürdőjében fedett, illetve kültéri medencék, beltéri és szabadtéri óriáscsúszdák, Kneipp-medence, jégkása kút, szaunavilág és wellness részleg, többszintű kalandmedence, sodrófolyosó, és vízesés fal áll a testi-lelki kényeztetésre vágyó vendégek rendelkezésére.

A legkisebbeket a szökőkút szerűen működő kígyó és teknősszobor fogja szórakoztatni a medencében, a nagyobb gyerekek pedig különféle méretű vízi csúszdákon élvezhetik a csúszást. A kisgyermekes családok pihenését pelenkázó, játszóház és teakonyha segíti.

Nem mindennapi élmény a koktélbárral rendelkező medencében koccintani egy színes, hűsítő koktéllal.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes nézelődni >>

További látnivaló Mórahalom környékén

  • Rózsa Sándor Élményház Ásotthalmon
  • Paprika Malom és Múzeum Röszkén
  • Domaszéki Vasútmúzeum


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Deák-Ember Ágnes, Mórahalmi Rétesház, instagram, Borítókép: pexels.com/Roger Brown

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.