Abasár – kápolna, királyi központ és borospincék a Mátraalján


Abasár egy mesebeli kis falu a Mátra lábánál, ahol nem csak a település látnivalóit lehet felfedezni, hanem a környéken is érdemes kirándulni, túrázni. Tartsatok velünk! Az Utazz, Élj, Szeress blog írójának, Szőlősi-Papp Orsolyának a beszámolója következik.

Abasár története

Saár 1522-ig az Aba nemzetség birtoka volt. Ez a Mátraalja legrégebbi települése, hiszen már i.e. 2500 körül is lakott település volt. Szőlőművelés, agyagos, sáros hegyi terep, dűnék s a Mátra vonulatai jellemzik a vidéket, ameddig a szem ellát.

Abasár - egy korty történelem a Mátraalján
Abasár környékén

Szent Anna-kápolna

A faluból kellemes, de emelkedős túra vezet fel a Sár-hegyen álló bájos Szent Anna-kápolnához (497 m). A templom mellett az azonos nevű vulkáni kráterben kialakult tavat jelenleg a sás és nád borítja. Az apró kápolna a természettel harmóniában uralja a hegytetőt. 1745-ben épült, hívei minden év július 26-án megtartják a bűnbánati napot.

Szállásunktól a falu főtere felé haladtunk, majd a lila M Mária út jelzésen mentünk ki a faluból. A folyamatosan emelkedő szőlődűnék között vezetett kacskaringósan utunk (néha meredeken).

A Kápolnától balra kicsit betúráztunk az erdőbe, majd visszafordulva a sárga körút jelzésen haladva, meredeken értünk vissza Abasárra. A Doboci-lapos kopár hegytetőről szép panoráma tárult elénk kelet felé a Mátraalja irányába. A túra nem megerőltető, de vannak kisebb kaptatók, így a stabil lábbeli fontos. Kisgyerek hurciban, kutyussal, biciklivel járható.

Összesen 12 km-t tettünk meg 3,5-4 óra alatt, legjobban a táj érintetlensége fogott meg.

Nem volt üdítős doboz az erdőben, nem volt hangos szó, nincs tömegturizmus! Hallani, ahogyan a levelek suhognak. Érezni a még nyíló virágok illatát. Elrévedni a játékos lepkék táncán.

Mit érdemes megnézni Abasáron?

A falu nagyon tiszta és rendezett. A természeti szépsége mellett történelmi értékeket is tartogat. Abasári Bolt-tetőn a 11. századi királyi központot 2018-ban nyilvánították történelmi emlékhellyé. Középkori palota és apátsági épület szerkezete rajzolódik ki előttünk. Aba Sámuel Magyarország harmadik királyának végső nyughelyét keresik az ásatáson. A belépést semmi se tiltja, de ne kiépített fogadóközpontra számítsunk. Az ásatások jelenleg is zajlanak.

Látnivalók a faluban

  • Kapásház – nádfedeles vályogház. Régészeti és helytörténeti kiállítás látható benne. (Előzetes bejelentkezés alapján)
  • Szent Péter és Pál apostol templom – Főtér – előtte Aba Sámuel bronz szobra
  • Borospincék
  • Megnemszületettek emlékműve – Az ötmillió meg nem született magyarnak
  • Túra után jól esett a teraszon vendéglátónk szőlészetéből megkóstolni egy pohár bort. Na jó, kettőt 🙂

Szállásajánló: Borsika Napterasz Pihenőház

A vendégház Abasár történelmi falujában, a mátrai hegyek lábánál várja azon vendégeit, akik szeretnének megpihenni s élvezni a bájos csendet. Lampionok lengedeznek a kora őszi szellőben, a konyhapolcokon színes házi szörpök, lekvárok és csatnik sorakoznak.

A szállás egy tornácos parasztházból lett igényesen kialakítva. 3 különálló szoba mindegyik saját fürdővel (1 db két fős; 2 db 4 fős)  és egy nagy közös, teljesen felszerelt konyha ideális lehet családoknak, társaságoknak. Természetesen a szobák önállóan is kivehetőek. A ház minden szeglete ízléses és patyolattiszta. A virág névre keresztelt szobák a fenntarthatóság jegyében napelemes fűtési rendszerrel bírnak.

A kertben grillező, szalonnasütő, fedett terasz teszi kényelmessé az ittlétet. Gyerkőcöknek hinta, csocsó és a pihenőházzal szembeni játszótér lehet csalogató. Igény esetén reggeli és pincelátogatás- borkóstolással is kérhető a házigazdától. 

Abasár előnye, hogy közel van Mátrafüredhez, akár át is túrázhatunk, viszont mentes a tömegturizmustól. Itt tényleg hallhatjuk a gondolatainkat. 


Fotók és beszámoló: Szőlősi-Papp Orsolya / Utazz, Élj, Szeress

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.