Fogadj örökbe egy Folly fát!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

A Folly Arborétumban március 25-én zárják a 2020/2021-es év tavaszi örökbefogadói programját. A jelenlegi tervek szerint áprilisban kerül sor a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány első örökbefogadói napjára. Az akcióval az arborétum elsősorban az ember természetszeretetét és környezettudatosságát szeretné erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni a természet iránti elkötelezettséget a gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Több száz fa és cserjeféle közül választhatnak az érdeklődők, köztük vannak az arborétum büszkeségei: a cédrusok és a ciprusok is.

Fogadj örökbe egy Folly fát!

2020. októberében indult a „Fogadj örökbe egy Folly fát!” kampány azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az embereket körülvevő fákra, növényekre, természetes környezetre. A Folly mindig is fontosnak tartotta a környezet megóvását, az edukációban és a természetvédelmi nevelésben betöltött szerepvállalását.

Azt gondoljuk, hogy lépésről lépésre kell haladni, ahogy az arborétum is generációk alatt fejlődött, épült ki 115 év során. Dédnagyapám, Folly Gyula ültette az első növényeket, de van olyan fa, amelynek pompájában, nagyságában csak az unokái vagy dédunokái gyönyörködhettek, gyönyörködhetnek. Négy generációjának elkötelezett munkája, hite és kitartása varázsolhatta a Balaton édenkertjévé ezt a helyet, ezt a szellemiséget, ezeket az értékeket szeretnénk továbbadni az örökbefogadóknak is.”

– magyarázza Folly Réka tulajdonos, az alapító dédunokája.

Mely növényeket lehet örökbe fogadni?

Az örökbefogadás jelképes, az örökbefogadott fa, növény tulajdonjoga továbbra is az Arborétumé marad. Örökbefogadható minden jelenlegi és a jövőben ültetendő fa, illetve növény az arborétum területén. Az örökbefogadással járó összegeket elsősorban az arborétum növényeinek gondozásával, fenntartásával, kertápolással kapcsolatos költségek fedezésére, új növények beszerzésére fordítják. Egy növénynek csak egy örökbefogadója lehet, ugyanakkor az örökbefogadás fokozatától függően az örökbefogadó személye lehet egyén vagy család is.

Az örökbefogadás fokozatai: bronz, ezüst, arany és aranygyűrű (ez utóbbi az arborétumban házasulandók részére).

Miért érdemes örökbefogadónak lenni?

Az örökbefogadó…

  • tulajdonosa lesz egy Follynlove törzskártyának, amellyel szabadon látogathatja az arborétumot, továbbá
  • kap egy oklevelet, egy fotót az adott növényről, valamint
  • részt vehet a Folly Örökbefogadói Napján, amikor az örökbefogadói táblát ünnepélyes keretek között helyezik ki a kiválasztott növény mellé, és meghallgathatja az adott fa, növény történetét.

A Folly első örökbefogadói napjára idén áprilisban kerül sor a Follyban, a Balaton édenkertjében.

Számszerűen több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa-, illetve cserjeféle virul a kertben. Az 1905-ös telepítéseknek köszönhetően bizonyos fenyőfélékből Közép-Európa legidősebb példányai találhatók itt. A legfiatalabb fák pedig csak néhány naposak, mivel a kertben folyamatos a munka és a telepítés.

Fotók: Folly Arborétum és Borászat

error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre