Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait

Budapest Európa egyik, ha nem a legszebb városa, sokan csodáljuk meg nap mint nap hídjait, épületeit, templomait. De mi a helyzet a szürke lakótelepekkel? Van, hogy csak fáradtan sétálunk, lábunk elé meredve, gondolatainkba merülve, pedig a csoda körülöttünk van. Többek között a Színes Város Csoport tűzfalfestés és köztérszínesítés projektjének köszönhetően most hatalmas, egykor szürke falakon láthatjuk hazánk kiváló művészeinek alkotásait, egy kis színt és vidámságot csempészve ezzel hétköznapjainkba. Retro rajzfilmek, hatalmas falfestmények…ezek közül mutatunk be most néhányat.

A Színes Város Csoportól

„A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó szervezete...Víziónk, hogy Magyarország városi környezetében az utcai festmények által egy nagy, szabadon megtekinthető kiállítótérben érezhessék magukat az emberek.

szinesvaros.hu

Hol találhatók meg a Színes Csoport munkái?

Budapest számos kerületében megtalálhatóak a munkáik, emellett több nagyvárosba is, mint Kiskunfélegyháza, Sopron, Pécs, Budakalász, Budakeszi és Tatabánya is eljutott a csoport.

Retro rajzfilmfigurák és festmények Budapesten

Szaffi

Az első ilyen tűzfalfestésen a Jókai Mór műve alapján készült magyar rajzfilm, a Szaffi jelenetei láthatóak. A diafilm formában megfestett történet összesen 600 négyzetméteres.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A színes város-Szaffi

Helyszín: VIII. Budapest, Szigony u. 10

Az első Vuk festmény

A 800 négyzetméteres falfestményen a Fekete István regénye alapján készült rajzfilmből ismert Vuk és Karak alakját láthatjuk. A polgármester tervei között szerepel, hogy Józsefvárost gyermekbarát kerületté alakítsák.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
Az első Vuk témájú falfestés

Helyszín: VIII. Budapest, Baross utca 109

A Macskafogó

A festmény tervei a népszerű magyar rajzfilm, a Macskafogó 1986-ban készült moziplakátja alapján készültek. A teljes képet 6 művész, 2 hónap alatt, közel 400 liter festék felhasználásával alkotta meg.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A Macskafogó a Szigony utca egyik tűzfalán

Helyszín: VIII. Budapest, Szigony u. 8

Vízipók-csodapók

Szintén Józsefvárosban található a 350 négyzetméter felületű falfestés, amely a közkedvelt magyar televíziós rajzfilmsorozat figuráit ábrázolja. Színes vidámsága mosolyt csal az arcunkra.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A vidám Vízipók-csodapók falfestés

Helyszín: VIII. Budapest, Leonardo da Vinci utca 12-14.

A kis Vuk

A festmény 800 négyzetméternyi falfelületen jelenik meg, diafilm formájában felelevenítve az egyik kedvenc magyar rajzfilmünk hősét, a kis Vukot.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A kis Vuk diafilm formájában a Szigony utcában

Helyszín: VIII. Budapest, Szigony u. 8

Nők Galambokkal

Igaz, nem rajzfilmfigura, de mindenképpen említésre méltó a Színes Város Csoport művészei által készített remekmű. Ezen a festményen Somogyi János festőművész 1963-ban készült sgraffitoját láthatjuk felújítva, megőrizve az eredeti jellegét.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A „Nők galambokkal” festmény felújítva

Helyszín: VIII. Budapest, Mindszenty tér 1.

A retro rajzfilmfigurák mellett más különböző művészi alkotásokat láthatunk a hatalmas falfelületekenen. A Neopaint Works munkái közül mutatunk néhányat.

„A Neopaint Works alkotócsoport több, mint 15 éve alakult azzal a szándékkal, hogy életre keltse a kézzel festett, dekoratív falfestés művészetét. Napjainkra egy feledésbe merült szakma újra gondolásával, modernizálásával egy fiatal, megbízható cégként vagyunk jelen a dekorációs festészet élén. Egyedi elképzeléseket valósítunk meg különböző méretű és minőségű falfelületeken, a megrendelő igényeihez igazodva.”

neopaint.hu

A nagy ho-ho-ho-horgász

A VIII. kerületi Önkormányzat megbízásból a Neopaint készítette el Csukás István és Sajdik Ferenc által megálmodott „A nagy ho-ho-ho-horgász” című rajzfilm figuráit. A festmény apropóját a mellette lévő játszótér felújítása adta, mely szintén ezt a nevet viseli.

Retro rajzfilmfigurák színesítik Budapest lakóházait
A nagy ho-ho-ho horgász festmény az azonos nevű játszótéren

Helyszín: VIII. Budapest, Auróra u. 25.

Róth Miska emlékfala

Szintén a Neopaint munkája a Róth Miksa üvegfestő és mozaikművész mester emlékfala. A festmény a művész születésének 150. évfordulójának alkalmából készült, a „Tiroli fiú” című művét láthatjuk a falon.

Róth Miska emlékfala

Helyszín: VII. Budapest, Garay u. 1

Magyar Népmesék sorozat-Aranyborjú

A közel 500m2-es festmény a Neopaint Magyar Népmesék sorozat Aranyborjú c. részének egyik jelenete látható egy játszótér tűzfal-felületén.

Magyar népmesék sorozat- Az Aranyborjú egyik jelenete

Helyszín: VIII. Budapest, Német utca



A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Hegybíró Miklós

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.