Ördögmalom-vízesés – A kőbe vájt járatok és az apró hidak birodalma

Hangulatos kirándulóhelyet keresel, ahol hétköznap és hétvégén is jól érezheted magad a családdal, vagy a barátokkal? A Visegrádi-hegység apró csodahelye, az Ördögmalom-vízesés csupán 2,5 km-re fekszik Visegrád központjától, a környéken friss erdei levegő, nyugalom, csend és számos piknikezőhely vár.

Ördögmalom-vízesés, parányi csodahely Visegrádon

A Visegrádi-hegységben csordogáló patakok többsége nagy szintkülönbséget küzd le, az Apátkúti-patak 420 méteres tengerszint feletti magasságban, Pilisszentlászlótól délre ered, és 10 km hosszan halad, mielőtt a Dunát eléri. A patak a szurdokvölgy sziklái között tör utat magának, az évszázadok során olyan mélyedéseket vájt a kőbe, hogy a hosszú, keskeny járatokban kényelmesen elfér akár egy kisgyerek is.

Miért olyan különleges a visegrádi Ördögmalom-vízesés? A kis hidak, a vízeséshez vezető meredek, csúszós ösvény és a méretes sziklatömb oldalában fekvő tavacska látványa hamar meggyőz arról, hogy igazi csodahelyen jársz. Legtöbbször te magad vagy az apró híd, ahogyan a lábaid összekötik a víz által vájt mélyedésben csordogáló patakocska két partját.

Az Ördögmalom-vízesés jóval kisebb a legtöbb hazai vízesésnél, ám a szépsége vitathatatlan.

A madarak énekét elnyomja a járatokban csordogáló víz hangja, majd a patak néhány méter után ismét csendben folydogál tovább a völgyben.

Hasznos tudnivalók

  • Az Ördögmalom-vízesés minden évszakban ingyenesen látogatható, de esős időben óvatosan szabad csak megközelíteni, ilyenkor az ösvény igen csúszós. Kapaszkodni a fából készült korlátokban lehet.
  • A vízesés megközelítése az idősebb korosztály és a kisebb gyermekek számára sem tartogat nehézségeket.
  • Babakocsival az aszfaltozott úton jól lehet haladni, de a vízeséshez kizárólag hordozókendővel lehet lesétálni a csemetével.
  • A kirándulóhely kutyabarát, de a kutyák csakis pórázon sétálhatnak, a vonatkozó szabályok betartásával.  
  • Az Ördögmalom-vízesés közelében padok, asztalok, és tűzrakóhely vár, ahol szalonnasütésre, bográcsozásra is van lehetőség. 
  • A vízesés közvetlen közelében nincs mosdó, csak a Telgárthy-réten, ami innen kb. 20 perc gyalogosan. 

Ördögmalom-vízesés

Az Ördögmalom-vízesés megközelítése

Az Ördögmalom-vízeséshez egy aszfaltozott erdei út vezet, amely a visegrádi Mátyás király utca és a Panoráma utca találkozásától indul.

Kirándulószezonban, jó idő esetén, hétvégén az Apátkúti-völgybe érkező turisták száma miatt a völgy erdei parkolóhelyeit 2021. május 28-ától napi 1000 Ft-os díj ellenében lehet igénybe venni. A halastó mellett egy sorompó állja utunkat, itt eldönthetjük, hogy leparkolunk és gyalogosan haladunk tovább, vagy kifizetjük a parkolás összegét.

A halastótól a táv nem megerőltető, a túra nehézségi foka könnyű, a szintemelkedés elhanyagolható. Az úton kerékpárral, kismotorral, rollerrel, gördeszkával és görkorcsolyával is remekül lehet haladni az Ördögmalom-vízesésig.

A vízeséshez lejuthatunk az aszfaltozott út felől (tábla jelzi) egy kissé meredek ösvényen, ha pedig a halastó felől érkezünk, egy erdei kishídon kell átkelnünk.

A környéken halad a Pilis Bike és a Pilis Ride útvonala, illetve számos túraútvonal is. Túra közben mindenképpen érdemes lesétálni a vízeséshez.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni »»


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.