20+ bakancslistás program, élmény és látnivaló a Velencei-tónál

Parányi várak, állatos programok, hajózás, természeti kincsek, kerékpáros és vizes élmények teszik izgalmasabbá a kikapcsolódást Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava körül. Készen állsz a vidám kalandokra? Mutatjuk, melyik a 20+ legjobb bakancslistás program, élmény és látnivaló a Velencei-tónál.

20+ program és látnivaló a Velencei-tónál

Gárdonyi Rönkvár

A Gárdonyi Rönkvár Gárdonyi Géza szülőházának szomszédságában épült, a rönkvár az Egri vár és az Egri csillagok című regény helyszínének kicsinyített mása. A várban és a kazamatarendszerben megelevenednek a regény eseményei, bepillantást nyerhetünk a várvédő vitézek mindennapjaiba.

(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Gárdonyi Géza Emlékház

A Gárdonyi Géza Emlékházban született 1863-ban Gárdonyi Géza író, az Egri csillagok c. történelmi regény szerzője. Az emlékházat műemlékké nyilvánították, a benne kialakított kiállítás az író életét mutatja be korhű bútorokkal, fotókkal és kéziratokkal.

Az emlékházban egy helytörténeti kiállítás is megtekinthető, amely a nádvágást és halászatot szemlélteti a látogatóknak.

Kaktuszkert

Kevés helyen érezhetjük annyira otthonosan magunkat a Velencei-tónál, mint Lojek Géza Kaktuszkertjében. Géza bácsi kedves idegenvezetésével közelebb kerülhetünk a több száz kaktuszhoz, melyek a kertjét díszítik. Szívet melengető látnivaló a Velencei-tónál.

A gárdonyi kert hosszú évtizedek kitartó munkájának gyümölcse, a 2-3 méteres óriásoktól kezdve a csak pár centis pozsgásokig mindenféle növényt megtekinthetünk közelebbről. Növényrajongók számára bakancslistás látnivaló.

Agárdi hajóállomás

A Velencei-tó felfedezésének egyik legjobb módja, ha hajójegyet váltunk, hogy közelebbről is megismerkedhessünk a nádas állat- és növényvilágával. Az agárdi hajóállomásról induló menetrendszerinti hajójáratok segítségével Agárdról a pákozdi Szúnyog-szigetre érkezünk, itt található több kedvelt célpont is, mint például a Halászcsárda, a pákozdi Katonai Emlékpark és a Pákozd-Sukorói Arborétum is.

Egy kerékpártúra részeként is érdemes kipróbálni a hajózást. A hajó tetején elférnek a biciklik, ráadásul a szállításuk ingyenes.

Menetrend >>

Dinnyési parasztudvar

A Velencei-tótól 5 km-re található a Dinnyési parasztudvar, ahol a látogatók betekintést kaphatnak a magyar paraszti hétköznapok menetébe. A parasztudvar tulajdonosai szeretnék, ha minél több látogató nosztalgiázna náluk, a gyerekek pedig itt ismerkednének meg azokkal a teendőkkel, amelyek egy gazdaságban mindennaposak.

A gazdaságban zajlik az élet, érkezésünkkor bepillantást nyerhetünk az istállótakarítás, az etetés, vagy éppen a széna- vagy szalmaszállítás kulisszái mögé. Az érkező családok megtudhatják, milyen élmény a pónilovaglás, a szalmababa készítés, és egy MTZ traktorra is felülhetnek.

Dinnyési Várpark és Skanzen

A Dinnyési Várparkot Alekszi Zoltán kezdte el építeni 2013-ban, ötletét az Egri csillagok történelmi regény ihlette. A Várpark kihagyhatatlan látnivaló a Velencei-tónál, az egykori magyar várak anyaghű makettjeinek sokaságát sorakoztatja fel.

A sétány mentén emlékoszlopokat helyeztek el, amelyek egy-egy magyar királynak, kormányzónak állítanak emléket. A Skanzenben egy XI. századi fatemplom, palánkvár, veremházak, gazdasági és melléképületek, valamint egy honfoglalás kori szekérvár rekonstrukciós kísérletei is láthatóak, a Szentek fala pedig több mint 600 szentet mutat be.

Madárdal tanösvény

A Várparktól sétatávolságra található Madárdal tanösvény jele a nádasaink ritka, féltett madara, a barkóscinege. A tanösvény három részből tevődik össze.

A Tóparti túra a dinnyési Hagyományőrző Központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig vezet, a Szikes túra a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet, míg a Müller István túra egy 3 km-es körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, hajdan mocsaras területen.

(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Sarvajc-kereszt és kilátó

A Sarvajc-kereszt és kilátó Dinnyéstől pár percre, a Velencei tavat megkerülő kerékpárút mentén található, a fából épült kilátó tetejéről bepillantást nyerhetünk a rejtett vízi világba. A kilátó tetejére vezető lépcső nagyon meredek, kisebb gyerekekkel fokozottan óvatosan induljunk fel és lefelé.

Tipp: A kilátó mellé épített kerékpáros pihenőpont némi árnyékot ad az amúgy teljesen napos szakasz elől menekülő bicikliseknek.

Miskahuszár szobra

Az M7-es autópályáról is jól látható a 12,5 méter magas szoboróriás, amely 100 tonna betonból készült. Miskahuszárt 2017. szeptember 29-én avatták fel, már az avatás dátuma is árulkodó, hiszen a 1848-as szabadságharc első győztes ütközetének, a pákozdi csatának állít emléket. A szobor a magyar huszárság dicső múltja előtt tiszteleg.

20+ bakancslistás program, élmény és látnivaló a Velencei-tónál
(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

A Pákozdi Pagony a Velencei-hegység és a Velencei-tó között, a Mészeg-hegy oldalában található, a közel 100 hektáros parkban megismerhetjük a terület élővilágát. A vadasparkban az erdei nagyvadak mellett fácánok, vadpulykák, szajkók, gyöngytyúkok, tőkés récék, nyári ludak, és mandarin récék várják a látogatókat. 

A 1,5 kilométer hosszú, 9 állomásos erdészeti tanösvényt is érdemes végigjárni, útközben egy 15 méter magas kilátóból gyönyörködhetünk a Velencei-tóban.

Katonai Emlékpark

Pákozd központjától kb. 8 kilométerre fekszik a Katonai Emlékpark, amely az 1848-as forradalom viharos évein kalauzolja végig a látogatókat, emellett az elmúlt 170 év fontosabb hadászati eseményeinek állít emléket.

A parkot járva megelevenednek az első világháborús tiszti barakkok, a sorkatonaság élet- és munkakörülményei, valamint egy MiG-29-es repülőgép-szimulátort is kipróbálhatnak az érkezők.

Legnagyobb népszerűségnek az obeliszk örvend, melyet az 1848. szeptember 29-i pákozdi csata tiszteletére emeltek. Az obeliszk mellől gyönyörű kilátás nyílik a Velencei-tóra.

Doni emlékkápolna, Nemzeti Emlékhely

Az 1990-es években Szabó Tamás tervei alapján épült a kápolna, amely a II. világháború idején, a Don-kanyarban elesettek emlékét őrzi kegyelettel a Mészeg-hegyen. A kápolnában jeles évfordulókon szentmisét tartanak, belsejében helyezték el az ismeretlen katona sírját is.

(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Pákozdi-ingókövek

A Pákozdi-ingókövek területe a Duna–Ipoly Nemzeti Park védelme alatt áll, a Magyarországon egyedülálló ún. ingókövek 200–250 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók. A terület egy rövid, 7,2 km-es, 140 m szintkülönbséggel járó körtúra keretében látogatható, amelyet kb. 2,5 óra alatt kényelmesen megtehetünk.

Bence-hegyi kilátó

Velence legismertebb látnivalója a Bence-hegyen épült 20 méter magas Bence-hegyi kilátó, amelynek kilátóteraszához 118 lépcsőfok vezet. A 360 fokos körpanoráma kedvéért mindenképpen érdemes megmászni az építményt, ahonnan a Budai-hegységet, a Templom-hegyet, a Vértes és a Bakony vonulatait, illetve a nádasokkal körülölelt Velencei-tavat is megcsodálhatjuk.

Velence Korzó

A Velencei-tavat megkerülő kerékpárút mellett található a Velence Korzó, a megye egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, melynek udvarán egy 9670 négyzetméteres szabadstrand terül el. A korzó tetején lévő óriásszínpadon különböző előadásokat, rendezvényeket szerveznek.

Velence móló

A korzótól 3 perces sétára fekszik a tóba nyúló Nagy móló, amely gyönyörű panorámával, felújított járdával és rendezett környezettel várja a látogatókat. Ha esténként szívesen sétálnánk a tóparton, a móló környéke tökéletes választás.

Babák Rózsája park

A Babák Rózsája parkban hagyományosan szeptemberben rendezik meg a Babák Rózsakertje ünnepséget, amely egy-egy szép rózsatővel köszönti a város legújabb polgárait. A szülők a gyermekük névtábláját a park látványos pergoláján helyezik el.

Strandok a Velencei-tónál

A Velencei-tó partján ingyenes és fizetős strandok várják a fürdőzni vágyó családokat, baráti társaságokat. Melyek a legnépszerűbb strandok?

  • Velencei szabadstrand
  • Agárdi szabadstrand
  • Holdfény Sétány szabadstrand
  • Tóparty strand
  • Tóbíró szabadstrand
  • Panoráma partszakasz
  • Északi strand
  • Napsugár strand
  • Sirály strand
  • Park strand

Népszerű épített strandok a Velence Spa Termál- és Élményfürdő és az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő.

SUP, kajak, kenu és vízibicikli kölcsönzés

A Velencei-tó környékén több strandon is részünk lehet vizes kalandokban, bérelhetünk kajakot, kenut, vízibiciklit és SUP-ot is. A korzó mellett kapott helyet Európa egyik legjobban felszerelt és leghangulatosabb kábelparkja, a Venice Beach Cable Park, ahol kezdők és profik egyaránt tesztelhetik a wakeboard pályát.

(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Velencei-tó kerékpáros kör

A Velencei-tavat körülölelő kerékpárút kb. 30 km hosszú, egy rövid szakasztól eltekintve a túra teljes hosszában kerékpárúton, kerékpáros nyomvonalon halad.

20+ bakancslistás program, élmény és látnivaló a Velencei-tónál
(fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Ha biciklizés közben több látnivalónál is megállnánk, célszerű többnapos kikapcsolódást szervezni és szállást foglalni, mert így elkerülhetjük a kapkodást. Kisebb gyerekek az emelkedőket várhatóan nehezen fogják bírni, ha mégis belevágunk velük a kalandba, kerüljük a kánikulát, és tekerjünk inkább tavasszal vagy ősszel. A vízparti településeken szinte mindenhol találni biciklikölcsönzőt, ahol a bérlés kb. 4000-4500 Ft/nap.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Kiemelt kép: Sarvajc-kereszt és kilátó (fotó: Kristóf-Zöld Eszter)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.