Maconka, a világ közepe

Maconka

Egy apró Árpád-kori település – mára már városrész, közepében egy még kisebb templom, mégis egy hatalmas rang és a vele járó hírnév. Maconka, az otthonom. Sokak szerint az egyik legaranyosabb mai földrajzi elnevezés Magyarországon, aminek én is igazat adok, de nekem ennél azért több, mert nekem Maconka a világ közepe.

Maconka, a világ közepe

Az én Maconkám

Amikor kislány voltam és megkérdezték tőlem, hol születtem, én gyakran csak annyit feleltem: a világ közepén. Volt, akit hidegen hagyott a válaszom, és volt olyan is, akinek felkeltette a figyelmét.

Egy gyermekkori mese, egy kis történet, melyet nagyapám hagyott rám. A miértet nem tudtam, de akárhányszor elmesélte, azzal engem világraszóló büszkeséggel töltött el.

Nagyapám meséje

Egyszer különleges napra virradt Maconka népe. Arra lett figyelmes a lakosság, hogy egy furcsa, díszes, gömb ütött krátert a templomtól pár méterrel arrébb.

Ahogy közelebbről megvizsgálták, úgy tapasztalták, az égből érkező nemes tárgy nem más, mint egy aranyból készült alma, mely méretét tekintve akkora volt, mint egy jól megtermett férfi feje.

A palóc ember szereti a titokzatosságot, szeret földöntúli erőket sejteni egy-egy esemény mögött, hát hasonlóan tett akkor is. Merthogy a népi mondák szerint az aranyalma Isten ajándéka, s ezzel nem is volt más célja a Mindenhatónak, mint kijelölni a nagy világ közepét, ezzel hírt és nevet adva a kicsiny falunak, Maconkának. 

A mai Maconka

Maconka mára Bátonyterenye város egyik településrészeként rajzolódik a térképen. Ismertségét leginkább a város határában, csodálatos környezetben elhelyezkedő Maconkai-víztározó adja.

Tipp: A Maconkai-víztározó nem csak a horgászoknak ad egész napos programlehetőséget, hanem a kirándulni vágyóknak is. Akik célba veszik a tavat, hozzanak magukkal távcsövet, mert számos honos és átutazó madárkülönlegességgel találkozhatnak.

Maconka

Aki erre jár, más különlegességet is felfedezhet. Gondolok itt a mesében is említett apró Szent István királyunkról elnevezett templomra, mely nem csak a nevét viseli első királyunknak, hanem szíve mélyén őrzi annak ereklyéjét is.

Megközelítés

Az 1984-es egyesítés óta Maconka Bátonyterenye városrésze, de a mai napig jól láthatóan táblák jelzik a településrész határait. A 21-es és a 23-as számú főutat összekötő, a helyiek által is csak ózdi útként (mára hivatalosan is ez az elnevezése) emlegetett útszakasz mentén helyezkedik el.

Bár a falu büszkesége azóta megkopott, mint ahogy a történet is, de bízom benne, hogy egyszer az aranyalma legendája újra átjárja majd a maconkai mindennapokat.

Fontos: Túráink során figyeljünk mind a természet adta, mind az épített csodáinkra. Ne szemeteljünk, és próbáljunk úgy kirándulni, hogy a látványosságokat még sok generáció élvezni tudja.

Szállástippek Maconka környékén


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: We Love Nógrád

A szerző további írásai a magyartajakmesei.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.