Levendulaszüret 2023 – Titkos levendulás kertek, ahol kézműves kincsek várnak

Levendulaszüret 2023

Évről évre izgatottan várjuk, hogy eljöjjön a levendulaszüret ideje, amikor a levendulás kertek halványlila ruhát öltenek magukra, és illatukkal finoman körbetáncolnak. Te is örömmel ugranál fejest a levendulás élményekbe? Mutatjuk, hol készíthetsz mesés levendulacsokrot és néhány hangulatos levendulás fotót idén.

Levendulaszüret 2023 – Ne hagyd ki idén se!

A levendulaszüretet időjárástról függően minden évben más időpontban tartják meg. Érdemes az elérhetőségeken tájékozódni a kertek nyitva tartásáról.

Anna levendulása, Tiszacsécse

A levendulást 2020-ban telepítették 1.000 tő francia levendulával a szatmári Tiszaháton, Tiszacsécsén. Az Anna levendulása tavaly nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt az I. Levendulaünnep keretében.

2023-ban június 17-18.-án kerül megrendezésre a II. Levendulaünnep sok-sok ingyenes és érdekes programmal. A nagy sikerre való tekintettel idén már kétnaposra tervezik az eseményt.

A kezdetektől az volt a cél, hogy ne csak egy újabb pihenő- és látványkert létesüljön, hanem közösségi térként is funkcionáljon a kert levendulavirágzáskor, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a programokra. A családok, baráti társaságok és régi ismerősök órákig beszélgethetnek egy hűsítő levendulaszörp vagy fröccs mellett. Jól hangzik, nem igaz?

Idén az Apák napja apropóján június 18-án a programok között Apák napi három próba is szerepel, valamint a vasárnapi nap másik különlegessége, hogy aznap ünnepelhetjük a levendulásban a Levendula név viselőit is.

Férhezli Testvérek Levendula-Birtoka, Badacsonytomaj

A Férhezli testvérek 5 éve vágtak bele a levendulázásba Badacsonytomajon, így alakult meg a Férhezli Testvérek Levendula-Birtoka. 1000 tő francia levendulát ültettek, ezért amint virágba borulnak a bokrok, kezdődik a levendulaszüret, amihez papírtáskát is biztosítanak.

A szezon végén a maradék virágból levendulaolajat főzetnek. Aki ellátogat a kertbe, vásárolhat is a saját termékeikből levendulaszörpöt, 100%-os tisztaságú levendulaolajat, levendulavizet, illatpárnákat és levendulacsokrokat.

Aki pedig csak fotózni szeretne, annak nem kell belépőjegyet vásárolni, de egy-egy termék megvásárlásával támogathatja a testvérek munkáját.

Nyitva tartás általában:

  • péntek,szombat,vasárnap (jó idő esetén délelőttől késő délutánig/estig)
  • Igény szerint hétköznap is lesz lehetőség szedésre és vásárlásra.

Kávai Levendula, Káva

A Kávai levendulaültetvény telepítését 2015-ben kezdték meg kizárólag francia levendulával, azóta 3,5 hektáron termelik és hasznosítják, különféle formákban.

A levendula elsődleges feldolgozását családi vállalkozásban végzik, az első osztályú kézműves termékek vegyszermentes technológiával,természetes szárítással és kisüzemi módszerekkel készülnek.

Termékek: Levendula illóolaj, levendula virágvíz, szárított levendula, illatpárna, levendulás fürdősó, és levendula pellet.

Minden év júniusában tárt karokkal várja az érdeklődőket a levendulaültetvény, a friss virágok saját kezű szedése mellett profi fotós fényképeket is készíthet rólunk a kertben.

Az október-novemberi időszakban lehetőség van áttelepítésre is különböző korú és méretű levendula tövekkel. A vásárlás és a tövek kiválasztása a helyszínen történik.

Kincsek Völgye, Bálványos

Színek, illatok és határtalan nyugalom – a Kincsek Völgyében ez várja a Levendula Ünnep látogatóit június 23-25. között a Balaton mellett, Bálványoson. 3.000 tő angol és francia levendulából szedhetnek a vendégek, ami megmarad, abból virágvíz és levendulaolaj készül.

Itt minden a hasznosításról és a természetességről szól. A jurta, a 250 különböző gyümölcsfa, hogy a látogató élményt és ötleteket vigyen magával. A TeAkincs Teaházban különleges teák, kézműves finomságok várják a pihenni vágyókat, emellett csoportokat is örömmel fogadnak a Völgyben.

Levendula Kert, Zalaegerszeg

Németh Enikő és Domjân Krisztián 6 évvel ezelőtt álmodta meg a zalai dombok között, Zalaegerszegen, az erdő ölelésében található „szerelemprojektet”, a Levendula Kertet.

A 10.000 tőből álló levendulatenger a Kert középpontja, számos fotóponttal, mely köré egy arborétum és tanösvény kiépítését kezdték el két éve (ami előreláthatólag két évig tart még).

Az idei Szedd magad alatt 3 hétvégén lesz látogatható a Kert, az érdeklődők három különböző méretű táskába szedhetik a levendulát, emellett látogatói jeggyel is megtekinthető a Kert.

Nyitva tartás:

  • 2023.06.16-18., 06.23-25., 06.30-07.02.
  • Minden nap 9:00-18:00-ig

Újhegyi Levendulasziget, Lovászpatona

A telek, amelyen a levendulás található, több mint száz éve a család tulajdonában van, mindvégig szőlővel volt beültetve. Mivel szeretik a természetet, mindenképpen valami ehhez kapcsolódó tevékenységet szerettek volna rajta végezni, majd 2016-ban jött a gondolat, miért is ne ültethetnék be levendulával?

Az Újhelyi Levendulasziget fél hektáros kertjében napjainkban körülbelül 6000 bokor éli életét mindenféle vegyszertől mentesen.

Nyaranta, mikor a bokrok virágoznak, a levendulás kinyitja kapuit a látogatók előtt és a Szedd Magad Levendulaszüret nevű esemény keretében bárki ingyenesen gyönyörködhet a levendulásban.

A szüret előtt, alatt és után különböző termékek árusításával is foglalkoznak.

ZENdüllő, Tarpa

A tarpai Nagy-hegy lankás lejtőin, Natura 2000 természetvédelmi területen fekszik a ZENdüllő levendulása, gyönyörű panoráma kilátással a Kárpátokra.

A teljes testi-lelki kikapcsolódás élményét a gyönyörűen virágzó francia levendulán kívül interaktív relax és tudáspontok biztosítják, amelyek segítségével számos érdekes információt tudhatunk meg a levendula történetéről, az illóolaj készítésről továbbá különböző meditációs és légzőgyakorlatokat ismerhetünk meg a világ minden tájáról.

A levendulaszüret mellett még számos programot kínálnak a szervezők, úgymint helyi borok kóstolója, kézműves termékek vására, jógakaland gyerekeknek, levendulás workshopok, stb.

Az árnyékos pihenőkertben hűsítő levendulaszörppel, finom falatokkal és kellemes zenével várják a látogatókat.


Kiemelt kép: Újhegyi Levendulasziget

Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.