Kőszikla-szurdok – Létrás szurdoktúra a Zalai-dombságban

Kőszikla-szurdok

Zala megye egyik legizgalmasabb kirándulóhelye a Nagykanizsától és Zalakarostól 20 perces autóútra fekvő nagybakónaki Kőszikla-szurdok. A túrát neked találták ki, ha szereted a vadregényes szurdokvölgyeket, és nem félsz a vaslétráktól, amelyeket meg kell hódítanod majd. Készen állsz a kalandokra? Tarts velünk, mutatjuk, hogyan juthatsz el a szurdokvölgybe!

Kőszikla-szurdok

Az agyagos homokkőszoros olyan kirándulást ígér a Zalai-dombságban, amit garantáltan nem fogsz elfelejteni annak ellenére, hogy maga a vadregényes szurdok alig több, mint 600 méter hosszú.

A rövid, de kellően izgalmas Kőszikla-szurdok elnevezés csalóka, hiszen nevével ellentétben itt nem találkozol majd magas kőfalakkal. A szurdokot a víz eróziója hozta létre, az agyagos, rétegesen visszahajló homokkősziklafalak környékén a mikroklímának köszönhetően a terület élővilága igen gazdag.

Érdekesség: A helyiek által „Kicikla” névvel illetett keskeny szurdok egyedülálló látványosság, nedves időben, amikor a víz a sziklák pórusaiból szivárog, olyan látvány, mintha a falak könnyeznének.

15 vadregényes hazai szurdokvölgy >>

A szurdok közelében található forrásokat szintén érdemes felkeresni, a források környezetét a Nagykanizsai Természetbarát Szövetség felújította. A források völgyében feltölthetjük kulacsunkat friss forrásvízzel, ráadásul a forrásoknál pihenőpadokat és tűzrakó helyet is találunk.

Kovács-Krausz Ágnes, a Csodahelyek.hu olvasója szerint: „Csodálatos az őszi Kőszikla-szurdok a Zalai-dombságban. A mostani ködös, nyirkos időben igazi sejtelmes, különleges hangulata van, magával ragadó hely.”

Nagybakónak község környékén könnyen megközelíthető látnivaló még a Tv-torony, a Gesztenyekunyhó, a Csibiti-völgy, a Szent Kristóf emlékmű és a Rockenbauer Pál kopjafa.

Hasznos tudnivalók

Bár egy Rám-szakadék túra hosszabb és látványosabb, a Kőszikla-szurdok is kalandos programot ígér. Mielőtt útnak indulunk, érdemes szem előtt tartani:

  • A Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalából ágazik le az egyenesen tovább haladó, táblával is jelzett Kék ∆ jelzésű út, ez vezet a Kőszikla-szurdokhoz.
  • Mint a legtöbb szurdok esetében, így a Kőszikla-szurdok területén is célszerű lentről felfelé közlekedni.
  • A szurdokban néhol nehézkesnek bizonyul majd a haladás, az útvonalon több létrával találkozunk.
  • A lépcsősorok és a vaslétrák miatt csak azoknak ajánljuk a szurdoktúrát, akik nem küzdenek tériszonnyal.
  • Száraz időben érdemes útnak indulni, esőben, vagy esős időjárást követően semmiképpen, mert az útvonal nagyon csúszós, és balesetveszélyes lehet.
  • A szurdok egész évben ingyenesen látogatható.
  • A túrához megfelelő tapadást biztosító túracipő viselése szükséges.

#kősziklaszurdok képek a Csodahelyek Magyarországon Facebook csoportban >>

Látnivalók a Kőszikla-szurdok környékén

A környéken számos természeti kincs, program és csodahely vár bennünket. A zalakarosi Csiga-túra tanösvény, az Égerösvény, a Termáltó és Ökopark, illetve az Erdész-kilátó mindenképpen bakancslistás látnivaló, akárcsak a Nagykanizsai-kilátó, vagy a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum.

Többnapos kikapcsolódást tervezel a gyerekekkel? A Balatonfenyvesi Kisvasút – ahogyan az ország összes kisvasútja – felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg.

A Kányavári-sziget gazdag állat- és növényvilága, a Kis-Balaton panorámája és a sziget hangulata szintén elvarázsol, a szigeten pihenőhely, szalonnasütő hely, játszótér és több sétaút is található.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Képek: Kovács-Krausz Ágnes

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.