Dévaványa, a túzok lakhelye

A Dévaványához tartozó Réhelyen található a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállatával foglalkozó Túzokvédelmi Központ. Magyarország legnagyobb túzokállományának otthont adó természetvédelmi területet „második Hortobágyként” szokták emlegetni, ugyanis a Dévaványa és Ecsegfalva között található ősgyep számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A Réhelyi látogatóközpontból pedig egy érdekes tanösvény  indul, amely bemutatja e terület növény- és állatvilágát.

A pusztai táj szimbóluma: a túzok

A környék kiemelkedő természeti értéke a túzok, amelynek védelme érdekében itt hoztak létre 1975-ben egy rezervátumot, amely mára Közép-Európa legjelentősebb túzokállományának ad otthont. A túzok Európa legnagyobb testű madara, amely repülésre is képes.

Az egykori hatalmas Kárpát-medencei populációból napjainkban csak hazánkban maradt hírmondója.

A pusztai táj szimbólumának hazai állománycsökkenésért az intenzív agrárgazdálkodás a felelős. De hazánkban a sikeres túzokvédelmi programoknak köszönhetően a fokozottan védett madárfaj állománya az elmúlt évek során gyarapodásnak indult.

Dévaványa, a túzok lakhelye
A túzok fokozottan védett madárfaj

Látnivalók a Réhelyi komplexumban

Dévaványa és Ecsegfalva között félúton található a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi központja. A látogatóközpont múzeumépületének emeleti részén egy állandó kiállítást alakítottak ki, amely bemutatja a terület egyedülálló értékét, a túzokot, valamint a tájegység élővilágát és történetét. Megismerkedhetünk itt még Dr. Sterbetz István, vadász, író és nemzetközi hírű ornitológus életével és munkásságával.

A Réhelyi komplexumban nem csak túzokvédelmi tevékenységet folytatnak a nemzeti park munkatársai, hanem helyet kapott itt egy 40 fő befogadására alkalmas oktató- és szállásépület, amely lehetőséget biztosít erdei iskolák, nyári, szakmai táborok, konferenciák, tréningek, és tárgyalások megtartására.

További őshonos fajok

A központ külső bemutatóhelyein különböző magyar őshonos állatfajok testközelből figyelhetők meg, többek között a magyar szürke marha, a vízibivaly, a rackajuh, a mangalica és különböző baromfifajták.

Tudtad? Magyarországon a dél-alföldi nemzeti parkok foglalkoznak a hazai bivalyállomány védelmével. Az itteni állomány a Partiumból, Arad megyéből származik. A nemzeti parkok munkatársai ideje korán felismerték, hogy mocsaras, vizes élőhelyeket kedvelő bivaly legeltetése a területkezelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Dévaványa, a túzok lakhelye
Vízibivaly

Hogyan túrázz a környéken?

A Réhelyi látogatóközpontból kiindulva egy 1,5 kilométeres tanösvény mutatja be a terület növény- és állatvilágát, amelynek hét állomásán megismerhetjük a térség botanikai és zoológiai értékeit is. A túzokvédelmi központot az Alföldi Kéktúra is érinti, így a kék jelzéseken könnyedén eljuthatunk Ecsegfalvára (8,7 km) vagy Dévaványa központjába (8,3 km) is. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon kialakított kerékpártúra útvonalak pedig érintik a vidék jellegzetes élőhely típusait, a jelentősebb kultúrtörténeti és természeti értékeit.

Ezekről a túrákról a látogatóközpontban vagy a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán érdeklődhetsz.

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.