Járd be a hegyet, és utazz az ízek mentén a világ körül: az októberi Gasztrohegy most igazi ízutazást ígér. Idén úgy alakult az év, hogy mindannyian itthon maradtunk, a nyári balatoni szezon így igazán különlegesre és mozgalmasra sikerült.
A Gasztrohegy csapata is szeret utazni, más országokban inspirálódni. Idén úgy döntöttek, az új évad első hétvégéjét a világok ízeinek szentelik. Így aki október 17-18-án Badacsonyba látogat, akár gyalog bejárhatja képzeletben a világot, Francia Polinéziától kezdve Mexikón át egészen Thaiföldig, a Hableánytól a Kisfaludy-házon át a Tölgyes Kúriáig, és tovább…
Tartalomjegyzék
ToggleMi az a Gasztrohegy?
Idén indul a programsorozat 3. évada! Októbertől áprilisig Badacsonyban megmászhatod a gasztronómia csúcsait:
10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni.
A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Napsütéses teraszok, tábortüzek, hőgombák, bent a kemence és a kandalló duruzsolása, őszi színek, tüzes borok és jól átgondolt, tematikus fogások segítenek, hogy minden gasztro-hétvége felejthetetlen legyen.
„A Gasztrohegy új évadának nyitó hétvégéje lehetőséget ad, hogy megvalósítsuk mindazt az íz-utazást, amit tavasz óta megálmodtunk, mivel csak képzeletben lehetett eljutni távoli országokba. Így egyúttal beteljesítjük Ranolder püspök legendássá vált jóslatát Badacsonyról, hogy azok, akik már a világot bejárták, sokan »»jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak««… és bele is kóstolhatnak a világon minden jóba. A programsorozat elindulása óta már máshol is megjelentek hasonló törekvések, de abban egyedülálló maradt a badacsonyi, hogy előkóstoljuk az ételeket. Igazi közösségi gasztroműhely áll a rendezvényeink mögött, ami természetesen a minőség és a folyamatos fejlődés legjobb garanciája”
– Kardos Gábor, a Gasztrohegy ötletgazdája
Lássuk, mit kóstolhattok az egyes vendéglátóhelyeken:
Bonvino Borbár • AUSZTRÁLIA
Ausztrál ízelítő: Kenguru, krokodil, grillen sült füstös csirke • Desszert: Pavlova torta
Borbarátok Vendéglő • TÖRÖKORSZÁG
Borjú Adana bulgur ezme saláta • Török sült tejberizs, kókusz, pisztácia
Hableány • VIETNÁM
Kókusztejes halleves, koriander, lime • Ragadós malac mentával, tojással, üvegtésztával
Istvándy Borműhely • PERU
Ceviche, avokádó, kukorica • Pácolt marhaszív, édes burgonya, spenót, burgonya, kukorica
Kisfaludy-ház • AUSZTRIA
Szaftos sertéssült • Kaiserschmarrn/Császármorzsa
Laposa Birtok • FRANCIA POLINÉZIA
Kókusztejes polinéz nyers halsaláta • Sült fánk, kókusz karamell
Pláne Badacsony borterasz • THAIFÖLD
Tom Kha Goong
Tilia Borvendéglő • MAROKKÓ
Csicseriborsó leves • Báránytajine, kuszkusszal, kefta marhahúsból
Tölgyes Kúria • MEXIKÓ
Pikáns kukorica krémleves • Carne Asada marhasült, tortilla, avokádó saláta
Vánkos • FRANCIAORSZÁG
Francia hagymaleves, libamáj creme brulee, házi brioche / Vega: sütőtök creme brulee
„Ez egy olyan fesztivál, ami nem fesztivál. Úgy, és akkor indulsz neki, amikor csak szeretnél – ehhez keretet ad a Gasztrohegy-jegy, vagy az 5 kóstolót tartalmazó, szabadon felhasználható Gasztrohegy bérlet. Mindenki a saját ritmusában járhatja végig a helyeket és a hegyet, és mivel a legtöbb vendéglátóhely közel van egymáshoz, bőven adódik alkalom egy bámészkodós, őszi sétára. Ilyenkor van idő és tér kóstolni, találkozni, beszélgetni, találkozni a helyiekkel, a vendéglátókkal. A világok konyhája hétvége azonnal beakadt a társaságnak, hiszen idén nekünk sem volt alkalmunk utazni. Így az ízek mentén most mi is kalandozhatunk kicsit”
– Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs felelőse
2020/21 események
- Október 17-18. Világok konyhája
- November 28-29. Halak a hegyen
- December 27-28-29. Gasztrohegy ADVENT / Irodalmi ízek
- Január 23-24. Marhaságok
- Február 20-21. Vadak a hegyen
- Március 20-21. Füstölgés
- Április 17-18. Vega Badacsony
Résztvevők
- Hableány
- Laposa terasz
- Pláne Badacsony
- Bonvino Borbár
- Kisfaludy ház
- Tilia Borvendéglő
- Istvándy Birtok és Borműhely
- Borbarátok
- Tölgyes kúria
- Vánkos
Jegyárak
Éld át a Gasztrohegyet! Válassz! Indulj el a Hableány Gasztrohegy INFO-pultjából, vagy váltsd meg a bérletedet a TIXA felületén.
• GASZTROHEGY-jegy • Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 1500 Ft
• GASZTROHEGY-bérlet • Kedvezményes, 5 szabadon választott vendéglátóhely Gasztrohegy fogását tartalmazó bérlet egy adott hétvégére + Gasztrohegy pohár + karszalag, mely feljogosít az elektromos busz 2 napos használatára – 11500 Ft
+ A la carte • Természetesen bármelyik vendéglátóhelyre be lehet térni “csak úgy”, izgalmas fogásokat kóstolni.
Aktuális program:
Gasztrohegy a világ körül! Október 17-18. // Facebook esemény