Buddhista templomok Magyarországon – ezek a legszebb hazai sztúpák!

Keresztény templomokból nincs hiány Magyarországon, de vajon mi a helyzet a többi vallás szent épületeivel? A következőkben összegyűjtöttük hazánk legszebb buddhista szentélyeit, amelyek felkeresése akár egy kirándulásnak is beillik -vallási meggyőződéstől függetlenül. Buddhista templomok Magyarországon – íme a toplista!

A buddhizmus hazánkban

A buddhizmus Magyarországon 1951-ben lett hivatalos egyház, amikor Hetényi Ernő megalapította a Buddhista Missziót. A hazai buddhizmusban több irányzattal is találkozhatunk, de ezek hívei egymást tisztelve békében élnek, gyakran látogatva szent helyeiket, a sztúpákat.

A sztúpa egy négyszögletes alapú, félgömb boltozatú, kúp alakú csúcsos buddhista vallási építmény, mely legtöbbször békés, gyönyörű környezetben helyezkedik el.

A buddhista templomok, sztúpák felkeresése hitbéli hovatartozástól függetlenül is emlékezetes élmény lehet bárki számára.

Buddhista templomok Magyarországon – hazánk legnagyobb szabadon látogatható sztúpái

A Béke Sztúpa Zalaszántón

A zalaszántói Béke Sztúpa Európa egyik legnagyobb sztúpája, amely 1992-ben épült. A Kovácsi-hegyen álló látványos hófehér épület 30 méter magas és 24 méter széles. Belsejében egy Dél-Koreából származó Buddha-szobor, egy 24 méteres életfa, Buddha tanításai és ereklyéi találhatók. A Béke Sztúpa Buddha minden élőlény iránt érzett szeretetét jelképezi.

A szentély körbejárható, de belülről nem látogatható, zárt terület, két szerzetes vigyázza.

Elérhetőség

  • Cím: Zalaszántó, Világosvár 13, 8353
  • Telefonszám: +36 83 370 466
  • Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 10:00-18:00

Megközelítés

Autóval

Keszthelyről indulva a Hévízi úton Zalaszántó felé induljunk. A faluba érkezve a Zrínyi utcáról kanyarodjunk a Világosvár utcára, majd annak a végén találjuk a sztúpához tartozó parkolót.

Tömegközlekedéssel

A keszthelyi autóbusz-állomásról a 6395 jelzésű busszal Bazsi művelődési ház irányába, a Paperdő erdészház megállóig utazzunk. Innen körülbelül fél óra séta a sztúpáig.

A Kőrösi Sztúpa Taron, a Buddha Parkban

A kőrösi Sztúpa 1992-ben épült Taron, Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére. A buddhisták Kőrösi Csoma Sándort egyházuk megvilágosultjaként tisztelik, az emlékére épített kegyeleti emlékművet, Békesztúpát és a Múzeumot maga a Dalai Láma szentelte fel, és a világvallások képviselői is megáldották. A parkban található Emlékpavilonon a világutazó érdekes életútjáról olvashatunk.

A tari Buddha Parkot a békeszerető emberek zarándokhelyeként is emlegetik.

Az Emlékpark területén láthatjuk továbbá a Tara Templomot- más néven Szabadító Buddha Anya Templomot-, mely az összes lény boldogságáért épült.

Napközben a templom zárva tart, de kívülről is impozáns látványt nyújt.

Érdemes betérni az itt található Tara Kávézó és ajándékboltba, ahol érdekes keleti tárgyak, indiai kelmék, gyógyteák közül válogathatunk, vagy akár hétvégente keleti ízeket is kóstolhatunk.

Elérhetőség

  • Cím: Tar, 3073
  • Nyitva tartás: 0-24
  • Telefonszám: +36 20 665 5618

Megközelítés

Autóval

Budapestről érkezve az M3 autópályáról Hatvannál Salgótarján irányába hajtsunk le a 21-es útra. Haladjunk egészen Pásztóig, ahol tábla jelzi az Emlékpark felé vezető utat.

Tömegközlekedéssel

Budapestről vonattal Tar Vasútállomásig utazzunk, innen 20 perc séta.

A Megvilágosodás Sztúpa Becskén

A magyarországi buddhizmusban Becske 1997 óta fontos szerepet tölt be: elvonulási központ és nemzetközi kurzusok helyszíne. Tanfolyamaikra minden évben több száz, esetenként több ezer buddhista hívő látogat el. A jelenleg közel 50 hektáros területen 2008-ban épült egy sztúpa, pár évvel később egy 200 fős meditációs helyiség valamint elvonulásokra alkalmas házak.

A Csiga-hegyre épült 9 méter magas Megvilágosodás Sztúpa az év minden napján látogatható.

Elérhetőség

  • Cím: Becske, Csiga-hegy, 2693
  • Telefonszám: +36 20 573 4007

Megközelítés

Autóval

Budapestről a Váci útról érkezve az M2-es útról Rád, Vácduka kijáratnál kell lehajtani és Rád felé kell fordulni a kereszteződésben, majd Acsán Balassagyarmat felé. Az Állomás úton haladjunk Becske irányába. Becskén a Fő útról kanyarodjunk a Petőfi Sándor útra.

Tömegközlekedéssel

Budapestről, a Keleti-pályaudvarról vonattal Becske-Alsóig utazzunk, innen 30 perc séta.

A Gyógyító Buddha Sztúpa, Biri

A 2009-ben épült Gyógyító Buddha Sztúpa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri-Táncsicstelepen található, a Szeretet Emlékművének is nevezik. Az épület magánterületen helyezkedik el, de előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Még több látnivaló a megyében »»

Elérhetőség

  • Cím: Biri, Táncsicstelep 20, 4235
  • Telefonszám: +36 20 951 5919

Megközelítés

Autóval

Nyíregyházáról indulva Nagykálló felé haladjunk Biri irányába, a Nagybalkányi úton körülbelül 5km múlva a Biri, Táncsicstelep buszmegállónál forduljunk jobbra.

Tömegközlekedéssel

A Nagykálló autóbusz-állomásról a 4225-ös busszal utazzunk a Biri Táncsicstelep megállóig, innen körülbelül 450 méter séta.

Buddhista szentély Garábon

Garáb -régi nevén Grabensia- a Cserhát egyik leghangulatosabb, mindössze 50 fős kis zsákfaluja, kevesebb, mint 8 kilométerre Hollókőtől. Ebben a gyönyörű, nyugodt környezetben, a Grabensia Fogadó kertjében épült az a buddhista szentély, ahol a világ legnagyobb hangtálját, a 233 cm átmérőjű és 2,5 tonna súlyú Samsarát találjuk. Itt lehetőségünk van előre egyeztetett időpontban hangfürdőkön részt venni, ahol hangtál-terapeuták tartanak kezeléseket. Úgy hiszik, a hang rezgései megnyugtató hatásúak és oldják a belső feszültséget.

A fogadó recepciójáról indul egy körülbelül 2 órás idegenvezetés. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, az idegenvezetés díja 10 év fölötti személyek részére egységesen 2.250 Ft / fő, mely a fogadóban fizethető készpénzzel.

Ide tartozik továbbá egy japán fürdő, melyet csak az itt megszállók használhatnak.

TIPP: Látogatásunk előtt érdemes telefonon egyeztetni, mert a hangfürdők ideje alatt a Szentély nem látogatható (részletek).

Elérhetőség

  • Cím: 3067, Garáb, Petőfi Sándor út 41-42.
  • Telefonszám: +36 20 5231878
  • hétfő-péntek és vasárnap 11:00–20:00, szombat 11:00–21:00

Megközelítés

Autóval

Budapest felől, Hatvannál a 21-es útra térve Pásztó irányába vezessünk. Még Pásztó előtt hajtsunk ki Felsőtold irányába, majd a Felsőtold fogadónál forduljunk jobbra Kossuth utcára. Haladjunk egyenesen, ennek az útnak a folytatása lesz a Petőfi Sándor utca.

Tömegközlekedéssel

Pásztó Vasútállomásról a 3240-es volánbusszal Garáb forduló nevű megállóig utazzunk, innen körülbelül 1 perc séta.

További buddhista helyek és sztúpák

  • Balatonkeresztúr: Tibeti Kulturális Központ és sztúpa
  • Uszó Buddhista Oktatási, Kulturális és Elvonulási Központ – Bükkmogyorósd

Buddhista templomok Magyarországon – térképen a legszebb hazai sztúpák

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

(Fotók: Béke Sztúpa, Zalaszántó- Majtényi Gergely, Kőrösi Sztúpa, Tar- Üveges Edina, Megvilágosodás Sztúpa, Becske- Flórián Ilona, Gyógyító Buddha Sztúpa-Biri- Mázló Edit, Buddhista Szentély, Garáb- Kiss Andrea)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.