Tiszadob büszkesége, az Andrássy-kastély

Az M3-as autópályán haladva Polgártól kb. 20 km-re található a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, Tiszadob, amelynek éke és legfőbb látnivalója az Andrássy-kastély. A Loire-menti hangulatot idéző kastély és kertje gyönyörűen felújítva várja a látogatókat. Élmény itt sétálni és közben elmerülni a történelemben!

Az Andrássy-kastély története

A kastély 1880 és 1885 között épült, tervezője Meinig Arthur ötvözte a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. Kertje angol- és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában -állítólag- maga Erzsébet királyné is megcsodált. Sőt, Sissiről más legenda is kering. Egyesek tudni vélik, Andrássy gróf a királyné tiszteletére építette a kastélyt a francia Loire-menti lovagi várkastélyok mintájára. Hogy ez igaz vagy sem, nem tudni, mindenesetre az eredmény valóban lenyűgöző lett.

A birtok utolsó tulajdonosa gróf Andrássy Sándor országgyűlési képviselő volt. Az épületben gyermekotthont alakítottak ki, napjainkban múzeumként működik.

A számok bűvöletében

Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A földszinti lovagterem közepén gótikus-reneszánsz vörös kőkandalló áll, homlokán az Andrássy család szlogenje: „Fidelitate et Fortitudine” (Hűségért és bátorságért). Szintén a földszinten található az L alakú gyűjteményes nagy szalon, az ún. fekete ebédlő és a téli kert. A téli kertet kibővítve később idekerült a híres budapesti Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervezte. Az eredeti színes felső üvegek ma is láthatók a nagyméretű ablakon. A kastély emeletén a vendéglakosztályok és vendégszobák kaptak helyet.

Labirintus a kertben

Az Andrássy-kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, parkját kelet felől maga a folyó határolja. Az egykori angolparkot néhány éve felújították, legértékesebb maradéka a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus. A kert a kastély hátsó teraszáról is mesés látványt nyújt, de érdemes lesétálni és elveszni a labirintusban. Vagy megkereshetjük Fadrusz János szobrát, a Leányszöktetést is.

Hasznos információk (2023)

Nyári nyitva tartás
Április 01. – Október 31.
Kedd – vasárnap
10.00–18.00

Téli nyitva tartás
November 01. – Március 31.
Kedd – vasárnap
9.00–17.00

A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár. 

Jegyárak és egyéb információk ITT.

Szállást keresel a környéken?

Fotók: Márk Éva (2024. január 16.), csodahelyek (2019)

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Tiszadob büszkesége, az Andrássy-kastély” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.