Tiszadob büszkesége, az Andrássy-kastély

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Az M3-as autópályán haladva Polgártól kb. 20 km-re található a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település, Tiszadob, amelynek éke és legfőbb látnivalója az Andrássy-kastély. A Loire-menti hangulatot idéző kastély és kertje gyönyörűen felújítva várja a látogatókat. Élmény itt sétálni és közben elmerülni a történelemben!

Andrássy-kastély tiszadob

Az Andrássy-kastély története

A kastély 1880 és 1885 között épült, tervezője Meinig Arthur ötvözte a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. Kertje angol- és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában -állítólag- maga Erzsébet királyné is megcsodált. Sőt, Sissiről más legenda is kering. Egyesek tudni vélik, Andrássy gróf a királyné tiszteletére építette a kastélyt a francia Loire-menti lovagi várkastélyok mintájára. Hogy ez igaz vagy sem, nem tudni, mindenesetre az eredmény valóban lenyűgöző lett.

A birtok utolsó tulajdonosa gróf Andrássy Sándor országgyűlési képviselő volt. Az épületben gyermekotthont alakítottak ki, napjainkban múzeumként működik.

1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban a tiszadobi zongorafesztivál, a “Zongora Ünnepe Keleten”, ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel.

Andrássy-kastély tiszadob
A múzeum bejárata

A számok bűvöletében

Érdekessége az épületnek, hogy a 4 évszaknak megfelelően 4 bejárata, 12 hónapnak megfelelően 12 tornya, az 52 hétnek megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van.

A földszinti lovagterem közepén gótikus-reneszánsz vörös kőkandalló áll, homlokán az Andrássy család szlogenje: “Fidelitate et Fortitudine” (Hűségért és bátorságért). Szintén a földszinten található az L alakú gyűjteményes nagy szalon, az ún. fekete ebédlő és a téli kert. A téli kertet kibővítve később idekerült a híres budapesti Andrássy-ebédlő, amelynek szecessziós berendezését és színes ablakait Rippl-Rónai József tervezte. Az eredeti színes felső üvegek ma is láthatók a nagyméretű ablakon. A kastély emeletén a vendéglakosztályok és vendégszobák kaptak helyet.

Labirintus a kertben

Az Andrássy-kastély a Tisza partjához közel, magaslaton épült, parkját kelet felől maga a folyó határolja. Az egykori angolparkot néhány éve felújították, legértékesebb maradéka a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus. A kert a kastély hátsó teraszáról is mesés látványt nyújt, de érdemes lesétálni és elveszni a labirintusban. Vagy megkereshetjük Fadrusz János szobrát, a Leányszöktetést is.

Nyitvatartás, jegyárak

FRISSÍTÉS: A tiszadobi Andrássy-kastély 2020. november 1-től kezdődően felújítási munkálatok miatt bezárja kapuit.

Hétfő: szünnap
Látogatási napok: Kedd-vasárnap

Látogatási rend:

(Nyári) Április 01. – október 31. között 10.00 – 18.00 óráig
Tárlatvezetési időpontok: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30

(Téli) November 01. – Március 31. között 9.00 – 17.00 óráig
Tárlatvezetési időpontok: 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30

A kiállítások csak tárlatvezetéssel tekinthetők meg. 15 fő feletti csoport érkezése esetén előre bejelentkezés szükséges.

Andrássy-kastély tiszadob
A labirintusban áll Fadrusz János szobra, a Leányszöktetés

Jegyárak:

 • Felnőtt belépő: 1.000 Ft/fő
 • Csoportos belépő: 800 Ft/fő (15 fő fölött)
 • Kedvezményes belépő: 500 Ft/fő (diák, nyugdíjas)
 • Családi belépő: 2000 Ft (2 felnőtt, 2 gyerek)

Tiszadob és az Andrássy-kastély megközelítése:

Gépjárművel:

 • Budapest felől: az M3-as autópályán a 174-as km-nél elhagyva Polgár – Tiszagyulaháza – Újtikos irányába.
 • Nyíregyháza felől: Tiszavasvári – Tiszalök – Tiszadada irányába.
 • Miskolc felől: Tiszaújváros – Polgár – Újtikos – Tiszagyulaháza irányába. Miskolc irányából Hernádnémeti – Tiszalúc érintésével pontonhídon vagy kompon is megközelíthető település.
 • Debrecen felől: a 35-ös számú főúton vagy az M35-ös autópályán – Polgár irányában, majd az autópályát elhagyva Újtikos – Tiszagyulaháza irányába haladva.

Autóbusszal:

Budapest, Eger, Gyöngyös, Miskolc irányából (Tiszavasvári átszállással, Városháza tér). Nyíregyházáról autóbusszal a Petőfi téri pályaudvarról átszállás nélkül közvetlenül.

Vonattal:

Budapest – Debrecen vonalon Nyíregyházáig, majd onnan átszállással helyközi buszjárattal Tiszadobig.

További információk a tiszadob.info oldalon

Fotók: csodahelyek.hu

Írd meg véleményed

 • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
  0
Küldés

Látogatók véleményei

Válasz
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre