5 titkos kert, ahol idén is lesz levendulaszüret

Bár március-áprilisban még nem is reméltük, hogy idén részünk lehet a levendulaszüret varázsában, de a jelenlegi állapotok szerint úgy tűnik, több kert is megnyitja kapuit a nyári időszakban.

A tihanyi levendulást vagy a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjét talán senkinek nem kell bemutatni, de mi a helyzet a kevésbé ismert helyekkel? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány titkos és majdnem titkos helyszínt Nyírtelektől Daruszentmiklósig, ahol tudunk majd levendulát szüretelni – természetesen szigorú szabályok betartása mellett.

Itt pedig a tavalyi helyszíneket lehet végignézni akár térképen, akár a listából szemezgetve >>

5 titkos kert, ahol idén is lesz levendulaszüret

5 titkos kert, ahol idén is lesz levendulaszüret

Smaragdfarm, Daruszentmiklós

„Idén is megtartásra kerül a levendulaszedés a Smaragdfarmon! Tekintve a kedvezően alakuló járványügyi kilátásokat, a korábbi évekhez hasonlóan fogjuk megnyitni a levendulafarmot a kedves látogatók számára június 12 – június 21. között!

Tihany, Pannonhalma és más közkedvelt levendulaszedő régiókhoz képest nálunk sokkal inkább a családias hangulat dominál. Fontosnak tartjuk, hogy a levendulában eltöltött idő pihentetést, nyugalmat jelentsen a stresszes mindennapokból. Szóval 06.12-06.21: irány a „titkos” levendulamező!”

Smaragdfarm facebook oldal
  • Cím: 2423 Daruszentmiklós, Berzsenyi D. u. 130.
  • Elérhetőség: facebook oldal

Cuki Levendula Kert, Nyírtelek

Az ország keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is vannak levendulamezők. Az egyik ilyen a Cuki Levendula Kert, amely Nyíregyháza mellett, Nyírteleken található. Itt június közepén a francia levendula, egy hónappal később az angol levendula virágzik. Míg tavaly csak hétvégén lehetett szüretelni, idén már hétköznap is várják a látogatókat. Lehet vásárolni szappanokat, fürdőbombákat, fürdősót, lekvárt, illatzsákokat és természetesen levendulát is.

  • Cím: 4461 Nyírtelek, Felsősóskút 28.
  • Elérhetőség: facebook oldal

Pannonhalma Provence Levendula

A Szent Márton-hegy tövében, kilátással a Pannonhalmi Bencés Főapátságra fekszik a Pannonhalma Provence Levendula, amely egy családi ház kertjében kapott helyet. A tulajdonos, Fekete-Gyimesi Barbara egy igazi közösségi teret hozott létre a levendulásban, ahol júniusban -a szüret mellett- workshopokkal, többek között szappankészítéssel, virágkötéssel, kosárfonással és jógával várja az érdeklődőket. Aki pedig házasodni szeretne egy levendulamező közepén, itt arra is van lehetőség!

  • Cím: 9090 Pannonhalma, Dr. Szombathelyi Károly utca
  • Elérhetőség: facebook oldal

Bocz Családi Gazdaság, Pellérd

Június 6. és 14. között várható a levendulaszüret Pellérd-Szőlőhegyen, a Diósfás dűlőben. A programok között lesz levendulaszedés (2 literes papírzacskóban), fotózási lehetőség, levendulás étel- és italkülönlegességek, DIY programok. Termelői finomságokat nem csak kóstolni, hanem vásárolni is lehet, érdemes kipróbálni a levendulás aromavizet, az illóolajokat és a levendulaszörpöt is.

Egyéb tudnivalók

  • A torlódások elkerülése miatt a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a 0630/678-1909 számon vagy a boczcsaba1@gmail.com mailcímen.
  • A belépő 800,- Ft (2 literes papírzacskó az árban), gyerekeknek felnőtt kísérővel ingyenes. Csak fotózáshoz belépőjegy 500,- Ft.
  • A háziállatokat is szívesen látják

Megközelítés

Autóval: Pellérd falut dél felé elhagyva Aranyosgadány irányába kell fordulni, kb. 2 km-t kell haladni a szőlőhegyi „Hegyderék” buszmegállóig, innen ki van táblázva. Az utolsó 300 méter kövezett földút, de autóval is járható. A Google térképen meg van jelölve a hely.

Autóbusszal: A legközelebbi megálló (300 m – 2 perc gyalog) neve: Hegyderék

5 titkos kert, ahol idén is lesz levendulaszüret

Levendula Somogysárd

A Somogy megyei Somogysárdon is van lehetőség levendulát szüretelni, a másfél hektáros területen 1 hektár francia levendula várja a látogatókat. Aki szedni nem szeretne, csak fényképezni vagy piknikezni, itt azt is megteheti! Sőt, Somogysárdon a négylábú kedvenceket is szívesen látják. A helyszínen helyi méhész termékét és levendulás kézműves dolgokat lehet vásárolni.

1 csokor levendula (kb. 150 szál) ára 450 Ft, a szüret várható időpontja: június 13-14.

Fotó: Somogysárd Levendula

+1 Szent Balázs-hegyi levendulás

„Amikor Péter barátom javaslatára hallgatva elhatároztam, hogy a borospince-nyaraló telkének parlagon lévő területét levendulával telepítem be, még magam sem gondoltam, hogy ilyen csoda lesz belőle…Mindenki csak ámul és bámul, hiszen röpke két év alatt bokrok összeértek és már nem győzzük rengeteg virágot aratni- szárítani- feldolgozni. Ezt a csodát szeretném megosztani mindenkivel, aki szerelmese ennek a virágnak.”

Laszip Tamás – őstermelő

Talán már nem is olyan titkos, hanem sokak által jól ismert a Szent Balázs-hegyen található levendulás, amely különleges atmoszférájával igazi csodahelynek számít a Balaton-felvidéken. Jó hír, hogy a szüretelés mellett egy kijelölt területen fotózni is lehet!

  • Cím: Szent Balázs-hegy, Szentantalfa
  • Elérhetőség: facebook oldal

Térképen a levendulakertek

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: ©Csodahelyek, pixabay

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.