Római-fürdő vízesés, Bakonynána – Vadregényes szurdokvölgy a Gaja-patak mentén

20+ bakancslistás látnivaló és kirándulás a Bakonyban

Magyarország egyik, ha nem a legszebb szurdokvölgye a Bakonyban található, a Gaja-patak mentén. A függőleges sziklafalak között lezúgó Római-fürdő vízesés főleg csapadékos időben látványos, de nem csak amiatt érdemes ellátogatni a népszerű kirándulóhelyre.

Római-fürdő vízesés, Bakonynána

Állítólag már a rómaiak idején fürdőhely volt ez a terület, innen kapta a nevét a Bakonynána közelében található vízesés is. Később betyárok, bujdosók leltek menedéket a Bakony erdeiben, barlangokban, amelyek közül néhány ma is őrzi a híresebb betyárok nevét.

Betyárokat ma már aligha találunk a Bakonyban, szurdokokból, vadregényes túraútvonalakból azonban nincs hiány. Ilyen a Római-fürdő vízesés is, amelyet több irányból is megközelíthetünk.

Római-fürdő, Bakonynána - Vadregényes szurdokvölgy a Gaja-patak mentén

Megközelítés

Jásd felől az Országos Kéktúra vonalán érjük el a vízesést, ennek az útvonalnak nagy előnye, hogy közben érintjük a jásdi Szentkutat (távolság 4,5 km).

Bakonynána felől is lehetőség van az Országos Kéktúra útvonalán menni, erre a tési műútnál lehet rácsatlakozni. Az út az egykori fűrészmalom, ma vendégház (Prém malom) épülete mellett halad el, amely a Gaja-patak feletti hegyoldalban folytatódik és ér el a Római-fürdő előtti tisztásig.

Római-fürdő, Bakonynána - Vadregényes szurdokvölgy a Gaja-patak mentén
Gaja-patak

Szintén Bakonynánáról, a falu végétől Tés felé indulva egy murvás út vezet. A térképen P-vel jeleztük, ahol az autót hagyni lehet, innen kb. 20-30 perces sétával (vagy tovább kocsival) érjük el azt a leágazást, amelytől gyalogosan, kb. 200 métert megtéve érhetjük el a tisztást.

A tisztáson pihenőhelyek, szalonnasütési és piknikezési lehetőségek vannak kialakítva és egy fából készült hídon kelhetünk át a túlpartra. Innen a patak mentén vezet az ösvény előbb kisebb-nagyobb kövek és sziklák mellett, később egészen monumentális, függőleges sziklafalak mellett. A 2 km hosszú szurdokvölgyben a vízesésen túl érdemes megnézni a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlangot, illetve a közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem-forrást is (ld. térképen)

Meredek út visz tovább a barlang felé

TIPP: A bakonyi túrázáshoz mindenképp arra alkalmas lábbelit húzzunk, nedves időben a csúszásbiztos túrabakancs elengedhetetlen.

Még több fotó

Látnivalók a közelben

  • Tési szélmalmok
  • Jásdi Szentkút-kápolna
  • Zirci Ciszterci Apátság és Arborétum
  • Eplényi libegő és az Ámos-hegyi kilátó
  • Cseszneki vár

Szállást keresel a Bakonyban?

Itt tudsz körülnézni >>

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.