Bánki-tó – Mesébe illő „tengerszem” a Börzsöny és a Cserhát lábánál

Bánki-tó

Meglátni és megszeretni. Röviden ennyivel jellemezhetjük a Bánki-tó varázsát, a Börzsöny és a Cserhát lábánál fekvő tó ugyanis igazi rejtőzködő csodahely. A tó, amelyet a köznyelv már 1820-ban is a „Tenger Szemének” nevezett, könnyű sétához éppen olyan jó választás, mint a horgászáshoz, fürdéshez, vagy akár romantikázáshoz.

Hol található Bánk?

Nógrád megyében, a Cserhát és a Börzsöny ölelésében található Bánk, a település a ’70-es évek óta népszerű üdülőterület. A környék vonzza a természeti kincsek szerelmeseit, a patakvölgyek és erdők számos kirándulóhelyet tartogatnak.

A hagyományos falusi vendéglátás miatt garantáltan többször is visszatérsz majd Bánkra, ahol a szlovák nemzetiségi hagyományokat a szépen hímzett bánki népviselet, az épületek és természetesen a hagyományos szlovák ételek is őrzik.

Helyi specialitások Bánkon

Ha Bánkra látogatsz, mindenképpen fedezd fel a település gasztronómiai különlegességeit:

  • a csontos sertéshúsból, savanyú káposztából és füstölt kolbászból készült kapusztinya leves
  • a pirított édes, vagy sós káposztával ízesített sztrapacska
  • a híres bánki pogácsa, azaz a vakarcs
  • a fahéjjal, szilvával, vagy akár kaporral ízesített túrós lepény

Bánk, Községháza, 2022

A település legnépszerűbb látnivalója azonban kétségkívül a Bánki-tó, amelynek szépsége évről évre helyiek és kirándulók ezreit csalogatja Bánkra.

A festői szépségű Bánki-tó

Nógrád megye egyik legnépszerűbb úti célja a festői szépségű, erdőségekkel határolt Bánki-tó, amely a Lókos-patak völgyében terül el. Napjainkban a falu utcái és az üdülőfalu öleli körbe a tavat, amely számos programmal és szolgáltatással teszi színesebbé a bánki tartózkodást.

A tó kialakulásával kapcsolatosan Bél Mátyás az 1742-ben megjelent művében az alábbiakat írta:

Azt mondják, hogy a tó valamikor hirtelen keletkezett, a talaj mélyéből, nagy zúgással horda ki a földet és a sziklákat. Arra lehet következtetni, hogy a földalatti üregekben összeszorult szelek előretörtek ugyanitt víz lépvén az üregekben nyomukban.”

Bánki-tó

2001-2022-ben a Bánki-tó komoly rehabilitáción esett át, amelynek köszönhetően javult a víz minősége, szebb lett a tópart, és alkalmassá vált a fürdőzésre, illetve horgászásra is. Az állandó vízminőséget környezetbarát, biológiai kezeléssel biztosítják.

A tó adatai:

  • átlagos mélység: 3,94 m
  • legmélyebb pontja: 5,99 m
  • a tó felülete: 7 ha
  • vízmennyiség: 325.656 m3

Programok a Bánki-tó partján

A Bánki-tó partja körül több helyen is kialakítottak parkolót, melyek közül a strand oldalánál található a legnépszerűbb. Innen indul a Lomen János sétány, amely a tó körül vezet. A sétány minden pontjáról csodaszép kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre.

A tópartról hangulatos kis stégek nyúlnak a víz fölé, a napos és árnyékos részek váltják egymást, így nyugodtan eldönthetjük, melyik szimpatikusabb választás számunkra.

Strand, Bánk
Lomen János sétány

Napozáshoz, olvasáshoz, piknikezéshez és horgászáshoz is megfelelő bázis egy-egy ilyen stég, ahol akár egy egész napot is eltölthetsz. Nincs zsúfoltság, a stégről öröm nézni a szemben elterülő (fizetős) szabadstrand fürdőzőinek pancsolását.

A vízibiciklizés ugyanolyan népszerű, mint a SUP deszkázás, de a tiszta, hűs vízű tóban sokan úsznak egy-egy nagy kört naponta többször is.

Kulturált, ingyenes mosdó található a sétány mellett, a vízi színpad közelében, a színpad és a lelátó fesztiválok és koncertek népszerű helyszíne. A sétány mellett megtalálod Joe Murányi és Oscar Peterson szobrát is.

A hajladozó nádas lakóival, a kacsákkal éppen olyan gyakran találkozhatsz, mint szitakötőkkel, akik vidám táncot járnak a tó vize felett. A tópart ráadásul maximálisan kutyabarát terület, azonban a fenntartók több táblán is kérik tőlünk, hogy ügyeljünk a környék tisztaságára.

A Bánki-tó környékén kirándulnál?

Nógrád vára mindössze 20 perces autóútra fekszik Bánktól, egy egynapos kirándulás alkalmával érdemes összekötni a várlátogatást a fürdéssel.

Ha többnapos kikapcsolódást tervezel, felkeresheted a közelben fekvő Jenői-tavat Diósjenőn, és a berkenyei Hársas-tó partján is tehetsz egy sétát. Családi és baráti kiruccanáshoz remek program mindkettő, akárcsak egy romantikus hétvégéhez.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.