Kövekbe zárva őrzi kétezer év emlékét a Gorsium Régészeti Park

Gorsium Régészeti Park

A Gorsium Régészeti Park az ókori Gorsium területén található, Székesfehérvár határában. A római kori szabadtéri múzeum visszarepít a múltba, hogy megismerd az egykor itt álló katonai tábor helyére épített 2. századi város kétezer éves kultúráját. Ha szereted a történelmet, és felfedeznéd a Freskós-házat, a lakomatermet, vagy éppen a testőrségi laktanyát, feltétlenül látogass el a Parkba.

Látnivalók a Gorsium Régészeti Park területén

A Sárvíz menti síkság átkelőhelyén Kr. u. 46-49. között egy katonai tábor állt, az erődítés helyére épült az a város, amelynek romjai ma is látogathatók Székesfehérvár közelében. Az ásatásokat 1958-ban kezdték meg, a feltárt romokat és a legjelentősebb leleteket egy állandó kiállítás keretében nézhetjük meg a Régészeti Park területén.

A Duna-vidék egyik legnagyobb Régészeti Parkjában töltött idő alatt megelevenedik a múlt.

A terület bejárása körülbelül 2 órát vesz igénybe, de a történelemkedvelők, a fotósok, és a gyógynövények iránt érdeklődők számára ez az idő biztosan hosszabb lesz.

Szabadtéri múzeum és állandó kiállítás a régészeti parkban

A főépület közelében, a szabadtéri múzeum kiindulópontján egy hatalmas térkép és egy tájékoztató tábla vár. A tábla az egykor itt álló város történetét mutatja be, míg a térkép a Régészeti Parkban található épületek és falak helyét ábrázolja. Az út mellett, amely a nyugati városkapuhoz, és a város nyugati végéhez vezet, kőemlékek, és sírkövek kerültek elhelyezésre.

Utunkat a település főutcáján folytathatjuk, itt balra tekintve a Palatiumot, vagyis a IV. szá­za­di hely­tar­tói pa­lo­tá­t láthatjuk, míg jobbra nézve a helytartói testőrség laktanyája, illetve az egyik ókeresztény bazilika homlokzata található. Az útkereszteződéshez érve egy vendégház, és egy másik bazilika maradványai fogadnak. A főtéren további értékes leletek várnak.

A forum északi oldalánál egy díszkutakkal ékesített fal emelkedik, a keleti oldalt egy nagy templom zárta le.

Amennyiben továbbhaladunk, megtekinthetjük a lakomatermet, és a kiállított edényeket, melyeket főzésre, tárolásra, és tálalásra használtak. Ezek a tárgyak eredeti helyükön kerültek elő. Igazi kuriózum, hogy a pincét sikerült ókori mintára rekonstruálni. A dél felé kanyarodó út mentén újabb kőemlékek és lakóházak állnak.

A rekonstruált erődfal egy szakasza napjainkban kilátókét funkciónál, tetejéről látható az épített színház, amelyet gyalogosan is felkereshetünk.

A Herbárium a kilátóhoz és a főtérhez hasonlóan sok látogató kedvence, itt valódi növények várnak, melyeket levelük alapján könnyen felismerhetünk, ha közelebbi barátságban állunk velük. A főépületben kiállított régészeti leleteket mindenképpen érdemes megnézni a szabadtéri múzeum bejárása után. A belső tér nem túl nagy, így a kisebb gyerekeknek is lesz hozzá türelmük.

Gorsium Régészeti Park – Hasznos információk

Fontos tudni, hogy:

  • A régészeti parkot gyerekekkel is felkereshetjük, de babakocsi helyett érdemes inkább a hordozókendőt választani.
  • Tárlatvezetést előzetes igénybejelentés alapján tartanak, a részvételi szándékot 7 munkanappal előbb szükséges jelezni.
  • Diákok számára interaktív tárlatvezetéseket is tartanak.
  • A főépületben mosdó is található.
  • A pénztár a nyitvatartási idő vége előtt 30 perccel zár.

Elérhetőség

Cím: Székesfehérvár – Tác

Információ: Szent István Király Múzeum, 8000 Székesfehérvár, Fő u. 6.  

Weboldal: gorsium.org

Tel.: +36-70-338 6167

E-mail: titkarsag@szikm.hu

Nyitva tartás

November 1. – március 31.: hétfőtől vasárnapig 08:00- 16:00 óra

Április 1. – október 31.:
hétfőtől vasárnapig 10.00-18.00 óra

Belépődíjak

Felnőtt teljes árú jegy: 1200  Ft/fő

Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 600  Ft/fő

Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 2500 Ft

Megközelítés

A régészeti park Székesfehérvár belvárosától 20 perces, Budapesttől 50 perces autóútra fekszik. Az M7-es autópályájáról a szabadbattyáni lejárónál kell lekanyarodni.

Szállást keresel Székesfehérváron?

Itt érdemes körülnézni »»

A Gorsium Régészeti Park felkeresése felejthetetlen program. Gondoljunk csak bele, milyen izgalmas ellátogatni hazánk középkori váraihoz, a szabadtéri múzeum kétezer évet őriz, napjainkban is álló kőfalakba zárva.


Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.