Dobronak – energiapark és varázserdő a szlovén határnál

Létezik egy aprócska település Szlovéniában, alig néhány kilométer távolságra a magyar határtól, amely különleges látnivalókkal hívta fel magára a figyelmet. Dobrovnik (magyarul Dobronak) orchideafarmja az egyetlen Közép-Európában, energiaparkjába messziről is érkeznek gyógyulni és feltöltődni vágyók, a parkot körülvevő erdő pedig -szerintünk- varázserővel bír.

Egy egynapos kirándulás alatt mindkét helyet felfedezhetjük, de egy őrségi pihenéssel akár meg is hosszabbítható a Dobronak közelében eltöltött idő. Látnivaló ugyanis bőven akad a határ mindkét oldalán, csak győzzünk mindent megnézni.

Energiapark és varázserdő a Bakónaki-tónál

Dobronak települést Muraszombat felé elhagyva táblák jelzik a Bakónaki-tó (Bukovniško jezero) irányát. A főútról jobbra lekanyarodva kb. 2,5 km-t kell haladni, mire elérjük a parkolót, a napijegy 2,5 euró (vagy 750 Ft), ez egyúttal a belépő is az energiaparkba. Ajándékbolt, büfé, játszótér és kalandpark is található itt, de a legérdekesebb -számunkra- mégiscsak az energiapark volt, ahol 26 db tábla, vagyis 26 db kijelölt energiapont mentén haladva fedezhetjük fel az erdőt és az utunkba eső egyéb látnivalókat.

Dobronak
A dobronaki „varázserdő”

Az erdőbe lépve azonnal misztikus érzés fogja el a látogatót, vibráló zöld színeket látunk, bármerre is nézünk és hihetetlen csönd honol itt (főleg ha mindenki tiszteletben tartja a többiek elmélkedését és pihenését). Olyan, mintha egy elvarázsolt mesebeli erdőben járnánk… 🙂

Dobronak
Energiapontok a dobronaki erdőben

A 26 energiapontnál padok lettek felállítva, így a séta során mindenki a saját ütemében tud haladni és megállhat, elidőzhet a kijelölt helyeknél. Állítólag már néhány percnyi töltődés is javíthatja az egészségi és pszichikai állapotot – főleg ha valaki hisz benne. Márpedig a helyiek hisznek, elmondásuk szerint több csoda is történt itt a múltban. A domboldalon található Szent Vid kápolnához ma is szerveznek zarándoklatokat.

Dobronak
Szent Vid-kápolna, Dobronak

A II. világháború idején az erdőben bujkáló partizánok súlyosan megrongálták a kápolnát, ám a háború vége felé az egyikük halálos sebet kapott, és az éjszakát a kápolna tövében töltötte, teljesen legyengülve. Reggelre azonban csoda történt, a partizán súlyos sebei ellenére is életben maradt, ezért megfogadta, hogy a háború után gondoskodik a kápolna felújításáról.  

A kápolna és a mögötte fekvő Szent Vid-forrás az energiapark epicentruma, itt a legerősebb a földsugárzás. A forrásvíz gyógyító hatással bír látás- és hallásproblémák esetén, valamint emésztőszervi, idegi és bőrbetegségek enyhítésében is remekül alkalmazható. A víz hideg, ám nagyon friss, nem véletlen, hogy a környékbeliek is járnak ide nagy kannákkal és viszik haza literszámra a forrásvizet. 

Dobronak
Szent Vid-forrás

Mikor utazzunk?

Az energiapark, a varázserdő és a mellett fekvő tó egész évben várja a látogatókat. Szerintünk a legszebb nyáron, amikor zöld színben ragyognak a fák, de akik látták már hóval borítva a környéket, a téli kirándulásra esküsznek.

Térkép a parkról

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni >>

Megközelítés

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Dobronak – energiapark és varázserdő a szlovén határnál” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Nem kell hinni a gyógyerőben,sétálni kell egy kellemeset.Jól kialakított parkoló van,sok-sok autónak. Sok évvel ezelőtt Szilvásvárad is ilyen volt,sok látnivalóval,patakkal,erdei múzeummal,ősember barlanggal,pisztrángteleppel. Nem volt gyógyerővel felruházva,mégis jó volt sétálni a kis gyerekeinkkel is. Mostmár lassan nyugdíjas korba lépünk,de szivesen visszamegyek sétálni,bár se normális parkoló,se működő pisztrángtelep.

    Válasz

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.