Dinnyési Várpark és Skanzen: Gyerekbarát program Budapesttől 45 percre

Dinnyési Várpark és Skanzen

Szívesen megnéznéd Tátika, Somoskő és Drégelypalánk várának kicsinyített másait? Szereted a kézműves élményeket és a szabadtéri programokat? Akár a Velencei-tónál nyaralsz, akár könnyen elérhető gyerekbarát látnivalót keresel Budapesthez közel, a Dinnyési Várpark és Skanzen tökéletes választás.

A Dinnyési Várpark és Skanzen látnivalói

A Dinnyési Várpark és Skanzen félnapos programot ajánl, nem csak gyerekekkel érkező családoknak, hanem baráti társaságoknak, párban utazóknak, csoportoknak is. A Várpark látnivalóival az építő 2018-2019-2020-2021 és 2023-ban is bekerült a Guinness világrekorderek közé.

Érdemes alaposan megfigyelni a várakat, amelyek között olyan épületekkel is találkozhatunk, ahol korábban még biztosan nem jártunk.

Fontos tudni: Babakocsival és kerekesszékkel is kényelmesen körbe lehet járni a területet, de csak akkor, ha telefonon előre jelezzük, hogy mikor érkezünk, mert a forgókapu nem akadálymentesített.

Várpark

2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a két hektáros területen fekvő várpark, amely nemcsak a gyerekeknek, hanem a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelői számára ideális úti cél. A szabadtéri kiállítás legfőbb célja az edukálás és az értékmentés.

A park egyik különlegessége, hogy itt nem a legnépszerűbb hazai várak, pl. az egri vár, a visegrádi vár, vagy a sümegi vár kicsinyített másai láthatók, hanem 46 középkori magyar váré, amely ma már csak romokban létezik.

Érdemes megfigyelni a várak parkon belüli helyét is, hiszen az eredeti elhelyezkedésüknek megfelelően lettek felépítve, megyényi pontossággal. A várak mellé kihelyezett táblákon a rövid történetüket is elolvashatjuk.

Skanzen

A Dinnyési Várpark mellett elterülő skanzenben megtalálhatóak a korabeli veremházak és az állattartást bemutató építmények, valamint a Kárpát-medencét felölelő fazekas kiállítás is megtekinthető. A skanzen területén állatok is élnek, a különféle épületekben pedig helyi alkotók kézműves foglalkozásokat tartanak gyerekeknek.

A Templomkertben a székesfehérvári Koronázó Bazilikát, valamint a dinnyési Árpád-kori templom makettjét is megnézhetjük, 2024-ben pedig elkészült egy 11.századi rotunda rekonstrukciós kísérlete is.

Érdekesség: A skanzen területén egy szekérvár és palánkvár is áll. A szekérvárakat egykor a szekerekbe fogott igavonó állatok segítségével mozgatni is lehetett, míg a boronafallal felépített palánkvár eredetije egykor 5 km-re feküdt Székesfehérvár központjától.

Hogyan töltsünk el 3 napot Székesfehérváron? >>

Emlékoszlopok és a Szentek Fala

A várak körül vezető sétány mentén áll a 90 emlékoszlop, amelyeken az összes magyar uralkodó, fejedelem és kormányzó neve és legfontosabb tettei is megtekinthetők.

A várpark építője úgy fogalmaz, hogy a kereszténység úgy öleli körül a magyarságot, mint a parkot a Szentek Fala, amely több mint tízezer szentből közel 300 méter hosszan 614 szentnek állít emléket.

A várpark területén nemsokára egy kisvonat is közlekedik majd, az építkezés most zajlik, a vasút előreláthatólag 2025 márciusában indul.

Hasznos tudnivalók

  • A bejáratnál automata beléptető rendszer működik, fizetni készpénzben lehet.
  • A nyitva tartás megtekinthető ITT.
  • Jegyárak: Felnőtt: 2000 Ft, gyermek/kedvezményes: 1500 Ft, 2 éves kor alatt a belépés díjtalan.
  • A bejáratnál mosdó, a várak mellett pedig büfé is található.
  • A makettpark nem kutyabarát terület
  • A parkban lévő állatok etetése, itatása, illetve az állatok nyugalmát zavaró tevékenység tilos!
  • Parkolni a bejáratnál található parkolóban ingyenesen lehet.
  • A park nagyobb része napos, de vannak árnyékos pihenőhelyek is.

Szállástippek a Dinnyési Várpark környékén


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.