A vadregényes tatai Angolkert programjai és látnivalói

Tatai Angolkert

Nagyon szereted Tatát, de sokszor jártál már a város népszerű látnivalóinál? Tarts velünk, fedezzük fel közösen a kevésbé zsúfolt, ám annál izgalmasabb tatai Angolkert (Angolpark) és a Cseke-tó kincseit. Készülj: gyerekekkel, babakocsival, kismotorral is remek úti cél.

Mit kell tudni az Angolkertről?

Többször ajánlottuk már a tatai Öreg-tó, a vár, az Esterházy-kastély és a Fényes tanösvény látnivalóit egynapos családi kikapcsolódáshoz, de a tatai Angolkert éppúgy kihagyhatatlan állomás egy városnéző program során.

A kert terveinek elkészítésével az Esterházy-uradalom főmérnökét, Böhm Ferencet bízták meg az 1780-as évek elején. A kert kiakalítása több évtizedet vett igénybe.

Igen bonyolult volt a vízrendszer megtervezése és megépítése, a romantikus hangulat kellékeit felsorakoztató kertben az itt fellelhető természeti kincsek és a más vidékekről idetelepített növények mellett különféle épületek és építmények is helyet kaptak. A kertbe ültetett növények és fák egy részét külföldről hozatták, emellett a parkban egykor több száz hattyú is élt.

A kert építésének első szakasza Esterházy Ferenc gróf halálával zárult le, a tatai Angolkert végső méreteit a 19. század első évtizedeire érte el.

Cseke-tó

A tatai Angolkert legérdekesebb látnivalói

A Cseke-tó mellett létesített tatai Angolkert kőkerítéssel lett elválasztva a beépített környezettől, ezt a kertet tartják számon Magyarország első tájképi kertjeként. Amint a kapun belépünk, a friss levegőnek és a madárcsicsergésnek köszönhetően olyan érzésünk támad, mintha nem is egy város központi részén lennénk éppen.

Ha a kert legérdekesebb részeit szeretnénk célba venni, az alábbi látnivalók mindenképpen kerüljenek fel a listánkra.

Esterházy Nyári Lak

A kert közepén álló grófi nyári lakot az építése idején feltételezhetően még egy csillagsétány közepére tervezhették. Sok viszontagságos év után az épület napjainkban szabadon látogatható, enteriőr kiállítást rendeztek be benne.

A földszinten egy női szalont, egy úri dolgozószobát és egy ebédlőt lehet megtekinteni, emellett a kiállítást a városban szárnyait bontogató Fischer család Herenden felvirágoztatott porcelángyárának termékei egészítik ki. Az emeleti helyiségekben az angolkerteket bemutató interaktív kiállítás látható.

tatai Angolkert
Esterházy Nyári Lak

Pálmaház

A nyári lak mellett a tatai Angolkert másik jelentős épülete volt az üvegház, amely a 18. század végén már állt. Ennek az épületnek az elbontásával épült fel a jelenlegi pálmaház a 19. század második felében.

A pálmaházat az Esterházy-uradalom bérbe adta, kerthelyiséggel ellátott vendéglátóhelyként működött, majd az 1930-as évek végén főként társasági események helyszíneként szolgált. Tudtad? A tatai egyetemi és főiskolai hallgatók is itt rendezték meg a híres Anna-bálokat.

tatai Angolkert
Pálmaház

Grották, azaz műbarlangok

A pálmaháztól könnyű sétára található a legjelentősebb, a Felső-forrás szomszédságában létesített, három nyílással bíró Pokol nevezetű műbarlang. Építőanyagának köszönhetően természetes hatása van, gyerekek számára különösen élvezetes lehet feltérképezni a barlangot és a mellette található patakot és vízesést.

Angyal-forrástó

Az imént említett műbarlanggal szemben terül el az Angyal-forrástó, amelyen egy kis fahíd vezet át. Érdemes a tavat körbejárni, akár egy könyvet, mesekönyvet is magunkkal hozhatunk, kellemes érzés a parján üldögélni.

Ruinák, azaz műromok

A műbarlangok mellett a műromok is igen népszerű elemei az Angolkertnek. A tatai műrom szabálytalan elrendezésével egy omladozó gótikus templom romjait jeleníti meg. Korábban – ahogy ez látható is – víz vette körül, napjainkban azonban már csak egy kis híd és a meder emlékezeti erre a látogatókat.

Török mecset és Kazinczy emlékpad

A korábban felsorolt látnivalóktól egy kicsit messzebb, de szintén a Cseke-tó partján található a Kazinczy-pad és a török mecset. A padot azért állíttatták, mert a költő rajongott a tatai Angolkert szentimentális kertjének vízi részleteiért, és a szomorúfűzekért, amelyek a Cseke-tó fölé omlottak.

A török mecsetről érdemes tudni, hogy nem a török időkben épült, létesítése az angolkerti építmények kialakításának idejére esett. Miért építették meg mégis? A török mecset szintén a szentimentális összkép megteremtésének eszköze.

Fahidak, kis szigetek, Cseke-tó

Ha a Cseke-tavat körbesétáljuk és körbenézünk a környékén is, nem szalaszthatjuk el a romokat, barlangokat, hidakat és a nagyobb épületeket sem. A horgászokkal is beszélgethetünk sétánk során, illetve a hely természeti kincseiben is gyönyörködhetünk.

Sétánk során több fahíddal és kis szigettel is találkozunk majd, ezeket akár ki is sajátíthatjuk magunknak a látogatásunk idejére. Gyakran látni, hogy a helyiek vagy a turisták piknikeznek, napoznak, vagy olvasgatnak ezeken a helyeken.

tatai Angolkert

+ Tipp a szomszédban: Malomkert

A malomtörténeti élményparkban különböző malomfajtákat ismerhetünk meg, 6000 nm-en. A felújított Jenő-malom épületében virtuális kiállítás van, míg a park közepén egy vizes játszótér lett kialakítva.

Sajnos a megfelelő árnyékolás nincs megoldva, ezért ha kisgyerekkel indultok, erre készüljetek!

Szállások a tatai Angolkert környékén

Tipp: Érdemes az Angolkertre egy egész napot szánni, Tatára pedig több napot, így nem kell kapkodni a nézelődéssel, ráadásul a városban több étterem, cukrászda és szálláshely vár bennünket.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf-Zöld Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Pénztárcakímélő csodahelyek e-book

100+ ingyenes élmény, kirándulás és program

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk több mint 100 hazai programot, élményt és kirándulóhelyet.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.