Fehérkő vára – középkori várrom a somogyi dombok között

A somogyi dombok között, 283 méter magasan helyezkedik el Fehérkő vára (vagy Kereki vár), amelyből mára csak restaurált maradványok maradtak. De ez senkit ne tartson vissza attól, hogy felkeresse, szerintünk igazi csodahely!

Fehérkő vára – megközelítés

Kőröshegytől pár kilométerre, Kereki település széléről indul a jelzett gyalogút a várrom felé.

A Czikó-pihenőig autóval is el lehet jutni, ahol padok, asztalok és játszótér is várja a családokat.

A 283 méter magas dombra vezető erdei út néhol meredek és korlát segíti az előbbre jutást, de megéri a fáradtságot! Bár nagy panorámára nem kell számítani, azért a Kőröshegyi-híd jól látható a távolban és a Balaton vize is meg-megcsillan. A vár környéke igazán vadregényes, a falpallókon és lépcsőkön sétálva megismerhetjük a középkor egy szeletét. 

Története

A katonai erődítmény története során tartozott a Báthori-családhoz, harcoltak érte a Habsburgok és Kinizsi Pál is, majd 1530-ban Perneszi Ferenc megvásárolta és felújíttatta az épületeket. A korabeli feljegyzések szerint nem sokkal később, 1543 körül a környékbeli keresztény végvárak katonasága felrobbantotta védőműveit, nehogy a rohamosan terjeszkedő török hódítók befészkeljék magukat ide.

Az omladozó maradványok nagyobbik részét 1830-ban a helyi plébániatemplom, majd 1920 körül egy közeli vadászkastély építéséhez bontották le.

Belépő nincs!

Csodahelyek-tipp: nyáron akár pikniket is tervezhetünk a vár tövében, az árnyékról terebélyes lombú fák gondoskodnak.

Szállástippek a vár közelében

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.