Csóványos, Nagy-Hideg-hegy – Drónfotókon a Börzsöny téli arca

Csóványosi-kilátó, Börzsöny

Erdei környezet, mesés panoráma és kalandos túraútvonalak várnak a Börzsönyben minden évszakban. Hóesésben a hegység két népszerű kirándulóhelye, a Csóványos és Nagy-Hideg-hegy is rendhagyó látvánnyal ajándékoz meg. Mutatjuk, hogyan fest a havas Börzsöny drónvideón és drónfotókon.

Fedezd fel a Börzsöny téli arcát!

A Börzsöny Magyarország északi részén, Pest és Nógrád vármegyében fekszik, az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait.

Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m), a negyedik legmagasabb pedig a Nagy-Hideg-hegy (864 m), ezek a hegység kiemelkedően népszerű kirándulóhelyei.

Nem csak nyáron, de télen is ellepik a Börzsönyt a kirándulók, főként akkor, amikor rikítóan fehér hótakaró fedi a fákat, a kilátókat és a környező tájat. Kedvet kaptál te is a túrázáshoz? Az alábbiakat mindenképpen tartsd észben:

A hóhelyzetről ITT tájékozódhatsz.

A Börzsöny téli arca from Bujtás Zoltán on Vimeo.

A Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy és a Várhegy

A legnépszerűbb kirándulóhelyek a Börzsönyben a Csóványos, a Nagy-Hideg-hegy és a Várhegy. Mielőtt útnak indulnál, érdemes átgondolni, neked találták-e ki az útvonalakat, bírod-e a szintemelkedést és a távot. Segítünk a döntésben, kiindulópontnak most mindenhol Királyrétet adtuk meg.

Csóványosi-kilátó

A Börzsöny legmagasabb csúcsa, a Csóványos a túrázók nagy kedvence, hiszen a csúcs többféle irányból megközelíthető, ráadásul a tetején álló Csóványosi-kilátóból tiszta időben a Magas-Tátra csúcsaiban, valamint a Schneeberg hegyvonulatában is gyönyörködhetsz.

Ha Királyrétről indulsz útnak, a királyréti központi parkolótól 10 km-t kell gyalogolnod. A táv nagyjából 3 óra alatt teljesíthető, ám a jelentős szintkülönbség (783 m) miatt gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk a távot.

Nagy-Hideg-hegy

A Nagy-Hideg-hegyen álló turistaház a kirándulók és kikapcsolódni vágyók bakancslistás pihenőhelye. A Nagy-Hideg-hegyet – a Csóványosi-kilátóhoz hasonlóan – több turistaút, így az Országos Kék jelzés is érinti. Hosszabb túrákhoz szokott gyerekekkel nyugodtan célba veheted.

Királyrétről a Nagy-Hideg-Hegyre 9 km-es túra vezet, az útvonal szintemelkedése 493 m, szintideje 3 óra, túra közepesen nehéz.

Várhegy-kilátó

A Várhegy-kilátó a Börzsöny legfiatalabb kilátója. Kiváló célpont kisebb csemetékkel is, hiszen könnyen és egyszerűen megközelíthető, a kilátás pedig garantáltan nem okoz csalódást.

A 350 méter magas csúcson áll a 20 méter magas Várhegy-kilátó, ahonnan a Sas-hegyet, a Só-hegyet, a Kő-hegyet, a Kopasz-hegyet, sőt, jó időben akár a Dobsinát is megcsodálhatod.

A kilátó a királyréti parkolótól nagyjából 1,5 km-re fekszik, ami körülbelül egy 30 perces sétának felel meg. A piros, a zöld és a sárga háromszög jelzést követve is célba érsz.

Foglalj szállást a Börzsönyben!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek és videó: Drone Eye Photography/Bujtás Zoltán

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.