5+2 látnivaló Český Krumlov környékén

Prága után Český Krumlov a második leglátogatottabb turisztikai célpont Csehországban. Prágához hasonlóan többnyire egy vagy két napot szánunk a városra, és már mehet is a pipa a bakancslistára, pedig a városka környéke is rengeteg csodadolgot rejt. A Csodahelyek Csehországban facebook csoportunk adminisztrátorának, Nyul Balázsnak az élménybeszámolója.

5+2 látnivaló Český Krumlov környékén

Szeretnék egy kis kedvcsináló összefoglalót adni a Český Krumlov környéki látnivalókról -természetesen a teljesség igénye nélkül-, de bármilyen kiegészítést örömmel fogadok. Az élmény elég friss, ugyanis az alább felsorolt helyek nagy részét nyáron sikerült bejárni, vagy új élményeket szerezve, vagy felfrissíteni a már fakuló emlékképeket.

Zlatá Koruna kolostora

A település alig 8 km-re található Český Krumlovtól. Ez akár egy gyalogtúra ideális célpontja is lehet. A település nevezetessége a kolostor, melynek viharos története a 13. századtól indult. Nem is untatnék ezzel senkit, ami a lényegesebb, hogy a szerény külső megjelenés rengeteg szépséget takar. Ráadásul személy szerint nekem olyan nyugalmat sugároz az egész hely, amit csak kevés helyen éreztem. Érdemes rászánni az időt és Krumlovból kilátogatni ide. Ígérem, senki nem fog csalódni. 

Dívčí kámen

Szintén egy hosszabb gyalogtúra célpontja lehet az a várrom, amely a Moldva völgyében található. Lustábbak Třísovig elmehetnek autóval, ahonnan kb. 1,5-2 km sétával érhető el a látványosság. Nekem személy szerint az egyik kedvencem. Szeretem a várakat, és a romok hangulata mindig kicsi teret enged a képzeletnek, milyen lehetett egykor, hogy zajlott ott az élet. Mint a környéken minden, ez is a Rosenberg család nevéhez köthető, de a 16. századtól már csak romként szerepel a krónikákban. Népszerű kirándulóhely a helyiek körében, de a külföldi turisták kevésbé fedezték még fel. Ha valami egyedire vágyunk, és szeretjük a történelmet, mindenképp ajánlom.

Klet’ csúcs

Szintén a helyiek egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 1083 méter magas Klet’ csúcs. A hegy tetején található az ország egyik legrégebbi kőkilátója, amely 38 méter magas.

A parkolásért fizetni kell. A hegy tetejére felvonóval (lanovka) lehet feljutni, de az edzettebbek gyalog is megtehetik az utat. Szép időben az Alpok vonulatait is látni innen (a képek nem idén nyáron készültek).

Holašovice

Krumlovtól kb. 24 km-re található ez a település, amely tulajdonképpen egy élő skanzen. Az érdekessége, hogy jelenleg is lakottak a házak. A falu kinézete megmaradt a parasztbarokk stílusban, a házak nagy részét a 19. század közepén, második felében építették. Nagyon szépen felújított, karbantartott házak, melyek némelyike belülről is megtekinthető. 

Rožmberk nad Vltavou

A vár az egyik kedvencem Dél-Csehországban. Nekem kicsit „mini Krumlov” hangulatát kelti, ami nem is csoda, hisz a Rosenberg család birtokközpontja volt, mielőtt áttették volna a székhelyüket Krumlovba. Érdemes alaposan bejárni a várat, nem kihagyva a tornyokat, ahonnan meseszép kilátás nyílik a környékre.

+1 Hluboká and Vltavou

Hluboká az a vár, amely első látásra szerelem lesz mindenkinek, még annak is, aki kevésbé kedveli a várakat. Szépen karbantartott, gyönyörűen rendezett kerttel, akár egész napot is el lehet itt tölteni, ha az összes vezetést végig szeretnénk járni. Én általában az első megállónak szoktam beiktatni Krumlov felé. Nem lehet betelni vele. Sajnos a vezetett túrákon a belső tereket nem lehet fotózni.

+2 Červená Lhota kastélya

Egy kis magyar vonatkozás a végére. Ugyan ez már közel egy órás autóútra van Krumlovtól, de mindenképp javaslom megtekinteni. A korosztályom talán emlékszik még a Névtelen vár című tévésorozatra, melynek sok jelenetét itt forgatták. Érdemes a látogatás előtt belenézni a filmbe újra, és úgy megnézni ezt a kis ékszerdobozt. Szintén többféle vezetés közül választhatunk. Viszont nyáron is csak 17 óráig van nyitva, érdemes a nap elejére betervezni.

Fotók és szöveg: Nyul Balázs

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.