Róka-hegyi kőbánya – Budapest Grand Canyonja, amit Indiana Jones is felfedezne

Róka-hegyi kőbánya

A fővárosra nyíló pazar panorámája mellett különleges sziklaformációkkal és kalandos ösvényekkel vár Csillaghegyen a Róka-hegyi kőbánya. Budapest egykori legnagyobb mészkőbányája népszerű kirándulóhely a III.kerületben, a kőfejtőben a sziklamászás éppen olyan hangulatos program, mint a piknikezés, vagy a fotózás.

Róka-hegyi kőbánya – Csillaghegyi kőfejtő

A Róka-hegyi kőbánya volt egykor a főváros legnagyobb mészkőbányája, ahol az 1930-40-es évekig folyt kitermelés. A kövek szállítására az 1800-as évek végén egy 2,6 km hosszú, keskeny nyomtávú sín épült, ugyanis kisvasúttal szállították a mészkövet a Dunához, ahonnan uszályokkal vitték tovább.

A kisvasutat a 2. világháború sajnos tönkretette, napjainkban a sziklaperemek mentén haladó védőkorlátokon láthatjuk viszont a síneket.

A felhagyott kőfejtő 9 hektáros területén a 700 méteres Róka-hegyi tanösvény információs táblái mesélnek a látogatóknak a bánya geológiájáról és élővilágáról. A tanösvény mindhárom bányaudvart bejárja, útközben hatalmas sziklák, mély szakadékok, és páratlan kilátás várja a kirándulókat.

Tériszonyosoknak a Duna felé néző oldalon található alsó pihenőhelyet ajánljuk, ám a legszebb panorámát kétségkívül a felső udvar rendhagyó formájú lyukacsos sziklatornya tartogatja a nézelődők számára. A szikla tetejére szűk, izgalmas lépcső vezet.

Fontos! A bánya szélső szikláinak tetején csak óvatosan, a kijelölt ösvényen haladjunk, mert a csúszós terep miatt ez a rész igen balesetveszélyes.

A sziklákról látható a Hármashatár-hegy, a Gellért-hegy, a Megyeri-híd sziluettje, a békásmegyeri lakótelep, és a csillaghegyi kertes házak sora, illetve természetesen felbukkan a Duna is.

A kőfejtő alsó bányája országos jelentőségű védett terület, a bánya többi része pedig helyi jelentőségű védett terület. A Róka-hegyi tanösvényt bejárhatjuk kb. 1,5 óra alatt is, de érdemes több időt szánni a nézelődésre, mert nem csak a kilátásban gyönyörködhetünk, de megfelelő felszereléssel sziklamászásra, sőt, sütögetésre is van lehetőség.

Érdekesség: A kőfejtőt esküvői fotózáshoz is sokan választják helyszínnek, ottjártamkor is éppen egy menyasszony, a vőlegény és egy fotós igyekezett meghódítani a sziklákat.

A terület különlegessége, hogy a gazdag növényvilágnak köszönhetően megfigyelhetjük, hogyan hódítja vissza magának a természet a kőfejtő udvarait.

Róka-hegyi kőbánya

Hasznos tudnivalók

  • A Róka-hegyi kőbánya ingyenesen és folyamatosan látogatható.
  • A terep megköveteli a túrázáshoz szükséges lábbelit, hogy a kissé csúszós, morzsalékos úton is biztonságosan tudjunk haladni.
  • A kőfejtőben néhol elég kopottak a felfestett jelzések, de a területet saját útvonalon, az ösvényeket követve is bejárhatjuk. Eltévedni nem lehet.
  • Egészen pici gyerekekkel nem ajánljuk ezt a kirándulóhelyet, nekik nem csak megerőltető, de szinte teljesíthetetlen a terep a nagy sziklák és a csúszós, apró kavicsos részek miatt. 
  • A kőfejtő nem bababarát kirándulóhely, aki ennek ellenére is útnak indul, inkább hordozókendőt válasszon.
  • Kistestű kutyák számára szintén veszélyes lehet az útvonal, de a táblák alapján egyébként is tilos kutyával érkezni
  • A kőfejtő udvaraiban számos piknikezőhely vár, akár sütögetni, bográcsozni is lehet.

Hogyan közelítsd meg a kőfejtőt?

Cím: 1038, Budapest, Rókahegyi út

Ha autóval szeretnéd megközelíteni a kőbányát, ügyelj rá, hogy miután elhagytad az Árvácska utcát, rögtön jobbra kell majd lekanyarodnod, egy kisebb (elég rossz állípotban lévő) útra. A parkoló igen hamar megtelik, 8-10 autónál többnek sajnos nem jut hely.

Tömegközlekedéssel/gyalogosan is megközelíthető a kőbánya, a H5-ös HÉV Csillaghegyi megállójától, az Ürömi úton keresztül. Ebben az esetben lentről kezdhetjük meg a kőfejtő bejárását, a tanösvény utolsó, hetedik állomásától. Kezdetben erdei ösvényen, majd meredek lépcsőkön haladunk majd.

Sziklás élmények a Róka-hegyi kőbánya környékén

Még több sziklás programra vágysz Budapest környékén? Az alábbi kirándulóhelyeket mindenképpen írd fel a bakancslistádra!


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.