“A szegedi papucsnak nincs párja” – A szegedi papucs történetei

Szegedi papucs

Mesekönyveim írásakor legendák után kutatva kértem meg egy Szegeden született, és máig ott élő jó barátomat, hogy mondja meg nekem, mi jut eszébe először, mint Szeged nevezetessége. Szeme sem rebbent, rögtön válaszolta, hogy a papucs. Említhette volna az ízletes fűszerpaprikát, a halászlevet vagy esetleg a napfény városának valamely kiemelkedő látnivalóját, de neki mégis a szegedi papucs jutott eszébe először. Nem véletlen, hiszen “A szegedi papucsnak nincs párja”.

A szegedi papucs története

Úgy szól a mondás, hogy „A szegedi papucsnak nincs párja” – és szó szerint igazat kell neki adnunk.

A szegedi papucs a 19-20. századi szegedi lakosok jellemző viselete volt. Jellegzetessége az emelt sarok, a bársonyból készült papucsfej, melyet kézzel hímzett pipacsok, búzavirágok, kalászosok díszítenek, s mely a 20. század elején még nem talált párra, hiszen forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobb és baloldali egymástól.

Létezését vélhetően a török hódoltságnak köszönhetjük, de fénykorát csak azután élte, hogy a 19. század végén Szeged sáros, agyagos utcáit felváltották a burkolt utak.

A papucs napjainkban

A hagyományos módon kézzel készült szegedi papucs mára olyannyira különleges nemzeti értékké vált, hogy méltán került bele a Hungarikumok Gyűjteményébe. Bár már nem mindennapos viselet, de gyakran díszíti táncosok, népi művészek, és boldog menyasszonyok lábait.

Programtipp: Szegeden Szűz Mária is papucsban jár

2023. április 13-tól a Szegedi Dóm ad helyet a “Szegeden Szűz Mária is papucsban jár” című kiállításnak, mely a szegedi papucs történetét és jelenét hivatott bemutatni. Egy darabka történelem, egy neves hagyomány, egy tiszteletreméltó szakma. Szívből ajánlom mindenkinek!

Mesék a szegedi papucsról

A török nemes és a szegedi lányok

Mint oly sok mindenre, a szegedi papucsra is ragadtak legendák, mesék a történelem folyamán. Tán a legrégebbi az, mely egy török nemesemberről szól, kinek igencsak megtetszettek a szegedi lányok. Ők azonban nem viszonozták a pasa közeledését, ehelyett papucsuk sarkával úgy nekirontottak, hogy szó szerint agyonverték szegényt. 

A királylány és a varga

Egy másik, barátságosabb történet a szegedi papucsról: Egykoron, mikor még királyok és királynők uralták a vidéket, élt egy szépséges királylány, és annak gondos, jóakaratú apja.

A lány egy szép napon magához rendelte a vargát, mert új cipőt szeretett volna magának, ám az öreg varga helyett egy igencsak szemrevaló, de még annál is eszesebb legény érkezett a palotába, hogy a királylány kedvébe járjon. A két ifjú azonnal egymásba szeretett. No de hogy teljesedhet be szerelmük? Hiszen a király gazdag birodalmi urat szánt leányának, és egy varga nem éppen tehetős. 

A lányt meglepte a bánat, de a legény furcsa ötlettel állt elő szíve választottjának. Mondja azt apjának, ahhoz a legényhez megy férjhez, ki képes arra a varázslatra, hogy lépései köré ezerszínű virágmezőt teremt. Az öreg király, bár nem értette a lánya képzetét, mégis engedett annak. 

Egy nap számos kérő lepte el a palotát. Volt, aki a királylány léptei köré virágokat festett a padlóra, volt, ki csodásabbnál csodásabb virágszirmokat szórt szerte annak lábai elé. Ám egyik kérő sem teljesítette óhaját. Mikor végére ért a lovagok, királyfiak sora, már csak egy legény várt odakint, a szerelmes ifjú varga.

A király nem értette, mit is kereshet ő ott ilyen nemes emberek társaságában, ám a leány könnyen meggyőzte, nézzék meg őt is, tegyék próbára, hisz az eddigiek mind elbuktak a vizsgán.

Nem kellett több, a szép varga legény maga elé emelte kis ládikáját, s mikor megnyitotta annak fedelet, elállt a király s lánya lélegzete. Olyan szépet, oly gyönyörűt még egyikük sem látott, mit a dobozka rejtett. Ezer színnel hímzett, csillagos, bojtos, virágmezős piros topán, melyet csak egy isten áldotta tehetség képes világra emelni. 

Így kérte s kapta is meg egy varga a királylány keze helyett annak lábát, s kiknek nemes utódai máig készítik e csodás ékét lábunknak, s népük büszkén ölti azt fel, s tán még Szűz Mária is abban száll alá, ha dolga van a Föld népe között.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Dr. Kovács Péter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.