Hétlétrák – Létrák és vízesések Brassóban

Hétlétrák

A Hétlétrák vagy más néven Hétlétra-vízesés a Brassó szomszédságában található Nagykőhavas egyik különleges hangulatú szurdoka. Az itt csordogáló patak a mészkősziklákban hét vízesést hozott létre, amelyet hét különböző dőlésszögű létra megmászásával hódíthatunk meg.

Túra a Hétlétra-szurdokban

Isten hozott a Keleti-Kárpátokban, Nagykőhavason

A Brassó megyei Nagykőhavas hegyeiben található a Csűrkőárka, amelyet a Sipoly-patak egyik mellékága hozott létre. Az itteni triász, és a jura korszakban kialakult konglomerátumba a patak egy 160 méter hosszú szurdokot vájt.

Az így létrejött különleges völgyet már régóta ismerték az erdészek, vadászok és természetjárók, de eleinte csak a fenyőtörzseken keresztül tudtak felmászni ide. Sokáig az első vízesés fölötti világ megközelíthetetlen volt az ottani tízméteres szakadék miatt.

A kanyont legelőször 1929-ben térképezték fel teljes hosszában, majd ezt követően utat vágtak, és fából készült létrákkal tették járhatóvá a hasadékot a turisták számára.

Az első vasból készült létrák 1960-ban kerültek a szakadékba, majd 2013-tól horganyzott acélból készült létrákon közlekedhetnek a túrázók.

A megnövekedett látogatóforgalom miatt a vízesésen átvezető turistautat egyirányúsították, így csak az alsó bejáratnál lehet belépni a szurdokba.

Hétlétrák – Létrák és vízesések

Napjainkban a Hétlétra-szurdokot Brassó Alsótömös (Timișu de Jos) településrésze felől tudjuk csak megközelíteni. A faluból a sárga sáv vezet el egy bazársorra, majd innen kb. 1 óra gyaloglásra van a Hétlétrák bejárata.

A túraútvonal végig a patak mellett halad, néhol pedig nyilak mutatják a helyes irányt. Egy idő után feltűnik a kötélpálya is, amely összeköti a kanyont a Malomdombokkal.

A 4 kilométer hosszú tiroli pálya használatához és a vízesések megtekintéséhez is jegyet kell vásárolni a felső bejáratnál lévő bódéban.

A túra megkezdése előtt érdemes elolvasni az itt kihelyezett, több nyelven írt bejárási szabályokat. Ha megvan a karszalagunk, akkor viszont már neki is vághatunk a 9 létrán és 10 gyaloghídon keresztül vezető útnak.

A Hétlétrákat viszonylag rövid idő alatt be lehet járni, de a létrákon való mászás néhol a nedvesség miatt csúszós, ezért is van télen lezárva az útvonal. A túra közben látható különböző nagyságú vízesések látványa miatt mindenképpen megéri eljönni ide.

Az utolsó létra megmászását követően a piros körjelzésen lehet visszatérni a bejárathoz.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.