Parajdi Sószoros tanösvény – Székelyföld különleges látványossága

parajdi Sószoros tanösvény

Székelyföld különleges látványossága a parajdi sóbánya, amely Európa egyik legnagyobb földalatti sókészletét rejti, emellett a légúti megbetegedésben szenvedők számára is segítséget nyújt. Különleges látnivaló még a bánya szomszédságában található parajdi Sószoros tanösvény is, ahol sókarsztjelenségek, dolinák, víznyelők és sókivirágzások tekinthetők meg.

Parajd aranya és a Sószoros tanösvény

A parajdi sóbánya látnivalói

A parajdi sóbányászat a római korig nyúlik vissza, akkoriban még Erdély gazdagságának alapja volt a híres ásványkincs. A település környékén fellelhető, többféle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó só még az ősi óceánok kiszáradásakor keletkezett. 1405-től kezdődően egészen 1762-ig folyt a sókitermelés az itteni bányában.

Napjainkban a híres sóbánya már egy szabadidőközpont, amely a falu központjában lévő belépőjegy megváltását követően különbusszal látogatható.

A tárnákban lévő klíma nemcsak a só gyógyító erejére vágyók számára kedvez, hanem a kikapcsolódni vágyók is bőven megtalálhatják számításukat itt. A ’90-es évektől folyamatosan kiépülő turisztikai központ a szórakozás gazdag tárházát biztosítja.

A sóbányában kalandparkot és játszóteret is kialakítottak, sőt, ökumenikus istentiszteleteket is tartanak az itt megépített kápolnában.

#parajd képek a Csodahelyek Európában Facebook csoportban >>

Parajdi Sószoros tanösvény

A parajdi „Sószoros” lényegében a Korond-patak szurdokvölgye, ahol az 576 méter magas Sós-hegy található. A korondi bányatelepen borotvaéles kősósziklák, sóformációk, sóbarlangok és sárfolyások alakultak ki az emberi tevékenység és az eső hatására.

A csodálatos, millió színben és formában pompázó sókarsztos térszínt járva átfogó képet kapunk az egyik legrégebben használt ásványi nyersanyagunkról, a kősóról.

Még több csodahely és túra Romániában >>

Az országos védettségű, geológiai természetvédelmi területet a Sószoros tanösvény járja körbe, és mutatja be a látogatóknak.

A tanösvény állomásai elkalauzolnak többek között egy régi bányatelepre, a sós forrásokhoz, a sókarfiolokhoz, a kősóban kialakult víznyelőhöz, a sógerincekhez és a sós-agyagos iszapfürdőkhöz. A felszíni formációkat több nyelven íródott információs táblák mutatják be.

Figyelem, a Sószoros tanösvény megtekintése belépőjegy vásárlásához kötött. A belépőjegy áráról a tanösvény weboldalán tájékozódhatunk.

Szállást keresel a közelben?

Itt érdemes nézelődni >>


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.