Dunavirágzás Szentendrén – kérészek milliói repkednek a Dunán

A tiszavirágzáshoz hasonlóan a Dunán is elkezdődött kérészek násztánca, a „dunavirágzás”, amely idén augusztusban is rendkívül látványos programnak ígérkezik.

Dunavirágzás Szentendrén

A Csodahelyek Magyarországon facebook csoportunkban érkezett egy fényképes beszámoló a nem mindennapi eseményről, Harmath Beáta így írt a dunavirágzásról:

Tegnap este „kivirágzott” a Duna. Kérészek milliói repkedtek a folyónál. Kivilágított kenukkal csalogatták be őket a Duna közepére, hogy az utcai lámpák fényétől eltévedve visszataláljanak a vízhez. Még pár napig figyelhető meg ez a jelenség.

Mit az a „Dunavirág”?

dunavirág a kérészek rendjébe tartozó rovar, akárcsak az ismertebb tiszavirág, amelynél azonban jóval kisebb méretű, mintegy 3 cm-es. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint. Augusztus végén, szeptemberben rajzanak, este fél kilenc és tíz óra között, hagyományosan a folyóról visszaverődő fényt követve. Nem szokatlan egy helyen a 10-11 rajzás sem.

forrás: wikipédia

Jó tudni! A zavartalan rajzás érdekében a szentendrei Dunakorzón augusztus 8-tól egy hétig -hasonlóan az előző évekhez- részlegesen lekapcsolják a közvilágítást.

  • 2022. augusztus 10.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.