Ballon-kilátó – Május 1-jén indul az élményballonozás a Városligetben

Ballon-kilátó

Rendhagyó légi attrakcióval gazdagodik a Városliget, május 1-jén nyílik meg a Ballon-kilátó, amely Budapest legújabb jelképe lesz. A ballon 30 utassal emelkedik 150 méteres magasságba, ahol 360 fokos panorámával ajándékoz meg bennünket.

Ballon-kilátó – Élményballonozás a Városligetben

A Ballon-kilátó talajhoz rögzített légi kilátópontként működik majd a Széchenyi fürdő szomszédságában lévő Mimóza dombon, amelynek környékén több mint 10.000 négyzetméternyi zöldfelületet rehabilitáltak.

A Ballon-kilátó, amelynek kosarából bámulatos kilátás nyílik a Városligetre és Budapest legszebb részeire, formájával és színvilágával Szinyei Merse Pál ikonikus festményét idézi meg.

Kipróbáltuk az élményballonozást, amely örök életre szóló élmény. A ballon igazi csodahely, remegő lábakkal, de mosolyogva gondolunk vissza a repülésre.

Mutatjuk, mit érdemes tudni a Ballon-kilátóról.

Mitől különleges a Ballon-kilátó?

Kétség sem férhet hozzá, hogy az élményballonozás igazi kuriózum, egyedi családi programnak éppen olyan különleges, mint baráti kikapcsolódáshoz és romantikus randevúhoz.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Dr. Gyorgyevics Benedek az alábbi részletekről számolt a rendhagyó látványosság kapcsán:

A városligeti Ballon-kilátó egy talajhoz rögzített, hélium gázzal töltött léghajó, amely gyakorlatilag egy szabadtéri liftként működik majd, tehát nem hagyja el le- és felszállóhelyét, a Mimóza dombot. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre. Ebből a magasságból a látogatók tiszta idő esetén egész Budapestet és környékét megcsodálhatják madártávlatból. A Ballon a fedélzetén a pilóta mellett legfeljebb 30 utast szállíthat, 6 éves kor feletti kicsik és nagyok egyaránt szabadon kipróbálhatják a repülés élményét. A Ballon formája és színvilága – a Városliget Nagyjátszótéren lévő kistestvéréhez hasonlóan – Szinyei Merse Pál Léghajó című festményét idézi.

Érdekességek a Ballon-kilátóról

A Ballon-kilátóhoz hasonló látványosság a világ 28 országában működik, az Egyesült Államoktól Berlinig, Párizstól Szingapúrig, számos népszerű külföldi szórakoztató központ (pl.: Disneyland-Párizs; Safari Park-San Diego; Angkor Vat) is ilyen típusú ballon-kilátó rendszert üzemeltet.

Závodszky Zoltán, a BallonKilátó Zrt. vezérigazgatója elmondta: A Ballon-kilátóhoz hasonló szerkezetek a világ számos pontján évtizedek óta üzemelnek biztonságosan és balesetmentesen, a helyi vendégek és a turisták legnagyobb megelégedésére. A rendszer szélsebesség és iránymérővel, környezeti hőmérséklet mérővel, a kupola nyomásjelzővel és töltőgáz hőmérséklet-mérővel is rendelkezik, a hajó csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el – hangsúlyozta a vezérigazgató.

  • A működés elektromos hálózati csatlakozásról biztosított, de önálló áramfejlesztővel is rendelkezik.
  • A telepített légi egység a Magyarországon és Európában érvényben lévő légi biztonsági szabályoknak megfelelő világító és jelző fényekkel ellátott.
  • A városligeti Ballon-kilátó a francia Aero30NG típusú rendszer, amely jelenleg a világon a legelterjedtebb és legbiztonságosabb ballon-kilátó rendszer.
  • A ballon üzemelése semmilyen környezeti terhelést nem jelent, hiszen a feltöltéshez szükséges hélium természetes, semmilyen reakcióba nem lépő ún. nemesgáz, nem mérgező és nem gyúlékony, teljesen biztonságos.
  • A kupolába 6.000 köbméternyi héliumot töltöttek.

Árak

Többfajta jegytípus közül is választhatunk, szikrázó napsütésben és éjszaka is megcsodálhatják a fővárost. Fizethetünk készpénzzel és bankkártyával is, a megvásárolt jegyek egy útra jogosítanak és 2022. december 31-ig érvényesek. 

  • Felnőtt jegy: 7.000 Ft
  • Gyerekjegy (6-14 év között, csak felnőtt kíséretében): 5.000 Ft
  • Családi jegy (2 felnőtt és 2 gyerek): 20.000 Ft
  • Napnyugtajegy: 15.000 Ft

6 éven aluli gyermek nem vehet részt. 14 éven aluli gyermek csak felügyelettel vehet részt repüléseken.

Az árak kapcsán érdemes szem előtt tartani, hogy ez a ballon teljesen egyedülálló az országban, míg pl. óriáskerékre Budapest mellett már számos vidéki városban is felülhetünk.

A ballon kosara nem akadálymentesített.

Ballon-kilátó

Miért pont a Városliget?

A Ballon-kilátónak otthont adó parkrészt, a Mimóza dombot teljes egészében rehabilitálták, megújult 10.000 négyzetméternyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el. A megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót és illemhelyiséget alakítottak ki a parkrészen.

A Városliget – sőt, Budapest számos pontjáról – látható a Ballon-kilátó, így nem csoda, hogy pillanatok alatt ellepték az internetet a ballonról készített fotók.

Egy dolog azonban biztos: egyetlen fotó sem adja vissza a ballonos repülés élményét.


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Képek: Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Ballon-kilátó – Május 1-jén indul az élményballonozás a Városligetben” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Sziasztok! Az lenne a kérdésem h a ballonkilátóra online nem lehet jegyet venni?Köszi! Szilvi

    • Kedves Szilvi!
      Az online jegyvásárlásra vonatkozóan nem kaptunk még információt a szervezőktől. Feltételezhetően az elején még a készpénzes/kártyás fizetésre fókuszálnak, de lehetséges, hogy az igényeknek megfelelően később bővítik a szolgáltatást. Vidám ballonozást kívánunk!
      Üdv, Csodahelyek.hu

    • Kedves Ági,
      Valóban megújult a park, érdemes saját szemmel megnézni, körbejárni. Ahogyan telnek a napok, egyre több fa öltözik zöldbe, így napról napra szebb lesz.
      Üdv, Csodahelyek.hu

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.