Hol várnak csodaszép krókusz-, tőzike- és hóvirágmezők Magyarországon?

hóvirágmezők Magyarországon

A legismertebb és legszebb kora tavaszi virágok a hóvirág, a tőzike és a krókusz, úgy is emlegetik őket, mint a tavasz hírnökeit. A napsütés melegének és fényének köszönhetően már akár februárban is gyönyörködhetünk a hóvirágmezők, illetve a krókusz- és tőzikevirágzás látványában. Mutatjuk, hol várnak ezek a bájos kora tavaszi virágok!

Virágos tavaszi csodahelyek – Hóvirágmezők, tőzikék, és krókuszok

Alig várod, hogy bejárhasd a legszebb hazai virágos csodahelyeket? Nem csodáljuk, mi is boldogan indítjuk a tavaszt a hóvirágmezők látványával, hogy utána a tőzikék, krókuszok, majd a nárciszok, tulipánok, barackfák, cseresznyefák, almafák, vérszilvafák, rózsák, és rododendronok virágzása tegye széppé számunkra a tavaszi napokat.

Indítsd a tavaszt a Csodahelyek Tavaszi Bakancslistával, és mondj igent a legszebb látnivalókra, programokra és élményekre!

Most pedig nézzük, hogy hol gyönyörködhetsz a legszebb hazai hóvirágmezőkben, tőzikemezőkben és krókuszokban!

Hóvirágmezők

A hóvirág a még fagyos talajból dugja elő virágait február végén, vagy március elején. A vidám fehér tavaszi virág a nyirkos, árnyékos helyeket is szereti, hóvirágmezők erdei tisztásokon és réteken is várnak bennünket.

Hol várnak hóvirágmezők Magyarországon?

  • Alcsúti Arborétum – A legszebb hazai hóvirágmezők egyike az Alcsúti Arborétumban található, ahol 3-4 héten át csodálhatjuk ezeket a bájos virágokat minden nap, 10:00-17:00-ig. Még több információ >>
  • Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert – Az arborétum növényvilága igen gazdag, így természetesen hóvirágokkal is találkozhatunk egy látogatás során.
  • Mecsek – A Nyugat-Mecsekben, közvetlenül Pécs felett, illetve a Kelet-Mecsekben, Magyaregregy közelében biztosan csodaszép hóvirágmezők kápráztatnak el.
  • Kámoni Arborétum – Természetesen a szombathelyi arborétum sem maradhat ki a sorból, ide is mindenképpen érdemes ellátogatni, ha hóvirágmezőt szeretnénk látni. Információ >>
  • Sárvári Arborétum – A hóvirágmezők Vas megyében a Sárvári Arborétumot sem kerülik el.
  • Hollósi erdő – A Hollósi-erdő Vasvár mellett található, itt a Csörnöc-patak közelében bukkanhatunk hóvirágokra.
  • Berek-erdő – A Kerecsendnél található erdőben egy tavaszi kirándulás során biztosan találkozunk hóvirágokkal.
  • Nagy-sziget – Az adonyi szigeten is számos hóvirág vár, ráadásul nem is kell messze utaznunk a fővárostól.
  • Pogány-folyó völgye – A Balaton közelében Kisberénynél, a Somogyi-dombok között találkozhatunk tengernyi hóvirággal.
  • Szarvasi Arborétum – A hóvirágmezők birodalma az arborétum, amely emellett számos más látnivalóval is megajándékoz.
  • Töllősi-erdő – A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, a Töllősi-erdőben található a 1,5 kilométeres Hóvirág tanösvény, ahol szépséges hóvirágmezők várnak.

Tőzikevirágzás

A tavaszi tőzikét sokan összekeverik a hóvirággal, de a tőzike bókoló virága szélesebb, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltokat láthatunk. Február végén, márciusban virágzik, ligeterdőkben, bükkösökben, nedves réteken és gyertyános-tölgyesekben találkozhatunk vele.

Hol várnak tőzikemezők Magyarországon?

Tőzikemezők – a hóvirágmezőkhöz hasonlóan – szintén számos helyen várnak bennünket az országban. A Bakonyban, a Keszthelyi- és a Kőszegi-hegységben, a Kemenesháton, a Vend-vidéken, a Hetés és a Göcsej területén, a Zalai-dombvidéken, Belső- és Külső-Somogyban, a Kis-Alföldön, a Mezőföldön, a Bodrogközben és a Szatmár-Beregi-síkon biztosan.

Az Alcsúti Arborétumban, az őrségi Dobogó erdőben, a Hollósi erdőben, a Kámoni Arborétumban, és Csáfordi erdőben szintén gyönyörű tőzikemezők várnak.

Tipp! A Fertő-Hanság Nemzeti Park hangulatos szervezett tavaszi programjai között a hóvirág- és tőzikeles is szerepel!

Krókuszvirágzás

A krókusz, más néven sáfrány minden színben és változatban lenyűgöző látványt nyújt, ahogyan először február végén, március elején megmutatja magát a napos, meleg helyeken. A krókusz egész tavasszal megajándékoz minket virágaival.

Ne hagyd ki! Ha szívesen gyönyörködnél a hazai krókuszvirágzásban, a Szarvasi Arborétum és a Kámoni Arborétum remek úti cél.

Kámoni Arborétum >>

Térképen a virágmezők

Bővítsd velünk a listát!

Van egy bombabiztos virágos tipped, amit szívesen megosztanál a Csodahelyek.hu közösségével? Írd meg nekünk bátran, hol találkoztál az ország legszebb hóvirág-, krókusz és tőzikemezőjével, és mi örömmel kibővítjük vele a listánkat!


Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.