Ómassa – Látó-kövek túra: Kohászok és szerzetesek nyomában

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: print
Megosztás itt: email

Az északi Bükk rejtekében, mintegy 700 méter magasan, ősfák ölelésében állnak a szentléleki pálos kolostor romjai. A középkori falrészek mellett vendégház és turistapihenő várja a hegység egyik legromantikusabb részére kíváncsi kirándulókat. A romokhoz legkönnyebben a Miskolc külterületéhez tartozó Ómassáról lehet feljutni, ahol szinte minden a kohászatról szól. A cél a Látó-kövek elérése volt.

Ómassai vaskohó, szentléleki pálos kolostor romjai, Látó-kövek – Túra a Bükkben

Ómassa rövid története

A Garadna-patak völgyében fekvő kis hegyi falu Fazola Henriknek köszönheti létrejöttét, ugyanis 1771-ben a vasérc feldolgozására vaskohó épült fel itt. Az olvasztó csak 1814-ig működött a településen, mert a többszöri bővítést követően áttelepítették Újmassára. A lebontott massa köveiből épült fel a település általános iskolája, amelynek falán egy emléktábla még ma is őrzi a régi építmény múltját.

Kirándulás Ómassán
Ómassa

Induljon a kaland! – A bükki túra útvonala

Ómassa nem egy turistaparadicsom, a településrész szűk utcáiban autóval a parkolás nehézkes, ezért ajánlott a tömegközlekedést választani a túra kiindulópontjára való eljutáshoz. Szerencsére a miskolci Felső-Majláth állomásról sűrűn indul a 15-ös járat Ómassára és vissza.

Fontos tudni! A Szentlélekre való eljutáshoz válasszuk a település központjából észak felé induló „Bükki kék” jelzéseit, amely nem azonos a Kéktúra bükki szakaszával.

Ezt a turistautat a „Hegyiember és Baráti Köre” azért hozta létre, hogy a Bükk-hegység varázslatos útjait és tájait megismerhessék az ide érkező gyalogos vándorok.

A túra kezdete egy kicsit szuszogósan kezdődik, mert az út a Jubileumi-forrásig emelkedik. A szép foglalással rendelkező bükki forrás, egyébként azt is jelzi, hogy Ómassa és Szentlélek között kb. félúton járunk. A forrás körül megpihenésre alkalmas, szépen karbantartott pad és tűzrakóhely található. Mielőtt felérnénk a hegyvidéki pihenőhelyhez, még egy érdekes sziklaformáció akad az utunkba. A híres bükki Látó-kövek egyik különálló tömbje látható itt az erdő fáinak takarásában.

Romok a Bükk rejtekében

Felérve a 700 méteres tetőre, máris megpillantjuk az Ákos nembeli István nádor által alapított pálos kolostor romjait. Az egykori kolostor falaiból már csak a templom gótikus hajója és a rendház alapjai maradtak meg. Feltehetőleg IV. Béla támogatásával a 13. században húzták fel az épület falait, és ezután évről-évre bővítették a kolostor területét. Az itteni virágzó rend hanyatlása a 15. századi belviszályok után indult meg. A pálos rend 1739-1742 között újra építette a kolostort, de csak rövid ideig időztek itt, hiszen a rendet 1786-ban feloszlatták.

Az 1930-as években turistaházat építettek a kolostorrom mellé, amelyet akkoriban Herman Ottóról neveztek el. Ennek emléktáblája ma is látható a ház falán. A romokat 1974 és 75 között Ferenczy Károly vezetésével konzerválták, és az itt talált leletek egy részét a miskolci múzeum raktárába vitték.

A rend egykori nagy kiterjedésű kertjében lévő ritka virágok és cserjék megóvásán napjainkban a Bükki Nemzeti Park fáradozik, ezekről, és a kolostor történelméről olvashatunk a vendégház falain található információs tábláknál.

Szerelmesek fája és a Látó-kövek

Ha már idáig eljutottunk, gyalogoljunk még egy kicsit tovább a kéken, a műút elérését követően egy varázslatos erdőbe érünk. Az árnyas kapujában áll az „Összefonódó fák” vagy „Szerelmesek fája” néven is ismert jellegfa. A bizarr, de mégis romantikusnak ható óriás sok fotós kedvenc témája volt már.

A túránk végcélja mi más lehetne, mint a Látó-kövek csoportja, amely a Bükk híres köveinek (Három-kő, Tar-kő, Cserepes-kő, Pes-kő) északi rokona. Az érdekes formájú sziklaképződmény tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a hegység északi lankáin található falvakra (Mályinka, Dédestapolcsány).

A bükki túra útvonala: Ómassa (K) – Szentlélek – Látó-kövek, Táv: 3 km, szintemelkedés: 260 m

Még több látnivaló a Bükkben

Ha valaki nem ugyanezen az úton szeretne visszajutni Ómassára vagy Majláthra, az a környéket behálózó több turistaút közül választhat.

A Szentlélekről induló, és egy darabig a pirossal együtt haladó kékkereszt jelzés Középgaradna helyközi buszmegállójához vezet. Ez az útvonal a Pisztráng tanösvényt, a Köpűs-forrást és a Turista emlékparkot érinti. Míg Szentlélekről a piroson a másik irányba indulva a Farkas-nyaki elágazást követően a Meteor-forrásig a piros körjelzésen is haladhatunk. S akkor a forrástól a sárga körön, majd a kereszten haladva érünk vissza Ómassára.

Bármelyik túralehetőséget választjuk, az kb. plusz 5 kilométerrel növeli meg az eddigi távot (3 km).

Szállást keresel Miskolc környékén?

Itt tudsz körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Látogatók véleménye (1)

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    5

Írd meg véleményed

  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    0
Küldés

Látogatók véleményei

Prepeliczay Istvánné
ómassa
  • Értékeld, mennyire tetszett a csodahely!
    5

Jó lenne az ismertetés mellé egy kis térkép, a jelzett utakkal.

Válasz
Cancel
error: Védett tartalom!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre