Ómassa – Látó-kövek túra: Kohászok és szerzetesek nyomában

Látó kövek

Az északi Bükk rejtekében, mintegy 700 méter magasan, ősfák ölelésében állnak a szentléleki pálos kolostor romjai. A középkori falrészek mellett vendégház és turistapihenő várja a hegység egyik legromantikusabb részére kíváncsi kirándulókat. A romokhoz legkönnyebben a Miskolc külterületéhez tartozó Ómassáról lehet feljutni, ahol szinte minden a kohászatról szól. A cél a Látó-kövek elérése volt.

Ómassai vaskohó, szentléleki pálos kolostor romjai, Látó-kövek – Túra a Bükkben

Ómassa rövid története

A Garadna-patak völgyében fekvő kis hegyi falu Fazola Henriknek köszönheti létrejöttét, ugyanis 1771-ben a vasérc feldolgozására vaskohó épült fel itt. Az olvasztó csak 1814-ig működött a településen, mert a többszöri bővítést követően áttelepítették Újmassára. A lebontott massa köveiből épült fel a település általános iskolája, amelynek falán egy emléktábla még ma is őrzi a régi építmény múltját.

Kirándulás Ómassán
Ómassa

Induljon a kaland! – A bükki túra útvonala

Ómassa nem egy turistaparadicsom, a településrész szűk utcáiban autóval a parkolás nehézkes, ezért ajánlott a tömegközlekedést választani a túra kiindulópontjára való eljutáshoz. Szerencsére a miskolci Felső-Majláth állomásról sűrűn indul a 15-ös járat Ómassára és vissza.

Fontos tudni! A Szentlélekre való eljutáshoz válasszuk a település központjából észak felé induló „Bükki kék” jelzéseit, amely nem azonos a Kéktúra bükki szakaszával.

Ezt a turistautat a „Hegyiember és Baráti Köre” azért hozta létre, hogy a Bükk-hegység varázslatos útjait és tájait megismerhessék az ide érkező gyalogos vándorok.

A túra kezdete egy kicsit szuszogósan kezdődik, mert az út a Jubileumi-forrásig emelkedik. A szép foglalással rendelkező bükki forrás, egyébként azt is jelzi, hogy Ómassa és Szentlélek között kb. félúton járunk. A forrás körül megpihenésre alkalmas, szépen karbantartott pad és tűzrakóhely található. Mielőtt felérnénk a hegyvidéki pihenőhelyhez, még egy érdekes sziklaformáció akad az utunkba. A híres bükki Látó-kövek egyik különálló tömbje látható itt az erdő fáinak takarásában.

Romok a Bükk rejtekében

Felérve a 700 méteres tetőre, máris megpillantjuk az Ákos nembeli István nádor által alapított pálos kolostor romjait. Az egykori kolostor falaiból már csak a templom gótikus hajója és a rendház alapjai maradtak meg. Feltehetőleg IV. Béla támogatásával a 13. században húzták fel az épület falait, és ezután évről-évre bővítették a kolostor területét. Az itteni virágzó rend hanyatlása a 15. századi belviszályok után indult meg. A pálos rend 1739-1742 között újra építette a kolostort, de csak rövid ideig időztek itt, hiszen a rendet 1786-ban feloszlatták.

Az 1930-as években turistaházat építettek a kolostorrom mellé, amelyet akkoriban Herman Ottóról neveztek el. Ennek emléktáblája ma is látható a ház falán. A romokat 1974 és 75 között Ferenczy Károly vezetésével konzerválták, és az itt talált leletek egy részét a miskolci múzeum raktárába vitték.

A rend egykori nagy kiterjedésű kertjében lévő ritka virágok és cserjék megóvásán napjainkban a Bükki Nemzeti Park fáradozik, ezekről, és a kolostor történelméről olvashatunk a vendégház falain található információs tábláknál.

Szerelmesek fája és a Látó-kövek

Ha már idáig eljutottunk, gyalogoljunk még egy kicsit tovább a kéken, a műút elérését követően egy varázslatos erdőbe érünk. Az árnyas kapujában áll az „Összefonódó fák” vagy „Szerelmesek fája” néven is ismert jellegfa. A bizarr, de mégis romantikusnak ható óriás sok fotós kedvenc témája volt már.

A túránk végcélja mi más lehetne, mint a Látó-kövek csoportja, amely a Bükk híres köveinek (Három-kő, Tar-kő, Cserepes-kő, Pes-kő) északi rokona. Az érdekes formájú sziklaképződmény tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a hegység északi lankáin található falvakra (Mályinka, Dédestapolcsány).

A bükki túra útvonala: Ómassa (K) – Szentlélek – Látó-kövek, Táv: 3 km, szintemelkedés: 260 m

Még több látnivaló a Bükkben

Ha valaki nem ugyanezen az úton szeretne visszajutni Ómassára vagy Majláthra, az a környéket behálózó több turistaút közül választhat.

A Szentlélekről induló, és egy darabig a pirossal együtt haladó kékkereszt jelzés Középgaradna helyközi buszmegállójához vezet. Ez az útvonal a Pisztráng tanösvényt, a Köpűs-forrást és a Turista emlékparkot érinti. Míg Szentlélekről a piroson a másik irányba indulva a Farkas-nyaki elágazást követően a Meteor-forrásig a piros körjelzésen is haladhatunk. S akkor a forrástól a sárga körön, majd a kereszten haladva érünk vissza Ómassára.

Bármelyik túralehetőséget választjuk, az kb. plusz 5 kilométerrel növeli meg az eddigi távot (3 km).

Szállást keresel Miskolc környékén?

Itt tudsz körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

“Ómassa – Látó-kövek túra: Kohászok és szerzetesek nyomában” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Csodálatos képek csodálatos helyekről. Nagy részét már láttam személyesen is, hajdani természetjáró és Kéktúrázó koromban. Az elmúlt évben megkezdett „Bakkancslistás” túráim során, pár helyen már jártam „elbúcsúzni” fiatalkorom emlékhelyeitől, az itt bemutatott csodahelyeken.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.