Gyula – a történelmi város körüli erdők felfedezése

Gyula – a történelmi város körüli erdők felfedezése

A Békés megyei üdülővárosról legtöbbünknek a híres vára és fürdőhelye ugrik be elsőre. Pedig a városhoz tartozó Városerdőből induló turistautak mindegyike a környék mesés erdeibe vezet. Tudtad-e, hogy hazánk 1000. védetté nyilvánított területe, a Mályvádi őstölgyes a városrésztől mintegy 11 kilométernyi gyaloglásra található? Gyula és a környékbeli erdők sok-sok csodát rejtenek!

Gyulai vár – Közép-Európa egyetlen síkvidéki vára

Gyula ékessége és büszkesége a belváros szívében álló középkori téglaerőd, amely Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki vára. A történelmi épületet egy hozzá méltó ősfás park és a várárokból kialakított csónakázótó szegélyez.

Gyula – a történelmi város körüli erdők felfedezése
Gyulai vár

Az itteni uradalmat még 1403-ban Zsigmond adományozta egy helyi bánnak, aki kiemelt jelentőségű várat építtetett. A későbbiekben Mátyás király fia, Corvin János palánkfallal, ágyútoronnyal és rondellával bővítette a várat, hogy megerősítse a védelmi rendszerét. Így nem meglepő, hogy a török ostromok alatt a magyarok várkapitánya 14-szer verte vissza Szulejmán szultán seregeit a falak alatt. A gyulai vár mondhatni egész jól viselte a török harcokat, és még a Rákóczi-szabadságharcban is szerepet kapott.

1956. után indult meg a vár régészeti feltárása. Napjainkban pedig már színvonalas történelmi kiállítással rendelkező vármúzeum és egyedülálló hangulatú színház működik a téglafalak között.

Mielőtt nekivágnánk a környékbeli erdők meghódításának, érdemes a várat kívül-belül megtekinteni. Közvetlen közelében a nemrégiben felújított Almásy-kastély és a híres Várfürdő várja a látogatókat.

Szabad strand és tanösvény a Gyulai Városerdőben

A Gyulától 5 km-re lévő Városerdőre érkezhetünk vonattal, busszal vagy saját autóval, de a zöld jelzés is ide vezet. Az üdülőközpontban egy homokos szabad strand és a környező erdőket bemutató tanösvény is található.

A városerdei parkerdőben húzódó Galagonya tanösvényt a helyi erdészet alakította ki a környék ökoszisztémájának megismertetése érdekében. A sétaút sok érdekességet feltár a környékre jellemző életközösségekből 14 állomáson keresztül, de csak háromhoz tartozik információs tábla, a többi pontot egy ellenőrző füzet segítségével lehet megfejteni. A tájékozódást segítő füzetet a kiindulópont közelében található erdei iskolába lehet beszerezni. A pihenni vágyókat még padok, asztalok és szalonnasütő helyek várják.

Mályvádi őstölgyes – évszázados erdő Gyula közelében

Ha Békés megye egyik legszebb és legnagyobb kiterjedésű erdejébe szeretnénk eljutni, akkor azt a piros jelzésű turistaúton tegyük meg. Ugyanis ezen kelet felé indulva (nyugatra Szanazug található) kb. 11 kilométer megtételét követően érünk a híres Mályvádi őstölgyesbe.

Az 1989-ben védetté nyilvánított terület számos növény és állatritkaságot rejt, de különleges és egyben hátborzongató szépségét az itt haldokló famatuzsálemek látványa jelenti. A folyamatos vízhiány miatt kiszáradó fák pusztulásukat követően visszaporladnak a természet örök körforgásába.

A piroson továbbhaladva Gyulára juthatunk el, s Dénes-major és Gyulavári érintését követően a Fehér-Körös gátján érünk el a várhoz. Ez körülbelül egy plusz 15 kilométeres utat jelent. 

10 kihagyhatatlan látnivaló Gyula városában és környékén:

  • Gyulai vár
  • Várfürdő
  • Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
  • 100 éves cukrászda
  • Erkel Ferenc emlékház
  • Ferences romkert
  • Gyulai Húsipar Történeti Kiállítás
  • Nádi Boldogasszony kegytemplom
  • Gyulavári kastély
  • Szanazug üdülőterület

Még több Gyula környéki túrát itt találsz »»

Szállást keresel Gyulán?

Itt tudsz körülnézni »»


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.