Palócföld egyre több élményt nyújt – kalandozz velünk!

Az elmúlt években számos fejlesztés történt a kerékpáros, valamint turisztikai infrastruktúra területén, ennek következményeként Palócföld térségeiben is egyre nyitottabbak az emberek az egészségtudatos programokra. 

Palócföld egyre több élményt nyújt – kalandozz velünk!

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk projekt keretében fogott össze a két országból három településről három családi vállalkozás és a Palóc Út Egyesület. Céljuk a kerékpáros szolgáltatások fejlesztésével a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, tematikus túrautak bővítése, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti-informatikai rendszer fejlesztése, illetve a Palócföld – Hont – Podpolanie – Hagyományőrző Tematikus Út létrehozása.

Az ideérkező turistáknak számos programlehetőséget is kínálnak a szolgáltatók: aktív pihenést, új élményeket és kalandokat. Legutóbb három szolgáltató tudott fejleszteni.

Naplemente Szilváskőről

Terény

Terény a Palóc Út egyik festői települése. A közel 500 lakosú palóc falu a Cserhát egyik idegenforgalmi központja. Aki a palócokra jellemző házakat keresi, a Nógrád megyei Terényben több mint 100 védett parasztházat talál. A takaros porták  még őrzik az autentikus népi építészeti arculatot. 

Az Árdai Vendégházat, a Csipkemúzeumot és a kávéházat üzemeltető vállalkozók a faluközpontban újabb vonzerőt alakítanak ki. A népi életmód udvart. Itt lehetőség van megismerni a palócság gasztronómiai finomságait. A betérő érdeklődők akár aktívan is részt vehetnek egy-egy étel elkészítésében, ami lehet éppen kenyér vagy laskasütés, esetleg lekvárfőzés. Kézműves kismesterségek bemutató helyszíne is lesz majd az udvar. A program szinte minden eleme a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet, aminek ékköve az elektromos és túrabiciklikkel felszerelt kerékpárkölcsönző és egy mezítlábas ösvény. 

Mátrafüred

A sokak által ismert és kedvelt kiránduló- és klímájában utánozhatatlan Mátrafüreden is van szolgáltató, aki fejleszthetett. A gazdag gyöngyhímzéssel készült helyi viseletről, egyfajta kabátról, a cicáskakusról kapta a nevét, a település egyik vendégháza, a Cicáskakus. A palóc kultúra használati tárgyaival és díszítő elemeivel berendezett szálláshely mind a 9 szobája akadálymentes, és elsősorban az idősek, egészségügyi problémákkal küzdők, illetve a mozgásukban korlátozottak igényeire rendezkedett be. Ezeknek a célcsoportnak a kényelmét szeretnék tovább növelni a most elnyert támogatással is.

A vendégház üzemeltetői akadálymentes, rámpával felszerelt kisbuszt vásárolnak, hogy a Mátrába és a Bükkbe, a közeli városokba, gyógyhelyekre fél-, egynapos programokat tudjanak biztosítani vendégeik számára. Emellett elektromos kerékpárokat is beszereznek, hogy a bringázás élménye a nehezebben mozgók és az idősebb korosztályok számára is elérhető legyen. 

Hrusov

A magyar vállalkozások mellett a szlovák oldalon is fejleszthet egy szolgáltató. A Nagykürtösi járásban található Hrušov községben a fő irányvonal a gazdálkodó életforma és a hagyományőrző falusi turizmus. A pályázat jóvoltából a Hrusov közelében található, ízlésesen és igényesen kialakított „U bylinkárky” vendégház területén különleges tanösvényt hoznak létre.

A 27 természetközeli funkcióval, látnivalóval, élményelemmel tarkított terület nagy vonzerő lesz a jövőben. Ezek közül kiemelkedőek a kedves kis kőházak, amelyekben, a fényérzékeny vendégeket kezelik és a méhészeti termékek felhasználásával egyre népszerűbb apiterápiát is biztosítják. Ahogyan a magyar pályázók esetében, itt is létesül egy elektromos, valamint hegyi kerékpár kölcsönző.

Az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program résztvevőinek mottója: turizmus 0-100 éves korig, pihenő és élménytúra a Palócföld – Hont – Podpol’anie közös tematikus úton. 

Új honlap segíti a közös online kerékpárbérlést és a szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja el az érdeklődőket.

Nyerj 3 napos Palóc Élménytúrát!

A Palóc Út Egyesület legfontosabb feladata a most létrejött fejlesztések értékesítési és marketing támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy nyilvános névadó pályázaton.

Légy te a nyertese a névadó pályázatnak!

Ha van egy jó ötleted a palóc biciklikölcsönző rendszer nevére, akkor pályázz és nyerj egy 3 napos élménytúrát a Palóc Úton.

  • Határidő: 2021. május 21. éjfél
  • A névadópályázat részleteit a husbike oldalán találjátok. 

Szponzorált tartalom.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.