Alpaka Farm és Seholsziget Élménypark Nőtincsen

Nőtincs, a Nógrád megyei község, ahol az erdő mellett alpaka farm épült. Ahol megállt az idő, ahol az állatok családtagok és ahol kicsik és nagyok biztonságban élvezhetik a seholszigeti kalandokat. 

Szőlősi-Papp Orsi beszámolója.

Nőtincs, Nógrád megye

Nőtincs nevének csengése felkeltette az érdeklődésem. Mikor megtudtam, hogy alpaka farmot rejt a térség, nem volt kérdés, hogy ide megyünk kirándulni. A szájhagyomány szerint az itt található dombon állt a nógrádi török basa vára, ahol háremet tartott. A magyar lányok a hajfonataikból kötelet fontak s így ereszkedtek le a kastélyból. Menekülésük közben a fonatokat hátrahagyták, ezért nevezték el a törökök a falut Nőtincsnek. 

Nagy izgalommal vártam, hogy elinduljunk az alpaka foglalkozásra. De mi is az az alpaka? 

Ez a faj egy dél-amerikai teveféle, melynek valószínűleg a legközelebbi rokona a vadon élő vikunya. Sokan összetévesztik az alpakát a lámával. Ha kipróbáljátok ezt a programot, bizton állíthatom, többé nem keveritek össze őket.

Programok a nőtincsi Alpaka Farmon

A foglalkozás kiscsoportos keretek között történik, előre jelentkezés alapján. 3000 Ft / fő a díja, 45 percet vesz igénybe. Az alpaka stresszérzékeny állat, ezért fontos a nyugodt, higgadt közeledés feléjük. Sokszor használják őket terápiás állatoknak is.

Szerintem ebben az évben receptre kellene felírni egy alpakát minden családnak. 

Alpaka Farm és Seholsziget Élménysziget Nőtincsen
Alpakák a nőtincsi farmon

A program avval kezdődik, hogy a fiúkat a karámokba engedik. Itt először vitaminos falatokkal kínálhatjuk őket, közben összebarátkozunk velünk. Elkezdjük simogatni a nyakukat, fejükhöz nem nyúlva. Mindegyik alpaka külön egyéniség, saját szokásokkal. Igénylik a foglalkozást, roppant intelligensek. 

A program legjobb része a száron való vezetés, azaz sétáltatás.

A hám felhelyezése utána minden család egy alpakát vihetett sétára. A mi alpakánk Csoki volt. Csoki egy kicsit rakoncátlan három éves, barna bundájú hím. Kivezettük őket a megszokott legelőjükre s itt sétáltunk velük. Egy-két jó falattal lehetett ösztönözni őket a haladásra. 

A gondozók meséltek a Farmról, az állatok gondozásáról, a gyapjújuk felhasználásairól. A lenyírt bundájukat eladják. Nagyon jó a hőtartásuk, és nem szúrnak, ezért ruházati kellékek készülnek belőlük leginkább. A gyapjúból kinyert keratin anyagot pedig a szépségiparban hasznosítják. Kézzel készítenek szappant belőle, mely jót tesz a bőrnek és a hajnak egyaránt. Az eljárás során a jószág semmilyen fájdalmat nem szenved. A bundájukat rendszeresen szükséges nyírni. Minden alpakának saját szappanja van, melyhez illatot is társítanak. A Csoki alpaka szappan természetesen csoki illatú.

Alpaka Farm és Seholsziget Élménysziget Nőtincsen
Alpaka Farm

Seholsziget Élménypark

A farm mellett Élménypark található, további állatokkal, kisvonattal, kézműves kuckókkal. Nyaranta igazi indiánsátorban lehet táborozni a csillagok alatt.

Alpaka Farm és Seholsziget Élménypark két rejtett gyöngyszem az országban. Javaslom, hogy tapasztaljátok meg! Kérjetek időpontot, szeressétek és tiszteljétek az állatokat. 

Szállást keresel a közelben?

Itt tudsz nézelődni »»

Látnivalók a közelben

A park után a közeli tóhoz sétáltunk el. A Lókos-patak völgyében alakították ki negyven hektáron ezt a mesterséges tavat. Lehet horgászni (engedéllyel), csónakázni, kajakozni vagy csak a partján ülni, nézni a vizet s élvezni az életet. Akik biciklivel érkeznek, körbe is tudják tekerni. 

Alpaka Farm és Seholsziget Élménysziget Nőtincsen
Tó a Lókos-patak völgyében

A tó után elbúcsúztunk Nőtincstől, s Nógrád felé indultunk tovább. 8,5 km-re van ide a Nógrádi várrom. A megye innen kapta a nevét. A rom teljesen ingyenesen látogatható. Lábánál le lehet tenni az autót s egy könnyebb sétával lehet felérni a szintjére, ahol a romok között sétálva élvezhetjük a szabad levegőt. Ő a megye legrégibb vára, a X. században épült. Pazar a kilátás a várból a börzsönyi hegységre.

Nógrádi várrom

Egy nap alatt is mennyi élményben lehet részünk! Az állatok és a természet mindig felüdülést nyújt. Nőtincsnek pedig nem csak neve különleges, hanem falusi turizmusa is. 


Szerző: Szőlősi-Papp Orsi (Utazz, Élj, Szeress blogfacebook oldal)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.