Szombati Orsi (Traveladdict) kedvenc magyarországi csodahelyei

traveladdict

2015-ben egy életmentő műtét után, terápiás jelleggel kezdte el a világjárást Szombati Orsolya, a Traveladdict oldal szerzője. Az elmúlt években járt többek között az Azori-szigeteken, Mexikóban, a Maldív-szigeteken, Srí Lankán és Borneón is, most pedig legkedvesebb magyarországi csodahelyéről, Bükkszentkeresztről mesél nekünk.

Szombati Orsi (Traveladdict) kedvenc magyarországi csodahelyei

Van-e kedvenced a belföldi csodahelyek között? 

Bükkszentkereszt nagyon közel áll a szívemhez. Ez Magyarország harmadik legmagasabban fekvő települése, amely kivételesen tiszta levegőjénél és gazdag túraútvonalainál fogva régóta a természetjárók paradicsoma. A település évente visszatérő eseményei közé tartozik a gomba-és gyógynövény fesztivál. Ekkor Bükkszentkereszt megtelik élettel és az utcák rögtönzött kóstolóműhellyé alakulnak át.

Nemcsak nyáron, hanem télen is érdemes felkeresni a falut, hiszen itt akkor is fehér a táj, amikor máshol már rég elolvadt a hó. Ráadásul ha szerencsénk van, lovasszánnal is utazhatunk ilyenkor. 

Szombati Orsi (Traveladdict) kedvenc magyarországi csodahelyei
„Bükkszentkereszt nagyon közel áll a szívemhez”

Mikor jártál itt először?

10 évvel jártam itt először és azóta is minden évszakban visszatérő vendég vagyok. Legyen szó akár erdei gombák gyűjtéséről, házi készítésű csipkebogyólekvárról, vagy szárított gyógynövényteákról, innen sosem térek haza üres kézzel.

Milyen emlékeid, élményeid fűződnek ehhez a helyhez?

Elsősorban az erdő adta kincsek azok, amelyekhez a legszebb emlékeim fűződnek. Főleg az őszi időszakban varázslatos az erdő, amikor az avarban felbukkannak a gombák, amelyeket jól ismerek és biztonsággal meg tudom állapítani, ehetőek-e vagy sem. Erről egy kedvcsináló videót is készítettem:

Miért ajánlanád másoknak is, hogy felkeressék?

Elsősorban azoknak ajánlom a települést, akik a város zaja után csendre és feltöltődésre vágynak meghitt, falusi környezetben. Kihagyhatatlan program Bükkszentkereszten az erdő mélyén lévő Boldogasszony kövek felkeresésre, amelyeknek gyógyító erőt tulajdonítanak.

Traveladdict
Boldogasszony kövek, Bükkszentkereszt

Itt lakik a településen az ország füvesembere, Gyuri bácsi is, aki gyógynövénykertjével és bemutatóival szintén a látogatók kedvence lett az évek során. Szép idő esetén érdemes felmenni a Kis-Dél hegyen lévő kilátóba, ahonnan egészen a Tátra vonulatáig ellátni, vagy libegőzhetünk is egyet a hegyen, amit pár éve nyitottak meg a nagyközönség számára. 

Van-e a közelben olyan látnivaló, amit ajánlasz?

Bükkszentkereszttől pár kilométerre található Lillafüred, amely erdei kisvasútjáról, vízeséséről, kastélyáról és a gyönyörű Hámori-taváról egyaránt híres. Nyáron színes csónakokkal suhanhatunk a zöld tó vizén, vagy pedig elsétálhatunk Alsóhámor felé is, ahol a Szinva-patak völgyében egy csodás barokk épületben egy kohászati múzeum is helyet kapott.

A nap végén térjünk be egy finom vacsorára a Malom-csárdába, vagy pedig sétáljunk el a közeli pisztrángoshoz, ahol garantáltan friss fogáshoz jutunk, amit utána saját szánk íze szerint akár otthon is készre süthetünk. 

Fotók: Szombati Orsolya – Traveladdict

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.