Lehet-e túrázni, kirándulni járvány idején?

kirándulni járvány idején

Végre itt a tavasz, közeleg a húsvéti hosszú hétvége és természetes, hogy egyre többen vágyunk a természetbe, a friss levegőre. Sajnos a koronavírus gyors terjedése miatt idén áprilisban nem utazhatunk és túrázhatunk úgy, ahogy eddig megszoktuk. De vajon lehet-e kirándulni a járvány idején? Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt.

Lehet-e kirándulni járvány idején?

A rövid válasz: igen. A hosszabb válasz ennél jóval árnyaltabb és a lényege, hogy csak felelősségteljesen, a szabályokat betartva érdemes természetet járni.

Az erdők látogatása a mai napon (2020. április 4.) nem tiltott, így a turistautak, parkerdők, erdei tanösvények – amíg Magyarország Kormánya másként nem rendelkezik – továbbra is látogathatóak. Az április 11-ig érvényes rendelet értelmében „kirándulni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva lehet.”

Kijárási korlátozások 2020. március 28. – április 11. között

  • Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.
  • Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.
  • A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.
  • A most hozott szabályokat a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Lehet-e kirándulni járvány idején?
Gemenci erdő (fotó: Tasi Zsolt)

Hol kiránduljunk járvány idején?

A fentiek alapján tehát kimehetünk a szabadba:

  • biciklizni,
  • futni,
  • sétálni,
  • kirándulni,
  • kutyát sétáltatni.

Aki teheti, kerülje a turisztikailag frekventált kirándulóhelyeket, Budapest közelében a Normafa, a János-hegy, a Margitsziget, a Városliget, a Hűvösvölgy, a Hármashatár-hegy olyan zónák, ahol biztos, hogy sok más emberrel találkozunk. Ugyanez érvényes a kilátókra és egyéb látnivalókra is.

Célszerű olyan helyeket választani (pl. erdei ösvényeket, túraútvonalakat), ahol garantáltan nem találkozhatunk tömegekkel és ezzel minimálisra csökken a fertőzés veszélye.

Innen is lehet inspirálódni: A Budai-hegység legszebb túraútvonalai Solymártól a Hűvösvölgyig

A Budai-hegység legszebb túraútvonalai Solymártól a Hűvösvölgyig
Kálvária-hegy

FONTOS! Tűzgyújtási tilalom 7 megyében

Erdei piknikre, bográcsozásra sem alkalmas most az idő, a fokozott erdőtűz kockázat miatt 7 megyében lép életbe április 3-tól a tűzgyújtási tilalom. Ezen időszakban tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A tilalom az alábbi megyékben érvényes:

  • Bács-Kiskun
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Heves
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg

Aki a túrázás helyett inkább a sétát választja, akár a lakóhelye környezetében, távol az emberektől, szintén megteheti! Egyrészt a légszennyezés csökkenésével jóval tisztább a levegő a nagyobb városokban is, másrészt ez egy remek alkalom arra, hogy felfedezzük és értékeljük közvetlen környezetünk csodahelyeit is.

Aki teheti, maradjon otthon

Bár a kormány rendelkezései jelenleg nem tiltják a kirándulást, a kiemelt kérés mégis az, hogy aki teheti, maradjon otthon. Ugye nem nagy áldozat a néhány hetes „szobafogság”, ha a cél az, hogy minél hamarabb tudjunk kirándulni, a családtagokkal, barátokkal találkozni, túrázni és újabb csodahelyeket felfedezni? Ha ma otthon maradunk, nyárra mindez valóssággá válhat.

Imádok utazni! Mit csináljak az önkéntes karantén alatt?

Néhány tipp, hogy hasznosan teljen az idő a járvány idején is:

  • fotók rendszerezése a telefonon, számítógépen, albumokban – ha eddig halogattad a képek rendezését, itt az alkalom, hogy nekiláss!
  • bakancslista készítése azokról a helyekről, amelyeket először fogsz felkeresni a járvány után – a mi bakancslistáink a Balaton-felvidékről, a Dunakanyarról, tavaszi csodahelyekről itt elérhetők
  • korábbi élmények, fotók megosztása másokkal a Csodahelyek Magyarországon csoportban
  • stílusos vendégházak nézegetése, szállásfoglalás későbbi időpontra
  • nosztalgiázás családtagokkal, barátokkal: idézzétek fel a közös élményeket és nosztalgiázzatok a régi képeken, nevessetek a vicces sztorikon!

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.