Szamos-bazár – A kanyon, amelyet sziklaóriások és vízesések ölelnek körbe

Szamos-bazár

„Ne tessék visszariadni a névtől, ez olyan bazár, ahol nem zsarolnak meg senkit, itt nem árulnak semmit pénzért, mindent ingyen élvezünk…” -így vélekedett a magyar turizmus atyja, Czárán Gyula, amikor a Meleg-Szamos forrásvidékét megpillantotta. A folyó környéke egy buja növényzettel gazdagon benőtt, hatalmas sziklákkal és vízesésekkel díszített terület. A Szamos-bazár néven elhíresült kanyon a turisták egyik kedvenc célpontja, ahova igencsak kalandos módon lehet bejutni.

Szamos-Bazár – A Meleg-Szamos forrásvidékének kanyonja

Ahol a Kis-Szamos ered

A Szamos a Tisza bal oldali mellékfolyója, magyarországi szakasza mintegy 52 kilométer. A Meleg-Szamos vagy más néven Kis-Szamos a romániai Bihar-hegység keleti lejtőjén, a Vlegyásza déli oldalán ered, majd az Aragyásza– és a Feredő-patakkal egyesülvén alkot folyót.

A Szamos-bazárt bejáró szoros a folyó legfestőibb szakasza, ahol a folyó méretes sziklafalak között kanyarog egy szűk völgyben. Ezt a környéket egykoron Czárán Gyula tárta fel, és ő adta a tájnak a mai magyar nevét.

Egy rejtőzködő világ: Szamos-bazár

A Szamos-bazár a Belényes feletti Bihar-hegységben található Varasó-havas lábánál fekszik. Autóval Varasó-házig jó minőségű aszfaltúton tudunk eljutni, de innen még kb. 2 kilométer gyaloglás után érjük el a látványosság bejáratát.

A bazár bejárata egy 15 m magas és 7 m széles hatalmas száj formájú nyílás, ahol több környékbeli patak is a mélybe veszik.

Szamos-bazár
Parkoló a bazárnál

A gigászi képződmény egyetlen hatalmas járatból áll, ahol több terem is egybeér. A barlang természetes, romantikus félhomályát a beszakadt töbrök adják, de bejárását láncok, falétrák és hidak könnyítik meg. Miután átküzdöttük magunkat az egyszerre szörnyű és csodálatos világon, akkor az Aragyásza-tisztásra juthatunk.

Itt található a dzsungel hangulatú Fortuna-liget, ahol egy vízesés is csobog, amelyet érdemes közelebbről is megcsodálni. A tisztáson folyik össze az Aragyásza-patak a Feredő-patakkal, amely innentől már Meleg-Szamos néven fut tovább.

Szamos-bazár körtúrák

A barlangból kiérve két körtúra közül is választhatunk, az egyiken a barlang kikerülésével újra a bejárat kapujához juthatunk. Ehhez a kijárat mellett jobbra található láncokon kell felmászni, és több kisebb-nagyobb beszakadt dolina megkerülése után érkezünk vissza a kiindulóponthoz.

Ha nagyobb túrát szeretnénk tenni, akkor a Meleg-Szamos-körutat válaszuk, amely egy 8 kilométer hosszú, nagy szintkülönbséges túraútvonal.

Ha a piros körrel jelzett útra voksoltunk, akkor olyan látnivalókban lesz részünk, mint a fenséges Moloch–vízesés, a hátborzongató hangulatú Belcazar-palota, a gigantikus méretű Baál-tornya, a Cukorvár pazar kilátója és a mélybe révedő Belvedere sziklaerkély.

Elmerülnél Európa csodahelyeiben?

Ha nemcsak a legszebb hazai csodahelyekre vagy kíváncsi, hanem örömmel szemezgetnél az európai csodahelyek színes kínálatából is, nézelődj az alábbi Csodahelyek.hu felületeken:


Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.