Madarasi Hargita, a székelyek Szent Hegye

Madarasi Hargita

A Madarasi Hargita a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa, ahonnan a környék egyik legszebb panorámája nyílik. Nemcsak a csodás kilátás miatt érdemes feljönni ide, hanem a tetőn szétszórtan felállított temérdek kereszt és kopjafa miatt is.

Madarasi Hargita, Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa

A Központi-Hargitában találhatóak a hegység legmagasabb csúcsai, ezek közül mind magasságával, mind látnivalóival kiemelkedik az 1801 méteres Madarasi Hargita. A magaslat az itteni természeti értékek miatt az évek múlásával a Hargita-hegység leglátogatottabb hegycsúcsává vált.

Az egykori rétegvulkáni kráter peremének északi maradványának tetejéről tiszta időben a Hargita-fennsíkra, a Libán-tetőre, a Görgényi havasokra, a Gyergyói havasokra és a Hagymás-hegységre lehet rálátni.

A hegy északnyugati oldalában, 1650 méteren található a Madarasi-Hargita menedékház, amelyet a magyar kormány támogatásával 1941-ben építettek meg.

A székelyek Szent Hegye

A csodás panorámával rendelkező „nagy” csúcsra felérve egy nem mindennapi kereszterdő fogad, a fából faragott feszületek, szobrok és sámánoszlopok mellett kisebb és nagyobb kőrakások is láthatóak itt.

A temérdek magyarságot jelképező emlékmű miatt nevezik a székelyek Szent Hegynek a Madarasi Hargitát.

Az itteni szobrok közül kiemelkedik egy bástya tetején álló Turul madár, amelyet 2014 Pünkösdjén Szarvas városa adományozott a határon túli magyaroknak.

A madáralak egyébként a szarvasi I. világháborús emlékművet díszítő sas szobor hű mása, amelyet az erdélyi származású Székely Károly készített még 1927-ben. A hargitai emlékmű az anyaországi és az erdélyi magyarok közötti szoros kapcsolatot szimbolizálja.

Madarasi Hargita

Madarasi Hargita megközelítése

A Madarasi Hargita menedékház mellett parkoló és több pihenőhely is található, ezek megközelítésére az Ivómezejéről induló jó minőségű erdei út a legalkalmasabb. Innen a hegytetőre átlagos, nem megterhelő tempóban kb. 40 perces sétával lehet feljutni.

A menedékház mellől egy szép fenyvesekkel szegélyezett ösvény vezet a hargitai nyeregbe, ahol már belekóstolhatunk az itteni mesés panorámába. A tisztás szélén kettéágazik az út, ha bal kéz felé indulunk, akkor a Hargita csúcsára jutunk.

Csak egy fenyőkkel és boróka cserjével tarkított lankás, sziklás emelkedőt kell leküzdenünk, hogy a székelyek Szent Hegyére juthassunk.

Elmerülnél Európa csodahelyeiben?

Ha nemcsak a legszebb hazai csodahelyekre vagy kíváncsi, hanem örömmel szemezgetnél az európai csodahelyek színes kínálatából is, nézelődj az alábbi Csodahelyek.hu felületeken:

Madarasi Hargita

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.