Tanösvények és látnivalók Bugac környékén

Bugacon található hazánk egyik legismertebb pusztája, amely napjainkban is hangos az őshonos magyar háziállatoktól, sőt az ostorok is csattognak még itt egy-egy hagyományőrző rendezvényen. Bugac-pusztán ugyan nincs végeláthatatlan látómező, mint a Hortobágyon, de megbújik itt sokszínű és páratlan élővilág. Ha szeretnénk megismerkedni a régi idők háziállattartásával és az itt fellelhető természeti kincsekkel, akkor tökéletes választás a Karikás Csárdától induló sétaút és a hozzá kapcsolódó Boróka tanösvény.

Karikás Csárda, a puszta kapuja

A Bács-Kiskun megye szívében húzódó Bugac-pusztát a Karikás Csárda felől lehet legkönnyebben megközelíteni, amelyhez egy bekötőút vezet az 5407-es útról. A parkolóval is rendelkező vendéglátóhely arról híres, hogy különös figyelmet fordít a magyar konyha megőrzésére, ezért olyan ételekkel várja vendégeit, amelyek itteni őshonos állatokból készülnek. A csárda szomszédságában található még egy ajándékbolt és a helyi tourinform iroda, ahol jegyet lehet váltani a Pásztormúzeum megtekintéséhez.

A pusztai sétát a csárdánál kezdjük el, és a piros keresztjelzés fog bennünket kísérni a túra nagyobb részében. Az első utunkba akadó látnivaló a nyílegyenes, széles földúton egy keresztény zarándokhely, amelyet 2006-ban Bugac önkormányzata létesített, és az egykori vallásos pásztori életnek állít emléket.

Szabadtéri bemutatóhely és Pásztormúzeum

A zarándokhelytől tovább indulva az igazi bugaci puszta szívében járunk majd, ezt a hangulatot pedig kihangsúlyozza a turistaút közelében álló szabadtéri bemutatóhely. Itt a gémeskúton kívül a pásztorok nádból készült építményei kerültek kiállításra, ezekről egy információs tábla mesél nekünk. Tovább indulva egy kisebb kerek, nádfedeles épület lesz majd látható, ahol a Kiskunsági Nemzeti Park rendezett be egy kisebb tárlatot.

S miután elhagytuk a bemutatóhelyet, megjelenik a látómezőben a szárazmalmokat idéző épület, a Pásztormúzeum. Maga az épület egy óriás tölgyekkel körülvett parkban áll, és ez az „oázis” pedig elegánsan simul a bugaci puszta látványába. Az 1975-ben épült rotundában a nomád pásztorélet hagyományos eszközeit állították ki, amelyeket a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum adott kölcsön. Az épületet és a szomszédos tanyát egy aprónép számára kialakított kis tanösvény járja körbe. A Sáskajárás sétaút játékos térképe elkérhető a múzeumban, amelynek hátoldalán az állomásokhoz tartozó feladatok is találhatóak.

TIPP: A Pásztormúzeum közelében lehetőség van az őshonos állatok megismerésére, valamint részt vehetünk egy Pusztaprogramon is. A csikós bemutatókra június, július és augusztus hónapokban minden nap 10:30-tól, melyre jegyet váltani a Karikás Csárda bejáratánál található „Információ” pultnál lehet.

Tanösvények és látnivalók Bugac környékén
Csikósbemutató Bugacpusztán (fotó: Csodahelyek.hu)

A régi és az új Boróka tanösvény

Utunk a továbbiakban egy erdőbe vezet, ahova belépve Bugac egy különleges tanösvényének táblájára akadunk rá, amely a Boróka tanösvény új „szárnyát” mutatja be. Az eredeti tanösvény annak idején még a Hittanyától a Pásztormúzeumig vezetett, de az információs táblái mára már sajnos megkoptak. A sétaút a kisvasút történelmébe, a homoki erdők és rétek növényvilágába, valamit a legelőn élő állatok mindennapjaiba engedett betekintést. Pár év elteltével aztán a Kiskunsági Nemzeti Park úgy döntött, hogy a tanösvényt kibővíti egy új, jobban átgondolt szakasszal.

A területen egyébként igazi tanösvény „Kánaán” van, mert a Madarak és Fák útja is ezen a részen halad. Az erdőben sétálva nem csak a fás szárú növényekkel ismerkedhetünk meg, hanem a madárvédelem egyik fontos eszközévé, a mesterséges odúkkal is. A tanösvényen nyugati irányba induljunk el először, amely bevezet a környék leghátborzongatóbb részére, a leégett „Ősborókás” területére. Sajnos 2012-ben egy gyújtogatás miatt a nemzeti park egyik legszebb borókása a tűz martalékává vált. Napjainkban már csak az üszkös fatörzsek maradtak „emlékeztetőnek” az egykori különleges erdőből.

Egy ártéri erdőhöz hasonló árnyasba vezet tovább az utunk, ahol a fák helyébe egy idő után cserjék lépnek, és a bokrokkal szegélyezett sétautat járva rögtön eszünkbe jut, hogy miért is kapta a nevét a tanösvény. A borókás szegélyzóna sajnos csak egy rövid ideig mutatja meg nekünk, hogy milyen is lehetett a leégett ősborókás eredetileg. 

Hittanyától már visszafelé

A napjainkban egyházi épületként működő Hittanyát elérve a turistaút balra fordul, majd elindulunk visszafelé. A tornácos épület, amely mellett elhaladunk, egykoron a Lenin Termelőszövetkezet volt. Néhány évvel ezelőtt a katolikus egyház kezébe került a tanya, és azóta ad otthont a bugaci lelkigyakorlatos tábornak.

Ezen a szakaszon egy kisvasút egykori sínpárja mellett haladunk, amelyen 2009-ben szűnt meg a vasúti forgalom, a szerelvények és a pálya műszaki állapotának leromlása miatt. Amíg a piros körtúrának a jelzéseit meg nem leljük, addig gyönyörködhetünk még az itteni pusztai romantikában. A Határhalomtól induló irányított körrel jelzett turistaút fog bennünket visszavezetni a túránk kiindulópontjára, azaz a Karikás Csárdához.

Tanösvények és látnivalók Bugac környékén
Hittanya

Szállást keresel a környéken?

Itt érdemes körülnézni »»

A Kiskunsági túra útvonala:

Karikás Csárda – Bugaci puszta – Pásztormúzeum – leégett ősborókás – Boróka tanösvény – Hittanya – Határhalom – Karikás Csárda

Táv: 9,5 km


A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotók: Tasi Zsolt

A szerző további írásai a www.azalfoldtegedisvar.hu oldalon olvashatók.

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.