Kassay Tamás (Spabook) kedvenc magyarországi csodahelyei

Kassay Tamás, a spabook.net tulajdonosa és szerzője igazi szakértőnek számít a termálfürdők, spa központok és wellnesshotelek világában. 47 országban járt, mégis igazi lokálpatriótának vallja magát, aki a pesterzsébeti fürdőben, a csopaki strandon vagy a Bükk kis falvaiban is megtalálja a szépséget. Tamást most kedvenc hazai csodahelyeiről faggatjuk, miközben életének több fontos állomására is fény derül.

Mi a kedvenc magyarországi csodahelyed?

Több is van. Könnyen beleszeretek egy-egy helybe, ha meglátom benne azt a csodát, ami számomra csodás és élményteli. Sorrendet nem tudnék állítani, de meghökkentő lesz néhány hely, mert kilóg a közvélekedésből. 

Kassay Tamás (Spabook) kedvenc magyarországi csodahelyei
Kassay Tamás, a Spabook szerzője

Kezdjük talán a lakóhelyemmel! Csepeli lokálpatrióta vagyok, annak ellenére, vagy talán éppen azért, mert 47 országban jártam. Amíg nem láttam többet a világból, áthatott engem is annak az érzése, ami sok helyről jön és óhatatlanul van azért valóságalapja, hogy máshol jobb, a szomszéd fűje mindig zöldebb, de minél több helyen járok a világban, annál erősebben érzem, hogy Budapesten élni elképesztően csodálatos lehetőség. Ezen belül Csepel az, ami a soroksári avagy csepeli Kis-Duna parttal és a környező kertvárossal napi szinten fel tud engem tölteni. Nyári estéken kimegyek fél órát bringázni és a világ minden dolga teljesen a helyére kerül. 

Kassay Tamás (Spabook) kedvenc magyarországi csodahelyei
Kajakkal a Kis-Dunán

Na de mit csinálhat itt, aki nem itt lakik? Őszintén azt gondolom, hogy Budapest és egész Pest megye leghangulatosabb, legkompaktabb és legtutibb sétáló – kiránduló helye a Kis-Duna part, ahonnan könnyen át lehet aztán menni Pesterzsébetre a Jódos-sós Fürdőbe, ami meg aztán a másik kuriózum. Van itt a parton kalózhajós hipermenő játszótér, gördeszka park, bmw park, street workout zóna a fiatal suhancoknak és lelkes nagyszülőknek. Egy kőhajításnyival odébb pedig a családok és párok kedvencei a hattyúk, kacsák, szárcsák családostul, sőt akadnak teknősök is, de nincs sült hekk. Szerintem addig jó, nem lenne az őshonos.

Mályi-tó

Messzebbre tekintve Borsod megye, azon belül a Mályi-tó és a Bükk falvai, mint Bükkszentkereszt, Répáshuta, Szentlélek, Bánkút mind-mind nagyon közel állnak a szívemhez.

Szentlélek… Hát hogy lehet bárminek, pláne egy településnek ennyire gyönyörű neve?!

Apropó, Balaton. Kevesen tudják, de az említett helységek közelében, Szilvásváradtól nyugatra van egy Balaton nevű falu is. De persze a tavat is szeretem, ott Csopak strandja, illetve Sóstónál a szabadstrand a két kedvenc pontom fürdőzéshez.

Mikor jártál utoljára a Bükkben?

A nagyszüleim Miskolcon éltek, ezért gyerekkorom óta gyakran jártunk arra családostul. Volt lehetőségem bejárni a környéket és azóta is visszajárok, minden nyáron több alkalommal megfordulok arrafelé. Lillafüred, Alsó- és Felsőhámor maga a csoda, abszolút világklasszis helyek, különösen, hogy most a függőkertet felújították. Szintén nem telhet el úgy év, hogy legalább egyszer ne menjek el a Barlangfürdőbe Miskolctapolcán. Minden külföldi vendégemnek szoktam ajánlani, hogy üljön fel egy InterCity-re és tegyen oda egy napi túrát Budapestről, nem fogja megbánni.

Milyen emlékek, élményeid fűződnek ehhez a helyhez?

Amellett, hogy Bánkúton tanultam meg síelni, két éve fogtam magam és a Mályi-tó partjától felbicikliztem Répáshutáig, aztán onnantól csak tekeregtem, amerre épp kedvem tartotta. 

Pár éve adták át a Diósgyőri vár tőszomszédságában a Lovagi tornák tere nevű élménykomplexumot. Valami döbbenetesen jó koncerthelyszín, ott voltam a megnyitó koncerten, sosem felejtem el a látványt háttérben a várral.

Mályiban volt egy útszéli étterem meglepően jó kajákkal, rendszeresen jártam oda, leginkább a gyümölcslevesük miatt. Legjobb volt az országban, sajnos a hely profilt váltott. Van viszont helyette Edelényben egy étterem, a Templomkerti Kisvendéglő, na ott majdnem olyan, szóval mostantól nálam ők az aranyérmesek ebben a műfajban.

Kassay Tamás (Spabook) kedvenc magyarországi csodahelyei
Koncert a Diósgyőri várban

Van-e a közelben még olyan látnivaló, amit ajánlasz?

Említettem Edelényt, amit nem csak a gyümölcsleves miatt érdemes meglátogatni, hanem azért is, mert csodálatosan felújították a helybéli kastélyt. Atyaég, az az épület – ha máshol lenne – nagyon népszerű lenne! Mindenképpen érdemes felvenni a látnivalók listájára a L’Huillier-Coburg kastélyt.

Ha pedig már ezen a vidéken jár az ember, akkor szintén ajánlom a Tiszaújvárosi strandot, mert kifejezetten jó vize van, jók az élményelemek, egyszerűen remek hely az is.

Ami pedig a megyeszékhelyt illeti, Miskolc belvárosa a Szinva-patakra épített Szinva-terasszal, a sok sétálóutcával, a Deszkatemplommal, az Avasi kilátóval és pincesorral, a másik középkori templommal és országunk első Kőszínházával olyan szellemi és kulturális gyökerekkel rendelkezik, aminek az energiái nehezen megfoghatók, de egy kis nyitott figyelemmel már jól érzékelhetők. Nem véletlenül itt tartják a már nemzetközi hírű Cinefest filmfesztivált, a Bartók Plusz Opera fesztivált és számtalan másik, kultúrára építő fesztivált.

Miért ajánlanád másoknak, hogy felkeressék ezt a környéket? 

Amiket eddig meséltem, talán már elindítottak mindenkiben valami vágyat, hogy felfedezze, vagy újra meglátogassa ezeket a helyeket. Azt gondolom, hogy Borsod megye amellett, hogy sok nehézséggel kell megküzdenie, az ország talán leggazdagabb vidéke a természeti látnivalókat illetően. Titkon hiszek abban, hogy eljön az a nap, amikor menő lesz, és amikor Borsod olyan lesz Magyarországnak, mint egy kis mini Svájc. Az adottságai megvannak hozzá, de a társadalomnak rengeteg feladata van, hogy felismerje és méltó helyére segítse ezt az országrészt.

Mi annyit tudunk tenni, hogy minél többször meglátogatjuk, igénybe vesszük a szolgáltatásait és elvisszük másokhoz a jó hírét.


Fotók: Kassay Tamás / spabook.net

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.