Harmincz Rita (A sárga ruhás lány) kedvenc magyarországi csodahelyei

Harmincz Rita (A sárga ruhás lány) kedvenc magyarországi csodahelyei

Igazi Indonézia-szakértőnek számít Harmincz Rita hivatásos utazó, akit blogja után sokan a Sárga ruhás lány néven ismernek. Eddig két könyve jelent meg Hogyan letten világutazó?, illetve Bali címmel, emellett Indonéziában dokumentumfilm-sorozatot is készített harmadmagával. Rita családjával jelenleg is Balin lenne, ha nem szólt volna közbe a világjárvány, így most Magyarországon értük utol és faggattuk ki kedvenc belföldi helyeiről.

Mi a kedvenc magyarországi csodahelyed?

Egyértelműen a Dunakanyartól Nagybörzsönyig tartó régió. Itt születtem a környéken, itt nőttem fel, gyermekkoromban nagyon sokat kirándultunk a térségben. Gyönyörű erdők, vadállatok, erdei kisvasút, Duna-part, Ipoly-part, barlangok, kilátók, egyszóval kimeríthetetlen természeti látnivalókkal teli környék ez Magyarországon. 

Mikor jártál ott utoljára?

Most is itt vagyok. Itt töltöm a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozási időszakot.

Harmincz Rita (A sárga ruhás lány) kedvenc magyarországi csodahelyei
Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője

Milyen emlékeid fűződnek ehhez a helyhez?

Az általános iskolában minden évben elmentünk közösen kirándulni a Nagy-Gallára, a közelben lévő legmagasabb hegyre (kb. 500 m magas). Az egész iskola együtt. Ott játékok voltak, megettük a szendvicseinket, szuper egész napos program volt. Nagyobb családi rendezvényeket is szoktunk tartani a közeli erdő szélén a természetben, ahol borospincék vannak.

Rengeteget bicikliztem a környéken tinédzserkoromban és összejártunk a környező falvak fiataljaival. Bárhogy is volt, a közeli természeti kincsek majdnem mindig a programunk részét képezték, én ebben nőttem fel. Nagymaroson a kompnál található az ország egyik legízletesebb lángosa, aminek elfogyasztási élményéhez a látvány is nagyban hozzáad, hiszen szemben a visegrádi várat látod.

Harmincz Rita (A sárga ruhás lány) kedvenc magyarországi csodahelyei
Nagymaros

Miért ajánlanád másoknak, hogy felkeressék ezt a vidéket?

Csodálatos túraútvonalak vannak a környéken. Nagymaros és Zebegény között, vagy Letkés és Márianosztra között vagy Nagybörzsönyből indulva is több irányba. A Duna-part már önmagában gyönyörű, de nyáron kiépített strand is van pl. Nagymaroson, vagy a Duna-menti bicikliútvonal is elképesztő, vagy motorcsónakot is lehet bérelni, kajakozni. 

Van-e a közelben olyan látnivaló, amit ajánlasz? 

Nagybörzsönyben kötelező látnivaló az Árpád-kori Szent István templom, Magyarország egyik legrégebbi temploma. Szintén Nagybörzsönyből indul az erdei kisvasút egészen Szobig, Nagyirtáspusztán keresztül. Letkésen pedig -ahol én is felnőttem-, átmehetünk Szlovákiában az Ipoly túloldalára, ahol szintén gyönyörű a táj. Most a repceföldek, vagy később a napraforgómezők sárgállanak. Innen vissza lehet jönni magyar területre a Mária Valéria-hídon át Párkányból Esztergomba. Így nemcsak a tájat lehet útközben csodálni, de még a kompjegyet is meg lehet spórolni.

Fotók: www.abelkrulik.com, Harmincz Rita (A sárga ruhás lány)

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.