20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar legszebb részein

Dunakanyar bakancslista

Ma, amikor a divatos hangzású „bakancslisták” írásának korát éljük, elképzelhetetlen, hogy ne készüljön egy Dunakanyar Bakancslista, amely a térség legszebb látnivalóinak, természeti kincseinek, kulináris élményeinek és hangulatos programjainak esszenciáját tartalmazza. A listának sosincs vége, ahogyan az élményeknek sem. Mutatjuk, melyik az a 20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar területén, ami garantáltan mosolyt csal minden korosztály arcára! 

Prédikálószék – Élvezd a lenyűgöző dunai panorámát! 

A Prédikálószék olyan dunai panorámával ajándékoz meg minket, hogy a fárasztó, több órás gyaloglást meg sem érezzük majd a 639 méter magasan álló, 12 méter magas kilátó tetején állva.

A lábunk alatt fekszik Nagymaros, Visegrád és Dömös, de a Börzsönyről, és a Naszályról sem lehet innen rossz fotót készíteni. A hegytetőn elhelyezett webkamerának köszönhetően pedig éjjel-nappal gyönyörködhetünk a tájban. 

csodahelyek Magyarország
Csodahelyek Magyarországon

Élmények a Julianus-kilátó környékén 

A Törökmezői tanösvényt végigjárva a Hegyes-tető kilátójához, vagyis a Julianus-kilátóhoz érkezünk. Az építmény lábánál megpihenhetünk a kihelyezett padoknál és asztaloknál, a kilátó tetejére felkapaszkodva pedig olyan elképesztő kilátás tárul elénk, amely télen-nyáron bakancslistás hellyé varázsolja a környéket.

Általános iskolás korú, vagy nagyobb gyerekekkel, és kutyával is bátran útnak indulhatunk, a terület Zebegényből és Nagymarosról is megközelíthető. 

A dömösi prépostság bámulatos altemploma

A Dunakanyar nagyon népszerű volt az Árpád-házi királyok körében, akik szívesen tartózkodtak a dömösi palotában is. A hajdani kastélynak, és a prépostságnak már csak a maradványaival találkozhatunk, de a bámulatosan szép altemplom fennmaradt.

Bár a dömösi prépostság csak vezetett látogatás keretében tekinthető meg, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön fel egy olyan bakancslistára, amelyen a Dunakanyar legkülönlegesebb helyei szerepelnek.

Hangulatos kikapcsolódás Szentendre belvárosában

A festők városának bájos macskaköves utcáin minden évszakban nagy élmény sétálni. A szabadtéri koncerteknek, és színházi előadásoknak, illetve fesztiváloknak köszönhetően számos értékes programon vehetünk részt Szentendre belvárosában.

A Templomdombon álldogálva megismerhetjük a történelmi belváros piros tetős házait, a szervezett történelmi sétákon pedig beleshetünk Szentendre kulisszái mögé. 

Mesél a történelem! – Kirándulás Esztergomban

Egy esztergomi kikapcsolódás során megismerhetjük a város történelmi értékeit, miközben a Duna-parthoz mindvégig közel maradunk. Akár kirándulóhajóval is érkezhetünk a városba, hogy még színesebbé tegyük a programot! 

Esztergomi vár vonattal
fotó: Kristóf Eszter

Az olyan „kötelező látnivalók” mellett, mint a Vármúzeum, a Bazilika, és a Széchenyi tér, érdemes átsétálni Párkányba a Mária Valéria hídon, vagy akár felfedezni Babits Mihály és Török Sophie egykori nyaralóját.

A Babits Emlékházban található „autogramfalon” megkereshetjük Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Szabó Lőrinc, Radnóti és Móricz aláírását is! 

Városnézés Visegrádon, az élő középkor városában

Visegrád városát sosem lehet megunni, mindegy, hányszor keressük fel. A Fellegvár, a Salamon-torony és a Királyi Palota mellett a bobpálya, a canopy pálya és a gokart is hangulatos kikapcsolódást ígér.

Gyerekekkel érdemes felkeresni a Mátyás Király Történelmi Játszóparkot, és a Mogyoró-hegyi Vadaskertet is, a kirándulás szerelmeseinek pedig az Apátkúti-völgy bebarangolása garantál örök életre szóló élményt.  

Fedezd fel Zebegény legszebb részeit! 

Zebegény a Dunakanyar gyöngyszeme. Olyan panorámával ajándékoz meg bennünket, amely meggyőz arról, hogy egy zebegényi hajókirándulás, vagy hosszú hétvége a lehető legjobb döntés lehet bármely korosztály számára.

A Kós Károly-kilátó, és a Sárkánydomb bakancslistás hely a faluban, de elérhető innen a közeli Remete-barlang, és a Julianus-kilátó is. A dunai szabadstrandnak köszönhetően pedig a legmelegebb nyári napokon is tökéletes lesz egy zebegényi kikapcsolódás. 

Kulináris élvezetek a Rosinante fogadóban, a Szentendrei-szigeten 

A Szentendrei-sziget már önmagában is számos élményt tartogat, ám ha gasztrokalandra vágyunk, érdemes benézni a Rosinante étterembe Szigetmonostoron. Ki mondana nemet egy vízibivaly gulyásra, egy áfonyás muflon pörköltre, vagy egy narancsos-marcipános csokira? 

Ha többnapos kikapcsolódásra vágyunk, a fogadóban kivehetünk szobát is, akár baldachinos ággyal! Friss dunai levegő, remek ételek, és egyedi szobák várnak.  

Kézműves fagyi és sütemény Nagymaroson, a Sakura cukrászdában

A Sakura cukrászdában kapható sütemények és fagylaltok nem csupán fergetegesen finomak, de szemet gyönyörködtető látványt is nyújtanak. A színeknek, és ízeknek köszönhetően alig-alig tudunk majd búcsút inteni a cukrászdának, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra, ráadásul mentes finomságokat is tartanak. Igazi színfolt a Dunakanyar cukrászdáinak palettáján! 

20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar legszebb részein
Sakura fagyizó

Termelői piac és kézműves finomságok Nagymaroson 

A nagymarosi piac szombat délelőttönként igazi helyi ízekkel kényezteti a látogatókat. A piacon házi készítésű savanyúságok, sajtok, füstölt áruk, zöldségek és gyümölcsök is kaphatók, de mézből, szörpből, lekvárokból, és süteményből is betárazhatunk. A bodzából készült termékek, zöldségkrémek és házi sörök mellett már csak az itt kapható chili különlegességek tehetik színesebbé a kamránkat. 

A legfinomabb pisztráng nyomában

Ha ennénk egy jó pisztrángot a térségben, több helyet is kinézhetünk magunknak, mert egyszerűen fenséges ízek várnak. Dunabogdányban „A Pisztrángos” annyira népszerű, hogy sokan kizárólag emiatt az étterem miatt érkeznek a Dunakanyarba, a Visegrádi Pisztrángos Tavakban pedig saját magunk is kipecázhatjuk azt a pisztrángot, amelyet a közeli Ördögmalom étteremben aztán elkészítenek nekünk. Itt nincs vagy-vagy, mindkettő hely bakancslistás! 

Sződligeti Horgásztó – Vadregényes Mesetó rejtőzik a Duna bal partján

Bár a Sződligeten található horgásztó nem látogatható, a helyi horgászokra azért titokban mindenki irigykedik kicsit, ugyanis a nádfedeles kis kunyhók és parányi szigetek valóságos mesebirodalommá változtatják az egyszerű horgásztavat. A terület minden évszakban más és más arcát mutatja, remek helyszín filmforgatásokhoz és esküvőkhöz, esküvői fotózásokhoz. A szemünknek a képek láttán már csak a manók hiányoznak a házikók mellől. 

20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar legszebb részein
Sződligeti horgásztó (fotó: Nyakáné Tóth Gizella)

Hangulatos természeti kincsekkel vár a Vácrátóti Arborétum

Hangulatos sétautakkal, kerttörténeti sétákkal, hangversenyekkel és színes foglalkozásokkal vár a Vácrátóti Arborétum, ahol 62 madárfaj, 22 halfaj, és 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj él. Az arborétumban tett séta talán tavasszal és ősszel a legszebb, de az biztos, hogy ha egyszer itt járunk, máskor is visszatérünk majd. A Duna jobb partján a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert felkeresése nyújt hasonló élményt. 

Múzeumkörút Szentendrén – Kalandozás a festők városában

Ha múzeumlátogatást tervezünk a Dunakanyarban, Szentendre ideális úti cél. A belvárosban könnyű sétatávolságra vannak egymástól a múzeumok és kiállítóhelyek, de a számtalan templomot is érdemes felfedezni. A legnépszerűbb múzeum egyértelműen a Kovács Margit Kerámiamúzeum, a Szentendrei Képtár és a MűvészetMalom, illetve a főtéren található Pestiskereszt, más néven Kalmárkereszt története is lebilincselően izgalmas. 

Pestiskereszt (fotó: Kristóf Eszter)

Hol a legjobb a Duna-parti lángos? 

Vajon hol a legfinomabb a Dunakanyarban a lángos? Persze az elég szubjektív, hogy ki hogyan szereti a lángost, de az biztos, hogy ha a szentendrei főtéren sétálva megérezzük a lángos illatát, érdemes a Váralja lépcsőhöz kanyarodni. Az Álomlángosban nem csak a lángos illata jó, de az íze is. 

Tipp! Strandos lángost több helyen is kapunk jót a Dunakanyarban, Leányfalun található strandon biztosan! 

Hol kapható a legfinomabb lángos Magyarországon? >>

20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar legszebb részein

Memento Mori kiállítóhely – Borzongás Vácon! 

Borzongató bakancslistás élmény a váci Memento Mori kiállítóhely felkeresése, amely az 1994-ben megtalált 264 természetes úton mumifikálódott emberi maradványnak, valamint egy 40 személy maradványait őrző osszárium ládának állít emléket.

Látogatásunk során megtekinthetjük a lelet együttes néhány darabját, számos koporsót és kegytárgyat, a kiállítás emellett garantáltan közelebb hozza hozzánk a 150-250 ezelőtt Vácon élt lakosok életének pillanatait. 

Vízesések és források a Dunakanyarban

Hangulatos vizes élményekben nem csak a Duna-parton lehet részünk. A hajózás és evezés mellett remek szabadidős program a Dömörkapu-vízesés, a Lajos-forrás és a Kárpát-forrás felkeresése Szentendre közelében, Visegrádon pedig az Ördögmalom-vízesés és a Kaán-forrás ígér hangulatos kikapcsolódást. 

Ördögmalom-vízesés (fotó: Kristóf Eszter)

Kisoroszi Szigetcsúcs – Az evezős sportok Paradicsoma

Kisoroszi a Szentendrei-sziget egyik legbájosabb települése, népszerű azok körében, akik szívesen eveznek a térségben. Kenutúrás csapatok gyakran kötnek ki a Szigetcsúcson, hogy megpihenjenek egy kicsit. A partszakasz tökéletes választás akkor is, ha piknikezni, frizbizni, vagy olvasni szeretnénk egy olyan helyen, ahol harapni lehet a friss levegőt, egészen közel a Dunához.  

dunai sziget Budapest
Kisoroszi vízpartja (fotó: Kristóf Eszter)

Tündérkapu és Angyalszáj – A Sátorkőpusztai-barlang

Esztergom területén találjuk a fokozottan védett Strázsa-hegyi-barlangot, amely a Sátorkőpusztai-barlang nevet viseli.  A barlang legszebb része a Kővirágok-terme, de a 10 méter hosszú függőleges létra megmászása is izgalmas élményeket tartogat. A barlang bejáratát Tündérkapunak és Angyalszájnak is hívják. Túra közben átbújásokkal, kapaszkodókötelekkel, és vaslétrákkal találkozunk, mindenképpen kalandos programra számíthatunk! 

Mászd meg a Prónay-kilátó 128 lépcsőjét!

Alsópetény közelében találjuk a Prónay-kilátót, amely közel esik az Országos Kéktúra útvonalához. Magassága 26 méter, felső teraszára 128 lépcső vezet. Kissé nagy kihívás megmászni a Romhányi-hegy kilátóját, de mindenképpen megéri, mert a teraszról a Börzsönyben, a Gödöllői-dombvidék lankáiban, illetve a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsaiban is gyönyörködhetünk. 

Visegrádi panoráma – Séta a Béla király sétányon

A Dunakanyar bővelkedik a dunai sétányokban, Nagymaros pedig szuper célpont, ha egy hangulatos településen szeretnénk eltölteni egy kellemes napot. A Béla király sétányon sétálhatunk egyet a családdal, de érdemes a környéken kerékpárokat is bérelni, hogy tekerjünk egyet az EV6-os kerékpárút vonalán. A sétányon állva remek fotót készíthetünk a visegrádi Fellegvárról, a Salamon-toronyról, és az előttünk elhaladó dunai szállodahajókról. 

20+ bakancslistás látnivaló a Dunakanyar legszebb részein
Piknik Manufaktúra a nagymarosi Duna mentén

Verőcei strand – Pazar dunai szabadstrand Verőcén

A Verőcén található, nemrégiben megújult dunai szabadstrand hivatalos fürdőhely, számos dolog miatt kerülhet fel a bakancslistánkra. Megújult a vízi színpad napozóterasza és a nézőtér, új közvilágítás van a 150 méteres partszakasz teljes hosszán, új a kamerarendszer, és a mosdók, öltözők és a trambulin mellett már egy okospad is használható a strandon.

Az okospadnak köszönhetően wifi használható a strand egész területén, és a telefonokat is feltölthetjük. 

Vár Vácon a Ligeti-tó!

A váci Ligeti-tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják. Amellett, hogy remek horgászhely, kiváló célpont, ha olvasásra, vagy romantikus sétára vágyunk.

Gödi élmények a Feneketlen-tó partján

Az Alsógödi Feneketlen-tó egy talajvízbetörésnek köszönhetően alakult ki, medrében és partján is számos forrás fakad. A vadregényes tó partján jóleső élmény sétálni egyet, de olvashatunk és piknikezhetünk, akár kisebb gyerekekkel is.

Bár a tó nem túl nagy területen fekszik, mégsem maradhatott le a listánkról, hiszen a bosszantó nyári szúnyogtámadások ellenére is azonnal belopja magát a szívünkbe. 

Erdei kisvasúttal a Börzsöny legszebb részein

A Börzsönyben egykor 200 km sín feküdt, egy részén ma is közlekednek kisvonatok. A Transzbörzsönyi vasút, a Kemencei Erdei Múzeumvasút és a Királyréti Erdei vasút hangulatos szabadidős programot kínál, de a katalinpusztai Hangyavasutat is érdemes kipróbálni a gyerekekkel. A vonatozás tavasszal, nyáron és ősszel is az egyik legnagyobb élmény. 

Sajdik Ferenc Gyűjtemény – Fedezd fel Csukás István karaktereit! 

Sajdik Ferenc grafikus-karikaturistának köszönhetjük Gombóc Artúr, Pom Pom és a nagy Ho-ho-horgász karakterét, a gyűjtemény megtekintése során pedig megismerhetjük Vácot a művész szemével. A mesevárost, amelynek kis piros tetős házacskái, és hagymakupolás saroktornyai hamar közel kerülnek hozzánk. A kiállításon begyűjthetünk néhány képeslapot és nagyobb képet is, amelyeknek köszönhetően Sajdik Ferenc munkái mosolyognak majd ránk otthon is. 

Szállást keresel a Dunakanyarban?

A Dunakanyar Bakancslista gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető, hiszen hogyan is maradhatna le róla a Remete-barlang, Dobogókő, a nagymarosi Kálvária-domb, a visegrádi Sibrik-domb, vagy akár a Nógrádi vár

Mindenki máshol húzza meg a Dunakanyar határait jelző képzeletbeli vonalat, de annyi biztos, hogy nem könnyű eldönteni, mely élményeket, helyeket, programokat, vagy gasztrokalandokat hagyjuk ki a felsorolásból. Elvégre az ország egyik legizgalmasabb térségéről beszélünk! 

A fent olvasott információk tájékoztató jellegűek. Mielőtt útnak indulsz, mindenképpen nézz utána, hogy jelenleg elérhető, látogatható-e az adott csodahely.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Fotó: ©csodahelyek, Kristóf Eszter

Tetszett a cikk?

Oszd meg másokkal is!

error: Védett tartalom!

Tavaszi Bakancslista Gyerekekkel

Gyűjtöd azokat a programokat, ahol az egész család jól érezheti magát? Máris mutatunk 100 tavaszi ötletet, látnivalót és programot, ráadásul a tavaszi szünetre és húsvétra is gondoltunk.

Egy e-book, amit neked írtunk!

Kövess minket!

Csatlakozz csoportjainkhoz!

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre

.